Reklama

Reklama

Kolskaja sverchglubokaja

  • Rusko Кольская сверхглубокая (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Kolský superhluboký vrt je největším těžebným zařízením v zemi. V roce 1984, v hloubce více než 12 kilometrů, něco napadlo pracovníky. Po těchto událostech je objekt uzavřen. Malý výzkumný tým jde do podzemí, aby zjistil, jaké tajemství se skrývá v nejhlubší díře na světě. To, co zjistili, se ukázalo být největší hrozbou v historii. Nyní je budoucnost lidstva v jejich rukou. (LIVINGDEAD)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (99)

Lacike 

všechny recenze uživatele

Ruský pokus o Vec? Ale veľmi slabý. Nejaká nechutná pleseň ovládajúca ľudí ma fakt nenadchla. Chýba tomu poriadna temná atmosféra. Gore je dostatok a je riadne nechutné, ale to je pre mňa už skôr negatívum. Postavy priemerné. Tempo pomalé. Snáď len lokácie sa vydarili. Celkovo som sa skôr nudil ako bavil. 4/10. ()

luka4615 

všechny recenze uživatele

Spojit mou oblíbenou videohru "The Last of Us" a Kolský superhluboký vrt by mě asi v životě nenapadlo, avšak někdo v Rusku si zřejmě řekl, že právě tohle je fakt dobrý nápad. Кольская сверхглубокая je ale ve finále velmi povedenou atmosférickou hororovou jednohubkou, která v některých vypjatých momentech spolehlivě nažene husí kůži. Dobrá práce! ()

Reklama

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Jakej jinej film si pustit na Silvestra 2020, než ten, v němž ze supertajné laboratoře totaliního režimu (možná) unikne smrtící organismus, který může vyhubit lidstvo? Kolskaja sverchglubokaja je již několikátým filmem během pár týdnů, který zabíjí přestřelená délka. Tohle zkrátka nemůže mít 110 minut, když to nedokáže vybudovat jakýkoli vztah k postavám a do jinak neoriginálního námětu to nezamontuje nic navíc. Jinak je mi to ale určitě sympatičtější než rovněž letošní ruský Sputnik. Udržuje to seriózní, mysteriózně hororovou atmosféru s velmi pěknými praktickými triky. Kdo se ovšem těší (stejně jako jsem se těšil já) na ruskou verzi Věci, tak jenom upozornění - těch "věcoidních" výjevů je tu nakonec velmi málo, zvlášť vzhledem k té neopodstatněné stopáži. ()

ghatos 

všechny recenze uživatele

Ono vždycky, když člověk leze někde hluboko má to něco do sebe. Má to takové zvláštní atmosférické momenty a na závěr je tam taková dlouhá expozice, kde to vyloženě sází na depresivní (pekelný) běs, který má vyjít na povrch. Něco si to bere se západních žánrových vzorů, něco je speficicky ruské...stojí to za pokus. 66%. ()

Sludger 

všechny recenze uživatele

Film mi pripomenul viacero diel. Zasnežená krajina, vedci, všetko odtrhnuté od sveta, stiesnenosť a možná „scifi“ pointa mi pripomenula The Thing, no keď vošli do laboratórií (druhá najlepšia scéna filmu) mi námet a spracovanie pripomenulo práve začínajúcu sériu The Last Of Us (taktiež scéna z výťahu, skvelá!) a keď sa dostali k jadru veci, na most, tak zase Stranger Things a hlavná príšera mala niečo zo Zygote (top scéna filmu spolu s výťahom!). Samozrejme, má to svoje muchy. Logika si dáva často voľno, trochu by sa patrilo zapracovať na atmosfére (laboratória mali taký potenciál!) a napätí. Každopádne som si „zamlsal“ ako fanúšik body space hororu. ()

Galerie (37)

Zajímavosti (4)

  • Houba, o které jedna z postav mluví, je v roce 2017 objevená brazilská houba Ophiocordyceps unilateralis. Ta dokáže ovládat chování mravenců. Když její spory proniknou do organismu mravenců, pomocí doposud neznámé chemické reakce způsobí, že mravenec se začne pohybovat úplně jinak než předtím. Opustí sám mraveniště – už to je výjimečné a zcela nepřirozené chování – a nedaleko něj se zakousne do nějakého listu. Přesněji řečeno do spodní strany listu. Tam pak zůstane bez pohybu, dokud nezemře. Tím teprve ale začíná to nejhorší. Mrtvý mravenec se začne plnit stále přibývajícími sporami. Ty pak ze zhoubovatělého těla stále zavěšeného na listu vystřelují; protože jsou blízko mraveniště, je poměrně velká šance, že nakazí dalšího mravence, a houba se tak dál rozmnoží. Podle vědců, kteří tyto podivné houby zkoumali, jich existují celkem čtyři druhy. (ČSFD)
  • Kolský superhluboký vrt je nejhlubší vrt na světě a byl zapsán do Guinessovy knihy rekordů (také se mu říká Díra do pekla). Nachází se v Murmanské oblasti ve vzdálenosti 10 km od města Zapoljarnyj na území geologického Baltského štítu. Dosahuje hloubky 12 261 m. Na rozdíl od jiných vrtů, které byly prováděny za účelem hledání ropy nebo geologického průzkumu, cílem tohoto byl pouze výzkum litosféry v místě, kde Mohorovičićova diskontinuita prochází blízko zemského povrchu. Vrt byl započat v roce 1970 a ukončen byl v roce 1994. Během provádění Kolského vrtu bylo učiněno cca 12 000 nových objevů v geologii. (Zdroj: Wikipedia.cz)
  • Minimálně od roku 1997 se internetem šíří městská legenda, že vrt byl zastaven z důvodů údajného provrtání se do „pekla“. Nicméně samotná legenda je staršího data, poprvé se pravděpodobně objevila v anglofonní části světa v rámci vysílání Trinity Broadcasting Network v roce 1989. Ruští inženýři údajně měli spustit do vrtu mikrofon, který měl zachytit podivné nářky. Tento audio záznam koluje na internetu jako autentický. Nicméně jedná se o část soundtracku z roku 1972 k filmu Baron Blood, který byl pouze částečně remixován. (Zdroj: Wikipedia.cz)

Reklama

Reklama