Reklama

Reklama

Proč?

  • angličtina Why?
TV spot
Drama / Sportovní
Československo, 1987, 86 min

Režie:

Karel Smyczek

Kamera:

Jaroslav Brabec

Hrají:

Jiří Langmajer, Jan Potměšil, Martin Sobotka, Daniel Větrovský, Pavel Zvarič, Daniel Landa, Pavlína Mourková, Markéta Zmožková-Zahradníková (více)
(další profese)

VOD (1)

Obsahy(1)

Ve své době - v druhé půli 80. let - mimořádně závažný film, věnovaný negativním dopadům fotbalového chuligánství. Režisér Karel Smyczek sugestivně ukazuje, jak lidé spojení primitivním sportovním fanděním snadno podléhají agresivním choutkám, jak vzájemné hecování vede k tragickým činům, jichž by se jedinec sám o sobě nedopustil. Příběh je inspirován skutečným případem, kdy skupina většinou mladistvých vlajkonošů zdemolovala nejen vlakovou soupravu, v němž cestovali na fotbalový zápas, ale ohrožovali navíc spolucestující i osamělou průvodčí. Stále působivá výpověď si všímá i mravní devastace, i rodiče pachatelů odmítají přijmout svůj díl odpovědnosti. (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (475)

kingik 

všechny recenze uživatele

Cestou na fotbalové utkání o mistrovský titul obsadili část vlaku z Prahy do Banské Bystrice, kde se utkání konalo, alkoholem posilnění fanoušci Sparty. Počáteční silácké řeči postupně začaly přerůstat v agresivní, zpočátku zejména slovní útoky proti ostatním cestujícím. Znepokojivá až velmi provokativní atmosféra dodává tomuhle na svou dobu poměrně odvážnému filmu autentický ráz. Film je možná stále aktuální i dnes vzhledem k tomu, co se děje na fotbalových stadionech v současnosti. 100% ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Tak i Československo mělo svůj Klub rváčů! O to více mrzí, že u nás stále nikdo nemá koule na drsnou generační výpověď. V dnešní době už sice některé scény nepůsobí tak drsně, většina diváků už měla možnost vidět ve filmech mnohem větší prasárny, ale to nejdůležitější poselství je pořád zřejmé. Mě samozřejmě nejvíce bavily scény ve vlaku, působivé byly i rebelské souboje s rodiči. Už slabší byly výslechové pasáže, které se snažily ukázat hloupost a nerozvážnost mladých. Vsadím se, že tyto náznaky by byly použity, i kdyby se to natáčelo dnes. Bohužel. Pokud by měl někdo odvahu natočit film ukazující demenci nejen nonkonformistů, ale i konformistů, tak má předem zaručený můj obdiv. Ukazovat na druhé a tvrdit, že jsou špatní, je jednoduché. Přijmout fakt, že všechno, co tady děláme, byť s dobrými úmysly, vždy někoho nasere, dokáže málokdo. ()

Reklama

HAL 

všechny recenze uživatele

Na dobu a místo vzniku docela progresivní styl - že je film pojatý jako nechronologické polo-reportážní vyprávění je od ponormalizačního filmu příjemně překvapivé, a dokazuje to že Radek John měl za psacím strojem sakra velké koule (než se mu v záři politických reflektorů scvrkly do velikosti burských oříšků). Proč! tak od začátku táhne solidní dravostí, s jakou střídá řádění fotbalových kriplů ve vlaku, s jejich "afterparty" soudem a civilním životem v komunistické nádeničině. Ovšem jakmile toto střídání poloh skončí tempo filmu poněkud klesá a tak je poslední třetina trochu méně zajímavá, nicméně pořád až do konce se drží poměrně inteligentního přístupu v tom, že nestojí jen na obviňování samotných "fanoušků", ale hlavně komplexněji rozebírá prostředí ve kterém žijí a vyrůstají. Už proto patří film k tomu nejzajímavějšímu co u nás v době okupace vzniklo. 8/10 ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Částečně dokumentaristický styl příběhu mě dost vyhovoval. Je až neuvěřitelné, jak je tento snímek nadčasový. Samozřejmě mnohé se změnilo, například máme demokracii a někteří jedinci včetně fotbalových hooligans si jí pletou zcela zjevně s anarchií. Za nedávné výtržnosti při derby Sparta - Slavie může údajně policie ČR, tvrdí hooligans. Já se ptám a kdo může za zraněnou pani, cestující z Olomouce do Ostravy, nemající ani páru o fotbale? Kdo může za zranění s doživotními následky pána čekajícího na nádraží cca před 7 lety ? Kdo může za to, že se táta bojí vzít dítě do hlediště na fotbal ? Kdo může za strach každého člověka, který nechodí na fotbal z bandou thaiboxerů ? Policie ?? Poprvé v životě souhlasím zcela s panem Langrem, proč by měli lidé, kterým je fotbal fuk platit ze svých daní obrovské policejní manévry téměř každý víkend ? Jdou snad státu příjmy ze vstupného ? Jdou snad státu příjmy od klubových sponzorů ? Pokud klub argumentuje, že nemá finance na zajištění bezpečnosti, tak ať stadion uzavře pro všechny. Že by hráči neměli při hře atmosféru ? Ti samí hráči co jdou po každém zápase zatleskat lidem co hajlují či bučí na hráče tmavé pleti ? Zaslouží si vůbec takovýhle hráči přízeň slušného fanouška ? V roce 1987 byla otázka "Proč ?" nejlepší možný název pro film o fotbalových výtržnících, kteří tehdá nebyli ani zdaleka tak nebezpeční jako v dnešní době. Natáčet dneska podobný film, jmenoval by se "Jak dlouho ?" Jak dlouho bude trvat než v hledišti někdo bude zabit, aby pánové fotbalisti pochopili komu chodí po zápase tleskat, aby fotbalový funkcionáři přestali strkat hlavu do písku před problémem a hlavně, aby politici pohli prdelí a zákon nabyli proti hooligans ostrejma nábojema a ne kapslikama. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Počúvajte, počúvajte ma vy puberťáci zavolám políciu! No tak je zavolej a my z nich naděláme trpajzlíky! A z jejich antonků angličáčky! Počůvajte ma nechám vás všetkých vysadit! No tak to my tě budeme muset taky vysadit! Marná sláva tohle je prostě klasika. Nehodlám se teď zaobírat tím do jaký míry je to realita, ale ve svý době to muselo zapůsobit jako bomba. No a Dejdar a Landa jsou ti nejdrsnější výtržníci ze všech. Suchánkovo cameo taky dobrý. Váš občanský průkaz : Sparta! 100% ()

Galerie (9)

Zajímavosti (42)

  • Tresty nad sparťanskými výtržníky byly vyneseny u soudu, který se konal 13.12.1985. (Ludja)
  • Původně měl dav fanoušků v závěrečné scéně skandovat "Sparta! Sparta! Sparta!". Režisér to však nakonec shledal příliš konkrétním, a tak repliku změnil na "Co je? Co je? Co je?". (hot_spot)
  • Scény demolice vlaku se točily ve Velimi. (M.B)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno