Reklama

Reklama

Sex, lži a video

  • USA Sex, Lies, and Videotape (více)

Obsahy(1)

Komorní psychologické drama o svérázných vztazích mladé čtveřice a jedné kameře. Právníka, který má poměr se svou švagrovou, navštíví dávno ztracený přítel ze studií, jenž má kuriózního koníčka - natáčí ženy debatující o své sexualitě. V erotické komedii se nezvyklý vztah tří hlavních postav odhaluje s doutnající smyslností a kousavým humorem skrze sex, lži a video. James Spader si odnesl Cenu pro nejlepšího herce z Filmového festivalu v Cannes za svůj geniálně nenápadný a svůdný výkon v roli Grahama, dlouho ztraceného přítele ze studií, který se vrací zpátky do města a zásadně ovlivní životy sebestředného sukničkáře Johna, jeho andělské ženy Ann a její vyzývavé sestry Cynthie. Jeden po druhém jsou zataženi do Grahamova velmi "osobního projektu", který všechny vztahy navždy promění. (Cinemax)

(více)

Recenze (130)

BlackTom 

všechny recenze uživatele

Ukecaná cocotina s hrozným Gallagherom (ako sa doprdele mohol stať hercom?!) a na druhej strane nadpozemským čudákom Jamesom Spaderom, ktorý ma baví stále viac a viac. Nebavilo ma to, neoslnilo ma to, na druhej strane som nebol úplne unudený a nevrieskal som, nech to už skončí. Čo je koniec-koncov škoda, lebo mám radšej výborné a hrozné filmy, ako šedivý priemer. Viac nie. ()

Eddard 

všechny recenze uživatele

Nicholsův Closer je silný, kvalitní snímek o vzájemných vztazích čtyřech lidí s vynikajícími hereckými výkony. Ode mě dostal poctivé čtyři hvězdy. Ve srovnání s elegancí, jednoduchou krásou a věrohodností s jakou v jistém smyslu podobný příběh vypráví Soderbergh se mi však zpětně jeví jako toporný a zbytečně předramatizovaný. Sex, lži a video totiž mají kromě magnetických hereckých výkonů (James Spader! Andie MacDowell!!!, ale i Laura San Giacomo a Peter Gallagher) a řady rozkošně "živelných" (ano, tak bych to řekl sám, ano, tak by to asi řekla) dialogů taky jistý morální a výpovědní přesah (či oblouk, chcete-li), který jej v dnešní stále více odosobnělé době, kdy lžeme už i sami sobě činí čím dál silnější. 90% ()

Reklama

Radiq 

všechny recenze uživatele

Herectví Andie MacDowell bylo vždycky tak trapny a hrany, že jde poznat, že to je hrany. Obzvlášť ty její hrany úsměvy. Role téměř asexuální frigidní Ann k ní dost sedí a přesně taková si myslím, že je i v osobním životě. A všichni ostatní, včetně Jamese Spadera (kterej jedinej aspoň trochu vynikal), použili staré známé zaběhnuté 80kové herectví, což je samo o sobě hrůza - ono celkově z toho prýští 80. léta jak z fontánky. Celé to je bez hudby, což není vůbec sexy. Ono to celkově není moc sexy, i když je to o sexu hodně. V dnešní době internetu a všudypřítomnejch úchylů tenhle film působí trochu úsměvně, ale žádná zábava to není. Není to ani moc zajímavé. Takže prostě nuda. ()

Rocky62 

všechny recenze uživatele

Komorní minimalistická studie charakterů, sexuálních debat, lží a jedné nekonvenční záliby. Takto mistrně zvládnutý debut signalizuje režisérův mimořádný talent a schopnost vtisknout do filmu svůj rukopis. Název filmu napovídá, že nebude nouze o erotické scény, které by měly být jedním z hlavních důvodů, proč se pustit do projekce. Ovšem je to přesně naopak. Erotická scéna tu není v podstatě ani jedna a přece je film ve správně míře choulostivý a svým způsobem erotický. Čtveřice je geniálně napsaná a fenomenálně zahraná, zejména James Spader a Andie MacDowell, která ač zde frigidní, tak nesmírně přitažlivá a její rozhovor na kameru je pro mne tím nejsilnějším momentem filmu. Melancholická a zároveň vzrušující podívaná. 85% ()

Šakal 

všechny recenze uživatele

Nic nového pod sluncem. Někdo řeší přebytek (sexuální) energie utíráním prachu, umýváním nádobí, odstraňováním vodního kamene z baterie popř. luxováním a někdo si jde raději zdravě zašukat popř. vyšukat mozek z hlavy. Talíře sice stále zůstanou zasviněné a bordel na podlaze jakbysmet, ale náramně se uvolníte a uleví se vám, za to ručím. J. Spader jako kombinace Z. Freuda, J. Cimického a R. Uzla, tj. zpovědníka-terapeuta lidských (ženských) duší a (amatérského) psychologa resp. sexuologa samouka a L. San Giacomo resp. A. MacDowell jako objekty jeho zkoumání, přičemž se může lehce stát, že se role „za pochodu“ vymění a z objektu zkoumání se stává terapeut a naopak. To vše v Soderbergh(ově) intimní, lehce provokativní studii lidských charakterů, aby Steven nakonec došel k poznání, že kvalitní uspokojující (to doslova) sex, je nejen kořením vztahu, ale i jeho alfou a omegou a lékem na všechny podstatné problémy. Nebo že by to přecejenom nebylo tak jednoduché......? ()

Galerie (43)

Zajímavosti (11)

  • Celosvětová premiéra proběhla 20. ledna 1989 na filmovém festivalu v Sundance. (ČSFD)
  • Steven Soderbergh přemýšlel nad mnoha názvy, jako např. 46:02, Retinal Retention, Charged Coupling Device, Mode: Visual, Sex, Lies, and Videotape a Hidden Agendas. Soderberghovým favoritem byl 46:02 (což měla být doba, po kterou Ann mluví na pásce), ale producenti okamžitě zvolili Sex, Lies, and Videotape. (HellFire)

Reklama

Reklama