Reklama

Reklama

Držitel čtyř Cen Akademie® včetně ocenění pro nejlepší film a režii – drásavě realistický válečný film (který podle bezprostředních zážitků natočil režisér Oliver Stone) poprvé vychází na Blu-ray u příležitosti 25. výročí svého vzniku. Speciální edice je nabitá výbušnými bonusy, které vám přiblíží špičkové filmové řemeslo. Tom Berenger, Willem Dafoe a Charlie Sheen se představují v hlavních rolích působivého, strhujícího a nemilosrdně brutálního příběhu o tom, co dokáže chaos a hrůza války ve Vietnamu udělat z amerického vojáka. (Bontonfilm)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (1 018)

pan Hnědý 

všechny recenze uživatele

PLATOON patří mezi vrchol válečného filmu. Dokáže přes svou drastickou a intenzivní atmosféru diváka vnitřně zdrtit. Divák pochopí, jak byla válka špatná, co dokáže s člověkem udělat. Ve válce nebojuje voják s nepřítelem, ale se sebou samým. PLATOON mě vnitřně zasáhl více než APOKALYPSA, která přes svou minutáž skrývá daleko více, než chce nabídnout. Ano při natáčení si F/F Coppola prošel opravdovým peklem a půjde za to do nebe, ale PLATOON krystalizuje duši vojáka a silně zasáhne jeho diváka. ()

Tyler 

všechny recenze uživatele

Tenhle film se povedl. Jde o jeden z nejlepších (proti)válečných filmů (a nejen jich), které jsem kdy viděl. Nejdůležitější je, že si uvědomíte, že válka je hnus, který z jinak normálních lidí dělá zrůdy...Pět hvězd za skvělé herecké výkony, sugestivní atmosféru a úžasné "Adagio For Strings" od Samuela Barbera. ()

Reklama

Radyo 

všechny recenze uživatele

Oliver Stone je bezesporu skvělý režisér. To bych o něm prohlašoval, i kdyby nenatočil nic jiného, než tento film. Četa je rozhodně nejrealističtější válečné drama, a to počítám i slavného "Vojína Ryana". Neuvěřitelné válečné peklo ve vietnamské džungli jako by přesahovalo z obrazovky až do vašeho obýváku. Divák sám má chvílemi dojem, že se plíží potmě džunglí a netuší odkud padne výstřel, nebo naopak leží v zákopu, střílí snad na vše, co se pohne, a stejně nepřátel neubývá. Také herecké výkony jsou brilantní. Odmyslíme-li si začátečníka Charlieho Sheena, jenž už nedokázal tuto svou roli asi nikdy překonat, stojí za zmínku dvě jména - Willem Dafoe a Tom Berenger. Oba hrají svým způsobem narušené muže, a oba je hrají naprosto precizně. Stone na tento film navázal ještě další dvě díla s tématikou vietnamské války, ale tam už se zaměřil spíše na vyrovnávání se bývalých vojáků s psychickými stopami, které v jejich mysli válka zanechala. V Četě jde ve větší části filmu o přímé zobrazení onoho šílenství, které ve Vietnamu probíhalo a které dodnes dělí Ameriku na dva tábory. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Za poselství a vyznění si to tu čtvrtou hvězdu utrhne, ale jinak se mi to na tak ceněný film zdálo moc černobílé, předem dané a až primitivně zaujaté. Svědomí Ameriky Oliver Stone ale udělal dobře, že tenhle film natočil - má co říct a říká to, i když by to teda mohl a měl říkat lépe. S Full Metal Jacket nebo Apokalypsou to ale nejde srovnávat. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Jedna z mnohých reakcií americkej kinematografie na vojnu vo Vietname. Je to o niečo lepšie ako Kubrickova "Olovená vesta“ a len o máličko slabšie ako Coppolova "Apocalypsa“. Oliver Stone odviedol pri natáčaní "Čaty“ výbornú režisérsku prácu. Tak isto je skvelá aj kamera. No je tam jeden prvok, ktorý to viditeľne kazí a kvôli ktorému nemôžem dať plné hodnotenie. Charlie Sheen nezvládol hlavnú úlohu v tak náročnom snímku. Tento holywoodsky zlatý chlapec, ktorý celé roky žije zo slávy svojho otca, je súci tak akurát do preplateného, priblblého sitcomu (Dva a pol chlapa), prípadne natrhnutej, bezduchej paródie (Horúce strely, Scary Movie). "Čata“ bola nad jeho sily. **** ()

Galerie (83)

Zajímavosti (80)

  • Film byl natočen za 54 dnů. (džanik)
  • Charlie Sheen (Chris) v jednom televizním rozhovoru  prohlásil, že mu Keith David (King) zachránil život. Během natáčení v bojovém vrtulníku Huey sebou stroj prudce trhl a Sheen málem vyletěl otevřenými dveřmi, kdyby jej David nepopadl a nevtáhl zpět. (Beer Ceps)
  • Oliver Stone chtěl do některé z rolí obsadit Jamese Woodse, hvězdu svého předchozího filmu Salvador (1986). Avšak Woods při vzpomínce na hektické a náročné natáčení v Mexiku odmítl. Přestože Woods později projevil zájem o roli v JFK (1991), nechtěl znovu spolupracovat se Stonem a ti dva se nakonec znovu setkali až o devět let později při natáčení filmu Nixon (1995). (Beer Ceps)

Reklama

Reklama