Reklama

Reklama

Nanuk - člověk primitivní

  • USA Nanook of the North (více)

Obsahy(1)

Život Eskymáků před kontaktem s Evropany. Celý film, včetně slavného lovu na mrože, byl - logicky - zinscenován pro kameru. Pro zúčastněné to ale nebylo hraní rolí, reální jsou tu jak lidé, tak způsob života předků, který předvádějí. Nejslavnější, vlastně přímo archetypický němý příspěvek americké kinematografie k žánru, který byl nejlepší pokaždé, když byl sám sobě "nevěrný". O tři roky později, v Moaně, ukazuje pak Flaherty, jaké zkoušky podstupují lidé, kteří nejsou, tak jako Nanuk, vystaveni trvalému boji o přežití.
(NFA)

(více)

Recenze (99)

kaylin 

všechny recenze uživatele

Jeden z prvních dokumentů, které byly kdy vytvořeny. "Nanuk - primitivní člověk" si ale získal celkem dost kritiků hlavně proto, že kamera zde není jen jako nástroj, který zaznamenává, ale muž za ní je i tím, kdo koordinuje. Je to částečně hrané, protože Flaherty chtě jednoduše mít dobré záběry. Vzhledem k tomu, že si svůj předchozí materiál, kterého byly hodiny, spálil, nechtěl už točit něco, co pro něj nebude dokonalé. A svým způsobem to dokonalé je. Na svou dobu zajímavé, místy sirové, jak tím, co vidíme, tak tím, co cítíme, scény, se dokáží vrýt do paměti, ale hlavně dokáží prezentovat život těch, kteří jsou zde zobrazeni. Věříte, že takhle žijí, a uvědomíte si, že vy takhle žít nechcete. Silný dokument, který rozhodně překvapí kvalitou obrazu i po více jak 90 letech. ()

Arbiter 

všechny recenze uživatele

To jsou mi náhody. Kameru mít náhodou zrovna na místě, kde hlavní hrdina najde dýchací otvor v ledu, který si oblíbil lovený mrož. Nanuk je považován za jeden z prvních etnografických snímků. Formy "autenticky inscenovaného dokumentu" bych se ale nebál ani dnes, kdy se spíš upřednostňuje průřez postupným procesem poznávání, případně sumarizace poznatků. ()

Reklama

Flego 

všechny recenze uživatele

Dokumentárne filmy mám rád. Konečne sa mi podarilo splatiť dlh tomuto žánru a pozrel som si výnimočné dielo Roberta J. Flahertyho, cestovateľa a priekopníka dokumentárnej kinematografie. Nanuk je veľmi osobný film mapujúci ťažký život eskimákov kdesi na brehoch Hudsonovho zálivu na severe Kanady. Sme svedkami radostí i starostí jeho rodiny v krutých podmienkach severu. ()

mortak 

všechny recenze uživatele

Eskymáci žili po staletí jako přírodní národ. Pak přišli bílí muži, s kamerou, s gramofonem, ale taky se zbraněmi a alkoholem. Od počátku eskymáky vykořisťovali - včetně pseudo-dokumentu od Flahertyho. Dnes si Kanada snaží koupit svědomí tím, že jim staví města-ghetta, kde je nechává pít, fetovat a zabíjet se navzájem. A my se u obrazovky ekologicky sentimentálně dojímáme nad jejich umělecky nastříhaným životem. ()

Jirka_Šč 

všechny recenze uživatele

Příjemně mě překvapilo, milé, lidské, srozumitelné, líbilo se mi. Od úvodní scény "výstupu" z kajaku film člověka chytne a nepustí. Moje jednáctiletá dcera byla těsně před půlnocí zahnána do postele, že má dokoukat až zítra :). ■ Edit 15. 8. 2023: Pustil jsem patnáctiletým Prťatům. Vydržely u toho, zajímalo je! ()

Galerie (16)

Zajímavosti (15)

  • Všechny scény jsou hrané. Žena, která ve filmu představuje Nanukovu manželku jeho ženou ve skutečnosti nebyla. (Kulmon)
  • Film bol zaradený do Top 20 dokumentárnych filmov všetkých čias. (Raccoon.city)
  • Scéna, ve které Nanook loví tuleně a je jím smýkán, byla natáčená tak, že lano, které Nanook držel, bylo vedené pod ledem a jeho konec vyústil mimo záběr, kde jej drželi 3 lidé a tahali za něj. Tuleň na něj pak byl dodán dodatečně. V té době už eskymáci lovili puškami. (Kaučuk03)

Reklama

Reklama