Reklama

Reklama

Thelma a Louise

  • Česko Thelma a Luisa (více)
Trailer

Ušlápnutá Thelma Dickinsonová, kterou doma drží zkrátka silácký manžel, a její kamarádka, samostatná servírka Louise Sawyerová, si jednou vyjedou spolu na víkend v horách. Ani jedna z nich netuší, jak se jejich nevinný útěk od všedních starostí zvrtne. Vše se zhatí ve chvíli, kdy se Thelmu pokusí znásilnit jejich náhodný známý. V Louise, která má revolver, se v té chvíli cosi zlomí a neurvalý surovec za to zaplatí životem. Výletnice, které se těšily na dva dny oddechu, jsou od té chvíle na útěku před zákonem... Snímek vynikajícího režiséra Ridleyho Scotta na počátku devadesátých let s novou razancí otevřel otázku postavení ženy v moderní společnosti a v rodině. Je však především strhujícím příběhem dvou osobností, které se sice doslova řítí do propasti, ale zároveň v sobě objevují překvapivé vlastnosti, o kterých ve svém dosavadním sešněrovaném životě neměly ani tušení. (Česká televize)

(více)

Videa (14)

Trailer

Recenze (512)

Melies

všechny recenze uživatele

? / 10 Zo všetkých filmov, ktoré som hodnotil, zo všetkých komentárov, ktoré som napísal, tento je ten najťažší. Prečo? Ešte nikdy som nevidel film tak plný protikladov, ešte nikdy som o nejakom nemal tak zmiešané pocity - a ešte nikdy som si nebol tak istý, že jedno vzhliadnutie je málo. Moje hodnotenie počas tých sto dvadsiatich deviatich minút stúpalo a klesalo ako korková zátka na rozbúrenom mori a ja som cítil v kostiach, že toto nebude jednoduché rozhodovanie. Celý snímok je Ridleyho zásluhou obalený do prekrásnemu šatu, ktorého sýte farby vyniknú hlavne pod pálivým stredoamerickým slnkom, no jeho osudový moment prišiel strašne priskoro a strašne náhle. A pritom stačilo tak málo, stačilo dať nám ešte chvíľu času, aby sme sa s postavami zžili a pochopili ich. Takto som mal pocit, akoby som začal čítať dobrú knihu, z ktorej niekto vytrhol prvých sto strán. Na druhej strane, film obsahuje niektoré tak krásne momenty, že som skoro zomrel od rozkoše - prieskumný vrtuľník úsmevne sa pohrávajúci s hustým kúdolom dymu stúpajúcim z trosiek kamiónu, spoločná fotografia pred cestou, ľudoprázdne prérie korunované panensky modrou nebeskou klenbou. Takýchto okamihov je tu toľko, že by ste ich nespočítali, no o to viac zamrzí ten prirýchli štart. Naše trápenie sa síce budú snažiť zmierniť vynikajúci herci, ale ani ich úpornému snaženiu sa nepodarí zmyť nám z jazyka pachuť premrhanej šance - šance na krásny, neopakovateľný filmový zážitok. Thelma a Luise tak pripomínajú obrovskú petardu pred výbuchom, ktorý nie a nie prísť. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

„Volná silnice může být stejně opravdový zážitek jako cokoli jiného. Víš vše a vše je navždy rozhodnuto.“ (Jack Kerouac). Říká se, že v Americe je cesta stejně mocným symbolem jako Empire State Building. Znázorňuje nesvázanost země, její svobodu, prosperitu a neklid, který žene další a další generace snílků a desperátů přes kopce a řeky. Tenhle obraz lákavé cesty se vine americkou popkulturou od Hucka Finna, přes Steinbecka až po Scottovo netradiční road movie s neférovou nálepkou feministického manifestu. Úchvatné Biddleho obrazové kompozice, cit pro zlehčení situace, empatický Harvey Keitel, fešáček Brad, co by se třikrát vlezl do těla Achilla z Tróje a především dvě okolnostmi semleté dámy, co sporáky vyměnily za móresy Šíleného Maxe, cíl za cestu a život za svobodu.. P.S.: Alternativní konec by neprošel ani v Kurýrovi s Jasonem Stathamem.. ()

Reklama

pepo 

všechny recenze uživatele

Dve domáce paničky sa pri svojom dlho plánovanom výlete zapletú k znásilneniu a v sebaobrane útočníka zastrelia. Dovolenka sa zmení nielen na útek, ale hlavne na cestu za slobodou v každom zmysle slova. Scott mal pre silné postavy slabšieho pohlavia stále slabosť, nikdy s nimi však nenatočil takto krásnu snímku a nikdy nemal po ruke takto dobrý scenár. Základom však mal byť dokonalý casting hlavných hrdiniek a ten sa bez debát podaril. Geena Davis aj Susan Sarandon podávajú výkony, ktoré patria k ich najlepším. Mužskú stranu predstavujú takisto skvelí Harvey Keitel, Michael Madsen alebo Brad Pitt v role, ktorá ho nakopla ku hviezdnej kariére. Nezvyčajne citlivá a pritom vizuálne opäť strhujúca lahôdka s najkrajším záverom vo filmografii svojho tvorcu. Oscar za scenár, 5 ďalších nominácií - a prvá režijná pre Scotta. Z tohto road - movie sa stal následne veľký hit a ešte väčší kult. Jednoznačne najlepší film reflektujúci ženskú emancipáciu. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $16,5miliónaTržby USA $45,360,915Tržby Celosvetovo $55,500,000"Ridley Scott a jeho výborná road story, ktorá každým pozretým je o niečo silnejšia v ponúknutom obsahu a v detailoch!" Susan Sarandon a Geena Davis v dobrodružnej jazde naprieč Amerikou, unikajúce pred rukou zákona až dovtedy pokiaľ neprídu na koniec útesu, je strhujúcim príbehom ťažiacim zo skutočnej ľudskosti, neviazanosti a hlavne o vnútornej slobode, kde príde to skutočné čaro priateľstva a oslobodenia sa od zaužívaného systému, samým záverom filmu. "Dobrodružstvo naprieč Amerikou ako sa patrí!" __/80%/ ()

JitkaCardova 

všechny recenze uživatele

Butch Cassidy a Sundance Kid nakombinovaný v ideálním poměru s tím nejlepším z U-Turn - a to celé po žensku, ve vlastní šťávě a sarkastickém příběhu. Čili zásadní a dokonalý skvost, pilíř, který mi - jak zpětně vidím - chyběl do pochopení pyramidy dalších snímků, které se od těchhle odvozovaly, rozvíjely je, extrapolovaly nebo k nim vtipně odkazovaly (právě Tarantino a Stone). Půl filmu jsem vzdychala blahem a rozjařením, zbytek času tajila či popadala dech a mezitím dělala dlouhá aháááá. Brad Pitt a Hans Zimmer - vůbec jsem netušila, že se na tomhle filmu tak zásadně podepsali. Nebo že už tady se objevil Michael Madsen. Zkrátka těch aháááá bylo fakticky dost. Díky za letní kino v Nákladovém nádraží Žižkov. *~~ ()

Galerie (85)

Zajímavosti (53)

  • Meryl Streep odstoupila z filmu z důvodu těhotenství. 12. června 1991 porodila svou nejmladší dceru Louisu. (kenny.h)
  • Autorka scénáře Callie Khouri chtěla původně film režírovat s nízkým rozpočtem a pojmout ho jako dokument. (HellFire)
  • Když Thelma (Geena Davis) vyloupí benzínovou pumpu v Oklahomě, požádá prodavače, aby k penězům přihodil i láhev bourbonu Wild Turkey. V Oklahomě je však možné koupit si tvrdý alkohol pouze v tzv. „liquor store“ (obchod specializovaný na prodej alkoholu), nikoliv na benzínce. (oli009)

Související novinky

Nekalé praktiky v pakárně

Nekalé praktiky v pakárně

21.08.2006

Herečky Susan Sarandon a Helena Bonham Carter utvoří silnou ženskou dvojici ve stylu Thelmy a Louise v dramatu ELEANOR AND COLETTE. Příběh snímku se odehraje v psychiatrické léčebně, kde pacientka… (více)

Reklama

Reklama