Reklama

Reklama

Gangy New Yorku

Trailer 1
USA / Itálie, 2002, 166 min

Režie:

Martin Scorsese

Hudba:

Howard Shore

Hrají:

Leonardo DiCaprio, Daniel Day-Lewis, Cameron Diaz, Jim Broadbent, John C. Reilly, Henry Thomas, Liam Neeson, Brendan Gleeson, Gary Lewis, Stephen Graham (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Příběh se odehrává v New Yorku v letech 1846 až 1863. Irští přistěhovalci a původní britští a holandští osadníci se formují do pouličních gangů, aby převzali kontrolu nad organizací života a obchodu v jeho ulicích. Film se soustřeďuje na dva nejdůležitější gangy. Dead Rabbits („Mrtvé králíky“) a Native Americans („Rodilé Američany“). Ústřední postavou je mladý Ir Amsterdam Vallon (Leonardo DiCaprio), který chce pomstít smrt svého otce (Liam Neeson), bývalého vůdce gangu Dead Rabbits. Mužem zodpovědným za jeho vraždu je Bill přezdívaný Řezník (Daniel Day Lewis), hlava konkurenčního gangu Native Americans. Roku 1860 je Vallon propuštěn z vězení a postupně nahradí svého otce v roli vůdce gangu. Jeho hlavní myšlenky ale patří pomstě. Plán mu však zkomplikuje vztah ke krásné ale nevyzpytatelné kapsářce Jenny Everdane (Cameron Diaz)... (Intersonic)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (768)

Amarcord_1 

všechny recenze uživatele

65% - Mistrně natočený a zahraný film, jež mě bohužel vůbec ničím neoslovil... Jeho hudbu považuji za sice slušnou, ale nevkusnou vůči prostředí, ve kterém se děj odehrává. Těžko se rozepisovat o filmu, ze kterého mi v paměti zůstalo jen pár zabijáckých scén. Z historicky-politického hlediska jsem možná alergický na vykreslování násilnických dějin USA, jimiž se toho často tolik omlouvá. Může to být jedním z důvodů, proč jsem měl po celou dobu filmu pocit, že jsem takových filmů viděl už mraky, a že tohle je jen vybroušený kámen, který se ale mému vkusu nikdy nestane drahokamem. ()

Rosaviva 

všechny recenze uživatele

10 nominací na Oscara? 74%? What?! Ze začátku jsem pořád čekala co z toho bude a překvapení, nebylo z toho nic. Jen nuda, a ještě hrozně dlouhá nuda, konec se trochu vylepšil, ale celkový film bych zkrátila tak na hodinu a půl, to by bylo super. Emoce na nule, váhala jsem mezi 3* a 2*, ale... na 3* to prostě nemá a nedám mu je ani za ten pohled na New York úplně na konci. ()

Reklama

Radyo 

všechny recenze uživatele

Škoda, že nejlepší scéna celého filmu (ona mohutná bitka) je hned na jeho začátku. V tomto světle se délka víc jak 2 a 1/2 hodiny zdá ne přemrštěná, ale skoro vražedná. Jinak ale musím pochválit herecké výkony - dokonce i mnou obvykle opovrhovaný DiCaprio tady předvádí, že když chce, umí i hrát. Skvělý jako vždy je Daniel Day-Lewis, mírně nevýrazná je naopak Cameron Diaz. Velmi dobrá je i hudba, jejíž jedna pasáž mi malinkato asociovala Pána prstenů. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Mistr David Fincher jednou řekl, že „co je to režie poznáte, až když zapadá slunce, vy musíte natočit pět záběrů a víte, že stihnete jenom dva.“ Martin Scorsese se vrátil, a ač to se stopáží přehnal, s důrazem na postavy a technickou stránkou suverénně jede. Jednou nabídne krvavou řežbu dvou znepřátelených táborů, jindy utiskovanou lůzu ze špinavých ulic, vše pod pečlivou kamerou Michaela Ballhause. Režie velmi dobrá, ústřední herecké trio výtečné (ano, i Cameron Diaz), hlubší význam i mnohovrstevnatost nicméně scházejí, v jednu chvíli mi totiž osudy a kroky hlavních postav byly poměrně vzdálené. Poctivá práce (škoda, že ne dravější) to ale beze zbytku je. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Scorsese při svém letitém filmovém zkoumání odvrácené strany New Yorku doputoval v čase nejdál kam mohl - k samotným kořenům města i organizovaného zločinu v něm. A právě téma války newyorských gangů poloviny 19. století, jejich vylíčení, výprava, silné obsazení a působivě zahraný záporák Day-Lewise, jsou hlavními trumfy jinak jednoduché, nepřekvapivé a mírně rozvleklé storky o pomstě. ()

Galerie (56)

Zajímavosti (42)

  • Pôvodný názov mesta New York bol New Amsterdam, a preto sa postava, ktorú hrá Leonardo DiCaprio, volá Amsterdam. (Fejpof)

Související novinky

Daniel Day-Lewis ohlásil herecký důchod

Daniel Day-Lewis ohlásil herecký důchod

21.06.2017

Kdyby se dával dohromady seznam nejlepších žijících herců, stoprocentně by na něm nechyběl Daniel Day-Lewis. Šedesátiletý držitel tří Oscarů je legendou, která do svých rolí dává úplně všechno, a… (více)

DiCaprio krutým zabijákem

DiCaprio krutým zabijákem

12.08.2015

Gangy New Yorku, Letec, Skrytá identita, Prokletý ostrov a Vlk z Wall Street. Pětice společných filmů Leonarda DiCapria a Martina Scorseseho je impozantním odkazem, který se již brzy rozšíří o šestý… (více)

Slávni režiséri pre UNICEF

Slávni režiséri pre UNICEF

02.05.2005

Štúdio MK Film Productions za podpory medzinárodnej organizácie UNICEF nakrúca poviedkový film ALL THE INVISIBLE CHILDREN, ktorý bude pozostávať zo siedmych krátkych filmov od rôznych režisérov, z… (více)

Reklama

Reklama