Reklama

Reklama

Narozen 4. července

  • USA Born on the Fourth of July (více)
Trailer
USA, 1989, 145 min

Režie:

Oliver Stone

Scénář:

Oliver Stone, Ron Kovic

Hudba:

John Williams

Hrají:

Tom Cruise, Willem Dafoe, Kyra Sedgwick, Raymond J. Barry, Jerry Levine, Frank Whaley, Caroline Kava, Ed Lauter, John Getz, Michael Wincott, Stephen Baldwin (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Slavný oscarový snímek Olivera Stonea vypráví příběh vietnamského veterána Rona Kovice. Mladík, který byl zprvu nadšeným vlastencem, se po pekle prožitém ve Vietnamu a zranění, které jej upoutá na vozík, mění v zapáleného bojovníka proti válce. Jeho návrat domů a do normálního života nebude vůbec jednoduchý... Brilantní protiválečné memento! (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (398)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Jeden z řady filmů, které se snaží vyrovnat s bolavým vietnamským syndromem v podobě neúspěšného válečného tažení ve Vietnamu, spoustou mrtvých, nezvěstných a postižených vojáků a v neposlední řadě s vykořeněností válečných veteránů v americké společnosti 70. a 80. let. Narozdíl od Čety plné válečných akcí se rozhodující část tohoto dramatu odehrává po návratu hlavního hrdiny domů. Život ochrnutého mladíka je plný hořkosti a Oliver Stone umí velmi dobře pracovat s lidskými emocemi. Navíc téma důvěrně zná, sám měl ve Vietnamu válečnou zkušenost. Jeden z jeho nejlepších filmů a zároveň jeden z nejlepších filmů o vietnamské válce. Tom Cruise hraje solidně, byl to jeden ze snímků, které ho vynesly na vrchol. Celkový dojem: 85 %. ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele

"Narozen 4. července" nedokážu klasicky zhodnotit jako jiné filmy, protože vypráví o válce a hlavně je natočen podle skutečného příběhu. Ron Kovic, který s Oliverem Stonem napsal scénář, skutečně sloužil ve Vietnamu a ochrnul na spodní polovinu těla. Už jen vykreslení Spojených států konce let šedesátých a počátku sedmdesátých je dokonalé, ale nejen to, naprosto dokonalý je výkon Toma Cruise a samozřejmě režie Olivera Stonea, takže nejen, že snímek vypovídá o důležitých tématech, ale je i velmi dobře natočen. Další skvělý film, ve kterém není válka zobrazena a přesto o ní dokonale vypovídá. Jasných 5*****. ()

Reklama

Ant 

všechny recenze uživatele

Stone se na Vietnam oproti Četě podívál úplně z jiného úhlu a opět mu to vyšlo. Nějvětší zásluhu na tom má Cruise, kterého ačkoli nemusím, tady předvádí prvotřídní výkon. Uvodní sekvence z dětství je vynikající, pak tempo povolí a vrátí se až po návratu z války. Scény z demonstrací jsou opravdu pozoruhodné a na důraznosti jim dodává hudba z pera Johna Williamse. Ačkoli Stone bere válku hlavně z psycholigického hlediska, nedělá film o nic míň atraktivněším, než ty přímo z bojiště. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

I přes Cruise, kterého nemusím, a válečné téma, které taky nemusím, poměrně působivý film. Pořád je to ale jaksi něco, co nedokážu plně ocenit. Příběhy lidí, kteří v extrémech přebíhají z barikád a vždy jdou do všeho naplno, mi nikdy nejsou blízké, protože sama taková nejsem a nedovedu si to dost dobře představit. Ať je to oblast drog, náboženství, sexu, války, extrémismu, to hledání kotviště by se nemělo přehánět a žrát na sto procent. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,AMERIKA PŘESTANE EXISTOVAT, POKUD SE NENAJDOU LIDÉ OCHOTNÍ SE OBĚTOVAT .“… /// Stone podruhé vypráví, jak vojna dělá s kluků chlapy a díky podělaný válce ve Vietnamu nastavuje zrcadlo nejen politikům, ale celý společnosti. Téma vlastenectví a společenských hodnot – jestli si o Stonem povídá, že je spíš levičák, tak tady se vyřádil. Film totiž není ,,jen“ protiválečnej, ale dost politicky provokuje a odsuzuje. Ovšem všichni ,,normální“ s ním musej souhlasit! /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Stejnojmenný paměti, který napsal Ron Kovic, jsem nečetl. 2.) Často se mi zdá, jak vstanu a rozběhnu se... 3.) Pochopím (konečně!) k čemu je Amíkům dobrý Mexiko. 4.) Thx za titule ,,dragon-_-“. /// PŘÍBĚH ***** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ * ()

Galerie (40)

Zajímavosti (30)

  • Když se Tom Cruise dostával do role tím způsobem, že byl v kolečkovém křesle, řekl mu Kovic, aby vyjel ven mezi lidi a pozoroval jejich pohledy. To jak s ním mluví, jak se jim chvěje hlas, způsob dívání se do očí. To vše mohl poté Cruise zužitkovat sám ve filmu. (Monco)
  • Když sedí Ron za stolem v Mexiku, můžete si všimnout knihy „Na západní frontě klid“. Ta je považována za jednu z nejvýznamějších protiválečných knih, která byla kdy napsána. (HellFire)
  • Režisér Oliver Stone poslal dvakrát Toma Cruise do výcvikového tábora. Cruise kopal neustále zákopy, četl o vietnamské válce a setkával se s dalšími vietnamskými veterány. (Monco)

Související novinky

Zemřel herec Tom Sizemore

Zemřel herec Tom Sizemore

04.03.2023

Z kalifornského Los Angeles přichází smutné zprávy, ve věku jednašedesáti let totiž odešel americký herec Tom Sizemore. Zprávu o skonu médiím potvrdil hercův zástupce Charles Lago. Sizemore byl v… (více)

Reklama

Reklama