Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Graham Hess a jeho rodina žijí na farmě daleko v polích. Jednoho dne se probudí a zjistí, že přímo za jejich domem je obrovský kruh v kukuřičném lánu. Zaslechnou zvěsti o tom, že je to znamení mimozemšťanů. Zvířata v okrese se začínají chovat zvláštně, psi se stávají agresivními. S rostoucím strachem sledují televizní zprávy, které dokola opakují, že znamení v obilí se rychle objevují po celém světě. Kdo jsou jejich tvůrci? Co se jimi pokoušejí sdělit? Čeká Zemi útok? Skutečnosti, které odhalí Graham během vyšetřování tohoto jevu, navždy změní životy jeho bratra a dětí. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (1 183)

Anthony 

všechny recenze uživatele

Od úvodních titulků je divák vtáhnut do děje a bez dechu sleduje až do strhujícího konce co se děje na plátně - jedna napínavá scéna střídá druhou a vše je činěno v podstatě dost úspornými prostředky. Velkou oporou v budování napětí je režisérovi skladatel Howard. Vadou na kráse je, že se film tváří, že chce říct něco víc - pokouší se o jakýsi filosofický přesah (na světě má vše svůj smysl), což mi bylo trochu proti mysli. Navíc tu mnohý divák najde i jisté logické chyby. Přijde na ně ovšem až dlouho po odchodu z kina, protože režisér vás nenechá na podobné věci vůbec myslet díky mistrovského zpracování. Zvláštní kapitolou je závěrečná scéna, která dává pravý smysl slovu "katarze" - pokud to nebudete moc rozebírat, zažijete díky Shyamalanovi a Howardovi něco neopakovatelného. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Všiml jsem si jedné zajímavosti - ti, kteří hodnotí velmi vysoko Znamení, často vyjadřují velké výhrady k Vesnici. U mě je to naopak. Zatímco Vesnici považuju za Shyamalanův mistrovský kousek, Znamení se mi nejen nelíbilo, ono mě přímo znechutilo. Je to tím, že film se dotýká žánru mě blízkého, kde už mám něco načteno a nakoukáno. Dělá to ovšem navýsost povrchním způsobem s použitím představ z béčkových filmů 50. let. Jeho pojetí mimozemšťanů a rizik z nich vyplývajících mě v kině rozesmálo. V tom případě je ovšem jakákoli snaha o "thriller" a "horor" předem odsouzena k nezdaru. Tam, kde jiní píší o "skvělé atmosféře a mystičnu", jsem měl chvílemi pocit, že si ze mě režisér nepokrytě dělá legraci. Jako psychologický snímek z řady důvodů Znamení nefunguje. Co zbývá, je tradičně dobrá práce s herci, děti zahrály velmi slušně, Gibson odvádí svůj standart, nicméně do své role mi neseděl. Mnohem víc mu sluší akční role. Shyalaman umí velmi dobře pracovat s detaily a zvuky, ale na vytvoření dobré atmosféry na které jeho flmařina stojí, to tentokrát nestačilo vzhledem ke špatně zvolenému přístupu k námětu.Zejména zakomponování náboženských prvků do příběhu mi opravdu nesedlo. Celkový dojem 40 %. ()

