Reklama

Reklama

Nanuk - člověk primitivní

  • USA Nanook of the North (více)

Obsahy(1)

Život Eskymáků před kontaktem s Evropany. Celý film, včetně slavného lovu na mrože, byl - logicky - zinscenován pro kameru. Pro zúčastněné to ale nebylo hraní rolí, reální jsou tu jak lidé, tak způsob života předků, který předvádějí. Nejslavnější, vlastně přímo archetypický němý příspěvek americké kinematografie k žánru, který byl nejlepší pokaždé, když byl sám sobě "nevěrný". O tři roky později, v Moaně, ukazuje pak Flaherty, jaké zkoušky podstupují lidé, kteří nejsou, tak jako Nanuk, vystaveni trvalému boji o přežití.
(NFA)

(více)

Recenze (99)

Koryntos 

všechny recenze uživatele

Na tento film jsme se dívali na přednášce Historie ve filmu a film v historii. Celou dobu jsem se bála, že zrovna na tento film budu muset psát 5 stránkovou esej, naštěstí jsme nakonec dostali esej na jiný film. Jinak v Nanukovi mě nejvíc zaujalo, kolik se toho vejde do eskymáckého kajaku!!! A ještě to jak v iglú spali prakticky nazí, přikrytí jen kožešinou, je mi zima ještě teď, když si na to vzpomenu. Myslím si, že jako první film snažící se o dokumentární zachycení se opravdu povedl. Tento film, beze sporu, patří k cenným kusům světové kinematografie. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Každý zo záberov by sa hodil na pohľadnicu. Majstrovské dielo vizuálneho podania príbehu. Aj keď sa v tomto prípade o príbehu ako takom hovoriť nedá. Je to sled náhodných životných situácií Nanooka a jeho rodiny, ktorých doprevádza kamera a hlavne odvaha filmových tvorcov. Po celý čas síce tejto severskej grupe nezávidíte, ale vlastne niesu zaťažovaní nijakými problémami, ktoré sužujú civilizovanejšie národy. V tomto prípade je však pojem civilizovanosť dosť rozporuplný výraz. Naozaj strhujúce. Klasika nemého filmu. ()

Reklama

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Nanuk - člověk primitivní, jak bláhové se zdají býti diskuse o formátu dokumentárního filmu. Jde spíše o filozofickou otázku, která se soudobou realitou nemá nic společného. Robert Joseph Flaherty byl bezesporu fascinován extrémními životními podmínkami kanadských Eskymáků i jejich přirozeností. Romantismus a okouzlení pseudohistorickými slohy byl počátkem 20. století stále jedním z dominujících pohledů na svět a pravěký způsob obživy v novém věku musel civilizovanou společnost ohromovat. Flahertymu nelze zazlívat rekonstrukce a vyhýbání se moderním pomůckám, princip romantického ideálu by bez této jeho pečlivosti byl nenávratně narušen. Flaherty strávil v mrazivém kraji mnoho času, jeho obrazy v sobě skrývají poetickou duši i cit pro každodenní drama života. Protagonisté nás seznamují s mnoha aspekty své tehdy stále živé provázanosti přítomnosti s tradicemi. Obživa, soudržnost, stavba zmrzlých chrámů, lovení, transport i odpočinek ve starodávných křivkách sněhové nadvlády působí majestátně i dnes. Vizuální poezie je nezpochybnitelnou hodnotou, kterou nám Flaherty již před stovkou let naservíroval z bílých plání arktického Hudsonova zálivu. Obdivuhodná zkušenost pro nadšeného filmaře, netradiční zážitek pro filmové diváky! ()

Webb 

všechny recenze uživatele

Velice významný, působivý a drsný dokument o lidech zápasících s přírodou. [8/10] (Revillon Fréres, Pathé Exchange) (Němý, čb. /// Produkce: Robert J. Flaherty /// Scénář: Robert J. Flaherty /// Kamera: Robert J. Flaherty /// Hudba: Stanley Silverman) [1001 FILMŮ, KTERÉ MUSÍTE VIDĚT, NEŽ UMŘETE] ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Je jasné, že potom nešťastí zo zhorením materiálu už neskôr zvolil autor hranú metódu, možno kvôli času expedície a hlavne na tom nevidím nič zlé, ak sa to až tak neodchyľovalo realite. Som rád, že niekde tu odštartovali dokumenty brané ako niečo celovečerné, aj keď kratších už dovtedy bolo dosť. Chcelo to veľa síl a odvahy v tých časoch sa vydať na takú cestu a s takým cieľom si myslím a preto to dosť obdivujem aj keď po toľkom čase sa to môže zdať ľuďom nezábavné. Paradoxne to sponzorovala nejaká kožušinová spoločnosť a dnes práve dokumenty dosť prispievajú k úpadku tohto druhu oblečenia. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (15)

  • Dokument natáčený tzv. "rekonstrukční metodou" (do děje je zasahováno, ale jsou dodržované určité zákonitosti). (Kaučuk03)
  • Velké hollywoodské společnosti odmítly film distribuovat, ale ujala se ho nezávislá společnost Pathé Exchange. (raininface)
  • Tvrdenia, že Allariallak/Nanook zomrel od hladu je nepravdivé, v skutočnosti zomrel na tuberkulózu. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama