Reklama

Reklama

Thelma a Louise

  • Česko Thelma a Luisa (více)
Trailer

Ušlápnutá Thelma Dickinsonová, kterou doma drží zkrátka silácký manžel, a její kamarádka, samostatná servírka Louise Sawyerová, si jednou vyjedou spolu na víkend v horách. Ani jedna z nich netuší, jak se jejich nevinný útěk od všedních starostí zvrtne. Vše se zhatí ve chvíli, kdy se Thelmu pokusí znásilnit jejich náhodný známý. V Louise, která má revolver, se v té chvíli cosi zlomí a neurvalý surovec za to zaplatí životem. Výletnice, které se těšily na dva dny oddechu, jsou od té chvíle na útěku před zákonem... Snímek vynikajícího režiséra Ridleyho Scotta na počátku devadesátých let s novou razancí otevřel otázku postavení ženy v moderní společnosti a v rodině. Je však především strhujícím příběhem dvou osobností, které se sice doslova řítí do propasti, ale zároveň v sobě objevují překvapivé vlastnosti, o kterých ve svém dosavadním sešněrovaném životě neměly ani tušení. (Česká televize)

(více)

Videa (14)

Trailer

Recenze (512)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Nejdřív si vzaly mé pochopení, pak si vzaly mé sympatie, ale to jim bylo pořád málo a tak si nakonec vzaly i moje srdce. Takhle umí krást jen největší frajerky na světě, jmenují se Thelma a Louise. Neodpustím si poznámku na (nejen ) zdejší pánské fráze o feminismu, zkuste se na tenhle film dívat bez svého ega. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Po všech stránkách skvělý film, tak skvělý, že nevím, co chválit dřív. Scottovu precizní režii, výkony obou hlavních hereček, Zimmerovu parádní hudbu, kameru, jejíž každý záběr vypadá úžasně... I ten leckým kritizovaný závěr je výborný, ale musím říct, že onen "alternativní" (či spíše o něco delší), který je k vidění mezi bonusy, by se mi líbil stejně. ()

Reklama

kingik 

všechny recenze uživatele

Film, který bojuje po celou dobu se svojí průměrností, ale v závěru divákovi zasadí solidní K.O. Jak by asi vypadal remake tohoto filmu? Sarandonovou s Davisovou by jistě nahradili dvě mladší, atraktivnější a možná méně schopné herečky. A výsledkem by byl nezajímavý film s pěknými herečkami. Za prvé každý, kdo film viděl, ví, jak hrdinky dopadnou, a za druhé on ten příběh není žádný zázrak. Tentokrát si troufám tvrdit, že ho vyzdvihla Scottova režie. Ačkoliv, on nikdy nebyl můj oblíbenec, tady z průměrného scénáře udělal koukatelnou záležitost. Napětí sice skoro žádné, ale vidět se to dá. Filmu by prospělo zkrácení na 90 minut. 50% ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Filmová klasika, kterou jsem zhlédl až s obrovským odstupem. Několikrát mě minula v televizi. Holt musím ovšem uznat že záběr Ridleyho je širší než by se mohlo zdát. Mám jej rád jako mistra napětí, vizionáře anebo historika, ale tato feministická záležitost je pro mě překvapení. Ridley nahlédl pod slupku dvou životem zklamaných žen, které se postaví na odpor. Trošku mě zarazila poslední půlhodinka, kdy Thelma s Louisou úplně ztratí věškeré zábrany a dokonce vyhodí do vzduchu i náklaďák. Úplný závěr nečekaný. PS: S každou další reprízou ve mě snímek rezonuje stále silněji. 80% ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Kultovní roadmovie o feminismu s kriminálním podtextem a o tom, že není cesty zpět stojí na úžasných hereckých výkonech oscarových hereček Susan Sarandon a Geeny Davis. Brad Pitt zde sice odehrál malou roli, ale určitě velice významou pro jeho další kariéru. Ridley Scott vše podtrhuje jako vždy skvělou režií a vyjma jedné vyjímky (Bílá smršť) vše na co sahne promění v nezapomenutelný zážitek. Po celou dobu vás navíc bude provázet perfektně vybraná muzika.... ()

Galerie (85)

Zajímavosti (53)

  • Jason Beghe, představitel policisty, který zastavil auto s Thelmou (Geena Davis) a Louisou (Susan Sarandon) v odlehlé poušti, improvizoval ve scéně, kdy mu Thelma přiložila hlaveň zbraně k hlavě předtím, než ho donutila vlézt do kufru služebního vozu. Rozbrečel se proto, aby jeho poměrně malá role byla více zapamatovatelná a zároveň nebyla netečná vůči požadavkům obou hlavních protagonistek. (oli009)
  • Ve scéně, kdy je do vzduchu vyhozena cisterna, jsou výrazy v obličeji Susan Sarandon (Louise) i Geeny Davis (Thelma) opravdové. Ridley Scott chtěl, aby jejich výraz vypadal autenticky, proto záběr tak nastavil. Ony však poté zapomněly hrát, a tak se vše muselo točit znovu. (Kulmon)

Související novinky

Nekalé praktiky v pakárně

Nekalé praktiky v pakárně

21.08.2006

Herečky Susan Sarandon a Helena Bonham Carter utvoří silnou ženskou dvojici ve stylu Thelmy a Louise v dramatu ELEANOR AND COLETTE. Příběh snímku se odehraje v psychiatrické léčebně, kde pacientka… (více)

Reklama

Reklama