Reklama

Reklama

25 let neviny

(festivalový název)
  • Polsko 25 lat niewinności (více)
Trailer
Polsko, 2020, 112 min

Režie:

Jan Holoubek

Scénář:

Andrzej Gołda

Hrají:

Piotr Trojan, Agata Kulesza, Dariusz Chojnacki, Jan Frycz, Łukasz Lewandowski, Mikołaj Chroboczek, Andrzej Konopka, Julian Świeżewski, Magdalena Różczka (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Obyčajný život prostoduchého dobráka Tomka Komendy (Piotr Trojan), ktorého snom je stať sa jedného dňa automechanikom, sa obráti nohami naruby po tom, ako bol omylom obvinený z násilnej vraždy a odsúdený k 25 rokom do väzenia. (sochoking)

Videa (1)

Trailer

Recenze (130)

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Včera jsem v komentáři........ pardon, v recenzi chválil polské tvůrce za to, jak zvládají gangsterský žánr, a hned dneska jsem se podíval na další důkaz. Pravda, gangsteři tentokrát kopali za stát, to ale nic nezměnilo na faktu, že z toho byl další výživný zážitek, ze kterého se sice jednomu lehce zvedá kufr, ale zároveň to byla velká lahůdka:-) Vřele doporučuji, tento film se fakt povedl. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Od samého počátku mi chybí ten pocit silné jistoty, že zavřeli nevinného. V Présumé coupable jsem ji měla, Alainovi jsem od začátku fandila a bála se o něj. Tomkovy útrapy jsou jiné, sterilnější, méně diváka bolí, i když záběry jsou zde možná drastičtější, ale v tom to není. Tomek nebojuje, trpně snáší všechny rány osudu, čímž značně ztrácí mé sympatie. Možná je Komenda i v reálném světě takový pasivní, nevyvolávající emoce, ale ve filmovém světě bych ho chtěla alespoň trošku jiného, chtěla bych, aby mě jeho osud drtil, abych s ním sdílela útrapy, chtěla bych vnímat každý jeden den, který promarnil ve vězení, jenže to mi filmový Tomek neumožňuje. ()

Reklama

castor 

všechny recenze uživatele

Nepříjemný a znepokojující případ, který po letech zdůraznil nutnost hlubokých změn v polském soudním systému. Tomasz Komenda. Nijak vybočující mladík. Trochu snílek, trochu na místě přešlapující zaměstnanec automyčky. Konec roku slavil někde úplně jinde, což potvrdil tucet svědků. Přesto policie po neúspěšných letech hledání vraha patnáctileté dívky ukáže na základě sporných důkazů prstem na něj. Brutální znásilnění a stejně krutá smrt. 15 let vězení. Zatímco okusí první měsíce drastického týrání spoluvězni, soud mu trest natáhne na 25 let. Syrová atmosféra vězení, řada intenzivních scén, beznaděj (celé rodiny) na maximum. Až v druhé polovině na základě nové snahy jiných vyšetřovatelů vnímáme předchozí falšování důkazního materiálu, klíčové přešlapy, lhostejnost k lidskému životu. Herecky silné, na režijní debut hodně dobré. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Okamžitě mi vytanulo na mysli francouzské drama Présumé coupable. I tady zapracovala zvůle moci a i tady člověk neměl šanci se domoci spravedlnosti, dokud se po nekonečně dlouhých letech nenašlo pár lidí, kteří se nebáli do toho šlápnout. Sice to na mě nepůsobilo tak intenzivně, jako výše zmíněná francouzská záležitost, ale také tohle mě dokázalo usadit. V závěru potěšilo jak cameo opravdového Tomka Komendy, tak i alespoň malé zadostiučinění, že to s tím klukem nakonec vzalo dobrý konec. Dá-li se tedy o tom po skoro dvaceti letech v kriminále jako o dobrém konci mluvit. Další potlesk pro Polsko. 85% ()

HellFire 

všechny recenze uživatele

Velmi silná a emotivní záležitost a výstavní kousek evropského filmu. Nikdy jsem neměl pocit, že se dívám na film nebo na herce, snažící se ztvárnit roli. Byl jsem doslova pohlcený dějem, i když jsem si po půl hodině říkal, kam to všechno vlastně směřuje, protože za 30 minut se toho stane dost. Nakonec to uběhlo jako voda a já zůstal v úžasu. Hodně pomohlo, že jsem dopředu o filmu vůbec nic nevěděl. Režisér Jan Holoubek je zdá se zjevení z čistého nebe. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (11)

  • Vďaka Komendovmu prípadu sa začali médiá v Poľsku venovať téme justičných omylov aj nezrovnalostiam v iných prípadoch odsúdených, ktorí sú možno vo väzení neprávom. V súčasnosti sa podľa režiséra filmu Jana Holoubka v Poľsku hovorí minimálne o dvoch takýchto prípadoch, ktoré boli znovu otvorené. (siloalampa)
  • V skutočnosti sa Komenda pokúsil vo väzení o samovraždu až 3 krát. (siloalampa)
  • Komenda film o sebe nedokázal v kine dopozerať. „Odišiel som, keď bol filmový Tomek zatknutý. Bol to najhorší deň v mojom živote. Neprajem nikomu, aby niečo také zažil. Myslel som si, že to znesiem, pretože som bol na natáčaní, dokonca som hral v jednej scéne. Ale pri natáčaní tých ťažkých scén som nemohol byť,“ povedal Komenda v rozhovore pre poľský portál Magazyn WP. Poliak dúfa, že tento film prinúti každého policajta i prokurátora dobre si rozmyslieť každé rozhodnutie. (siloalampa)

Související novinky

Šarlatán má 10 nominací na polské Orly

Šarlatán má 10 nominací na polské Orly

24.04.2021

Polská filmová akademie zveřejnila kompletní seznam nominací pro Polské filmové ceny - Orly v rámci jejich 31. ročníku. Akademici letos vybírali ze seznamu celkem 130 děl, z čehož bylo 31… (více)

Reklama

Reklama