Reklama

Reklama

Historie pro začátečníky - Série 1 (2020) (série)


Vzestup Číny (S01E03)

(epizoda)
Velká Británie, 2020, 23 min

Režie:

Marc Tiley

VOD (1)

Obsahy(1)

Ve 21. století se Čína stala světovou ekonomickou velmocí. Proč zbytek světa dlouho nevěnoval pozornost jejímu vzestupu na vrchol? (Netflix)

Recenze (5)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Raz nás utlčú čiapkami. Nie je to obdivuhodný režim. Ale rešpekt treba mať. A veľký. Amíci im už teraz visia toľko, že to nikdy nesplatia. Na druhej strane tam ľudia žijú v biede a totalite, čo najmä za covidu viedlo k brutálnym nezmyslom. O úrovni bežného človeka v Číne odporúčam pozrieť dokument Cena riflí. Nosná téma je iná, ale vypovedajú tam Číňania, ktorí tie rifle vyrábajú. Podmienky ako pred 250 rokmi v nejakej manufaktúre a za deravý groš. ()

Marze 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

O státním kapitalismu v Číně. Zdá se to na rozdíl od vymírající Evropy životaschopná kultura. Před deseti lety když jste v Číně šli po ulicích, okolo byli lidé v průměru 25 let. Nyní se to už posunulo na třicet. Naopak třeba v Japonsku když jedete ve vlaku, průměr je sedmdesát a nedávno země oznámila, že do Japonska pustí půl milionu přistěhovalců z jiných kultur, převážně z Pákistánu. My jsme zvyklí dívat se na úspěch země, jako třeba Čína, optikou fetiše HDP. ()

Trevor 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zatiaľ najlepšia epizóda dokumentu, dá sa povedať že Čína sa stáva akýmsi symbolom toho čo svet mohol dosiahnuť - hybrid komunistického a kapitalistického režimu v ktorom sú svojim spôsobom všetci spokojný . ()

Sany33 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ide zatiaľ o časť, ktorá mi najviac dala. O Čine som toho veľa nevedel. Asi to bude tým. Ale je pekné vidieť že nie všetko čo vzišlo z komunizmu musí byť nutné zlo a dá sa z toho veľa vecí vyťažiť ak máte progresívne myslenie a nie ste úzkoprsí preraziť aj na kapitalistických trhoch tohoto nášho malého sveta. 85% ()

Reklama

Reklama