Reklama

Reklama

John Garrity (Gerard Butler) s manželkou Allison (Morena Baccarin) a malým synem Nathanem se vydávají na nebezpečnou cestu, aby našli útočiště, před obrovskou kometou rychle se blížící k Zemi. Uprostřed děsivých zpráv o tom, že města po celém světě jsou ničena úlomky komety, naši protagonisté bojují s rostoucí panikou a bezprávím, které je obklopuje. Budeme svědky zběsilého útěku do bezpečí. Podaří se jim najít poslední úkryt před globální apokalypsou a najít nový bezpečný domov? (Vertical Entertainment)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (403)

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA Tržby Celosvetovo $47,800,000Tržby za predaj Blu-ray v USA Tržby za predaj DVD v USA ║ Gerard Butler v takom skôr normálnejšom filme. Námet už troška prevarený, zánik sveta sme tu mali v podobných verziách už niekoľko krát ale dobre, tu sa snažia ísť v takých že dramaticko reálnejších osnovách. Aj keď nie vždy to nie úplne vychádza, občas to pokĺzne na nejakej tej banálnosti ale tak to už býva. A Morena Baccarin je stále sympatická ale pre hlavné postavy sa moc nehodí, hlavne nie do moc dramatických polôh, dosť v takýchto polohách herecky prehráva. /60%/ ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

No co k tomuhle až školometsky schématickému "blockbusteru" napsat... Dédy Buttler, který má manželské problémy se starou (pěkná brazilská běhna), se kterou má tak tuze roztomilého synáčka, až jsem se z něho několikrát pozvracel, překoná všechny překážky a vyřeší všechny postapo (vlastně preapo) situace a dostane svou rodinu do bezpečí. A na konci zacvrdlikají dva šukající ptáčci, což samozřejmě značí šťastný konec a začátek nového života pozemského. Tečka. K tomu několik otřesných dějových debilit (vede návrat pro inzulín), megatrapná pozitivní rasová diskriminace (černí rádi zachraňují bílé před jinými bílými), takže ze scénáristického hlediska kýčařský hnus par excellence, čistokrevné komerční hollywoodské svinstvo. Z kameramanského taktéž (ano, opět moje "oblíbená" poskakující ručka), takže zbývá ocenit jen vizuál... Ale když nad tím tak přemýšlím - opravdu chci dát třetí hvězdu jen za pár digitálních výbuchů, latinskou flundru a jeden záběr působivé islandské krajiny? Ne, nechci. ()

Reklama

Rocky62 

všechny recenze uživatele

A přece to jde! Greenland je minimálně o dvě třídy výše, než jeho katastrofičtí sourozenci jako např. 2012 už jen díky mnohem racionálnějšímu a decentnějšímu pohledu na apokalypsu. Ač postrádá vtip a charisma postav Armageddonu, přesto jde ruku v ruce v realistickém hávu jak ve scénách o informování kometě mířící k Zemi či úniku do bezpečí. Několik momentů zamrazí a tempo nepolevuje. V rámci tématu nikterak neurážející a ucházející zábava. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Komorní pojetí katastrofického filmu? Nakonec proč ne. Ric Roman Waugh se opět spojil s Gerarde Butlerem a natočili blížící se konec světa pohledem naprosto obyčejných lidí, kteří nezachraňují svět ale své nejbližší. Nečekejte zkázy známých měst ani nadsázku. Zde vše směřuje k neodvratnému konci a jen málokdy se objeví střípek naděje. I přes minimální rozpočet a ambice působivý film, který má jedinou vadu a to tu, že na něj po shlédnutí rychle zapomenete, přestože na něm nenajdete výrazné vady. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Greenland ma prekvapil. Je tu jasne vytýčená cesta za potenciálnou záchranou, lemovaná dostatočným množstvom čiastkových konfliktov, skrz ktoré nám film prináša dosť znepokojivú a nesporne pravdivú víziu o konci ľudstva na sklonku života - čím ďalej zúfalejšie protagonisti ktorí boli na rozdiel od väčšiny ostatných k záchrane vybraní, narážajú na všadeprítomné besnenie a násilie zo strany tých, ktorí na spásu nemajú nárok a podliehajú všeobecnej hystérii. Je vlastne dosť osviežujúce mať v hlavnej úlohe hrdinu, ktorí nie sú vôbec hrdinskí. Aj ten Butler tu hrá obyčajného chlapa a keď už dôjde k bitke, veľmi nevie, ako sa správať. Je to projektant, nie bývalý mariňák. Greenland sa zameriava na tie milióny obyčajných ľudí, ktoré vo 2012 alebo Armageddone zvyčajne vidíme len v scénach, kedy utekajú pred plameňmi v horiacich mestách. Ich nehrdinské správanie a obyčajná snaha dostať sa včas na miesto, kde by na nich mohla čakať záchrana. ()

Galerie (27)

Zajímavosti (6)

  • Okrem viacerých miest v USA pracovali filmári aj na Islande (zábery Grónska sú v skutočnosti Island). (MikaelSVK)

Související novinky

Greenland: Poslední úkryt se dočká pokračování

Greenland: Poslední úkryt se dočká pokračování

15.06.2021

Loňský katastrofický spektákl Greenland: Poslední úkryt měl kvůli zhoršující se pandemické situaci jen málokdo šanci nakonec vidět v kinech, ale nyní se zdá, že thriller o rodině hledající úkryt před… (více)

Gerard Butler chce zachránit svět

Gerard Butler chce zachránit svět

27.06.2020

Herec Gerard Butler patří v Hollywoodu už řadu let k akčním jistotám. Nehraje sice v těch největších blockbusterech a jeho filmy v kinech čas od času šeredně vyhoří, hvězda snímků 300 nebo Pád Bílého… (více)

Reklama

Reklama