Reklama

Ainy 

všechny recenze uživatele

Nejlepší je pustit si takový film večer, když je tma a vy jste úplně, ale úplně sami doma jako já teď zrovna... mám rozsvíceno asi ve třech místnostech a poslouchám jestli mé venkovní bezpečnostní zařízení zběsile neštěká ... celkově to vypadá, že si budu muset pustit ještě nějakou komedii, jinak dnes neusnu klidným spánkem. Každopádně Mel i tady ukazuje jak vynikajícím hercem je, stačí se kochat jeho mimikou, gesty, očima ... de facto všichni zúčastnění podali opravdu dobrý výkon. Také kdybych měla klobouk, smekla bych ho s lehkou úklonou před režisérským uměním pana Shyamalana, jeho citem pro napětí a to správné mystično. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Zklamání jako sviňa, tak okomentoval Znamení jeden z mých spolustudentů. A já nemohu než souhlasit - co se sakra se Shyamalanem stalo? Kde je atmosféra, která se dala v Šestém Smyslu takřka krájet? Celý film na mě působil jako kdybych to všechno už někde viděl - druhá polovina filmu je jako úryvek z Wellsovy Války Světů aneb co se během ní dělo na jedné zapadlé farmě. A závěr filmu mě dorazil úplně. Poslední scéna vzbudila v půlce sálu jen pochybovačné úsměšky, jen romanticky laděná děvčata zamáčkla slzu. Abyste se nemýlili - Šestý Smysl si cením vysoko (ovšem jen díky tomu zážitku prvního vidění, napodruhé a vícté se mění v takřka tuctovou lekačku) a Vyvolený je taky jeden z mých oblíbených - hlavně kvůli hudbě a kvůli tomu, s jakou úctou se tam mluví o comicsovém umění, ale tohle už nějak nebylo ono. Za skvělý kontrast mezi vtipnými scénkami a "napětím" (takřka výhradně díky dětským hercům a Joaquinu Phoenixovi) a za hudbu Jamese Newtona Howarda dávám ty dvě hvězdy. ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Filmařské prostředky, filmařské prostředky.... pokud jsi chtěl, Shaymalane, vytvořit napínavý příběh a ta pointa byl prostě úlet, to bych snad nějak skousnul. Ale jestli jsi jen kvůli pointě a jakémusi sdělení rozehrál celou tu UFO story, tak to si opravdu přestáváme rozumět a žádné filmařské prostředky Ti k tomu nepomohou. ()

Galerie (78)

Zajímavosti (34)

  • Při natáčení štáb narafičil na Joaquina Phoenixe (Merrill Hess) malý kanadský žertík: "točili jsme scénu, ve které sedím v přístěnku pod schody, přijde Mel a zaklepe na dveře. Točíme ten záběr už počtrnácté a on nade mnou schází ze schodů a najednou nějak hrozně dupe. A pak ticho. Říkám si, že se asi pečlivě koncentruje, jenže najednou zhasla světla a já zůstal zamčený v tom přístěnku v absolutní tmě. Chvíli trvalo, než mi došlo, že si ze mě dělají srandu a pak jsem se rozhodl, že mě nedostanou. Seděl jsem tam patnáct minut a když Mel nakonec přišel, otevřel dveře a nakouknul dovnitř, řekl jsem svoji repliku, abych dokázal, jaký jsem profesionál." (NIRO)
  • Režisér M. Night Shyamalan není velkým příznivcem počítačové grafiky ve filmech. Kruhy v obilí byly proto fyzicky vyrobeny. (Pavlínka9)
  • Scéna, ve které se Graham (Mel Gibson) loučí se svou ženou, byla natočena 12. září 2001, tedy den po teroristickém útoku na New York. (simmiem)

Související novinky

ČSFD Award pro Jamese Newtona Howarda

ČSFD Award pro Jamese Newtona Howarda

04.04.2017

Přední skladatel instrumentální filmové hudby James Newton Howard obdržel v neděli 2. dubna z rukou Martina Pomothyho "ČSFD Award" za "Oblíbeného skladatele dobrodružných soundtracků". Průlomovým… (více)

Shymalan se vrací k hororům

Shymalan se vrací k hororům

27.08.2015

M. Night Shyamalan (Šestý smysl, Vyvolený) se pokusil o výlet do blockbusterových vod a moc se mu tam nedařilo. Poslední vládce větru a Po zániku Země sice nelze označit za propadáky, což je v… (více)

Herecký návrat Mela Gibsona

Herecký návrat Mela Gibsona

17.08.2008

Mel Gibson patřil ještě před pár lety mezi největší herecké hvězdy, ale za posledních šest let prakticky nic pořádného nenatočil. Nepočítáme vedlejší role v béčkovém thrilleru Paparazzi nebo podivném… (více)

Reklama

Reklama