Reklama

Reklama

V neděli 14. listopadu 1965 se ve vietnamském údolí Ia Drang poprvé střetli Američané s nepřáteli z komunistického severního Vietnamu. Tři sta devadesát pět amerických vojáků mělo proti sobě desetinásobný počet nepřátel, kteří navíc byli na svém území. Následné třídenní boje vstoupily do historie jako počátek vietnamské války... Film scenáristy a režiséra Randalla Wallace zachycuje nejen pekelnou bitvu, která se v "údolí stínů" rozpoutala, ale též pocity lidí, kteří se jí účastnili. Nebyli to jen američtí a vietnamští vojáci - dramatické události totiž prožívali na dálku i jejich nejbližší, zejména manželky. Nicméně hlavním hrdinou je plukovník Hal Moore (Mel Gibson), upřímně věřící katolík a otec pěti dětí, ale především vynikající voják a stratég, který se neobává ani těch nejnebezpečnějších situací. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (480)

Lynn 

všechny recenze uživatele

Mel Gibson se modlí doslova v každém filmovém políčku a jeho hrdý pohled patriota nelze přehlédnout. Jestli mi někdo chce tvrdit, že je to Wallaceův film, tak ho rovnou odesílám někam. Tady je absolutně jasné, kdo držel v rukou producentské otěže a prosazoval si svoje nápady. Díky, ale modlící se patrioti vážně nejsou můj šálek kávy. No ale Američani z toho byli jistě paf... ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Slušný válečný snímek, na kterém mi vadilo typicky přehnané americké vlastenectví (po kolikáté už?). Příběhově film má do určité míry co nabídnout, ale to zastiňuje spoustu syrové a realistické akce (napalm do vlastních řad byl opravdu hustý). Bohužel jsem velmi postrádal psychologické vykreslení postav a trochu přesvědčivější terén (ne, že by byl špatný, ale mohlo to dopadnout lépe) pro vykreslení Vietnamu. Hercům nemám co vytknout, v rámci možností zahráli obstojně. Randall Wallace má poměrně nápaditou režii, ale v porovnání s Coppolou, Scottem nebo Stonem bohužel neobstál. Moc mě potěšilo závěrečné jmenování vojáků, kteří padli u X-Ray a jímž je tenhle film věnován.....3,5 hvězdičky. ()

Reklama

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Esli jste film viděli, asi už víte, odkud se vzal můj nick. Ano, Mel Gibson je imho nejlepším armádním taťkou v dějinách kinematografie. Jeho postava je tak přesvědčivě zahraná, no líp to nešlo. Nádherná hudba Nicka Glennie-Smithe. Při samostatném poslechu bych řekl, že tak dramatická depresivní hudba nemůže ve válečném filmu nikdy uspět. Ale opak je pravdou. Filmu to dodává nový rozměr. Neskutečný zážitek. ()

TheMaker 

všechny recenze uživatele

::::::::::::::::::::::::: Dobrý válečný film s mým oblíbencem Melem Gibsonem. Ale dvě hevězdičky ubírám za ukradené hlášky z Bojového nasazení s Clintem Estwoodem, např.: "Dobré ráno, pane !", "Jak můžeš vědet jakej ten den bude !?", "Krásný den, pane !", "Jsi snad, kurva rosnička ??" ........ ::::::::::::::::::::::::::: ()

Ded@M@tes 

všechny recenze uživatele

Co říct??? Jedině, strašné. Někdy to vypadá jako procházka růžovou zahradou, prostě skoro žádná realita, slabé efekty výbuchů, atd.. Jeden z nejhorších válečných filmů co se týká reality a scénáře. A herecký výkon Mela Gibsona až moc namachrovaný a když na něj běží Vietnamec, tak v klidu se jen otočí a střílí a pak padne trapný komentář no hrůza. Nějaké scény ujdou. Moc mne to nenatchlo. ( Hodnocení: 3/10 ) ()

Galerie (88)

Zajímavosti (28)

  • Ačkoli se jména většiny vojáků nedozvíme, tak pro každého opravdového vojáka, který se v roce 1965 účastnil bitvy, byl určen konkrétní herec. Štáb dbal i na to, aby herci byli svým předobrazům podobní. (ČSFD)
  • Za bitvu v Údolí stínů byli tři američtí vojáci vyznamenání Medailí cti. (ČSFD)
  • Opravdový Joseph Galloway (ve filmu Barry Pepper) film pochválil, ale z jeho promítání odešel. Řekl k tomu: "Měl jsem o těch věcech noční můry šestatřicet let. Nepotřebuju je vidět znovu." (NIRO)

Související novinky

Bruckheimerův Tobruk?

Bruckheimerův Tobruk?

05.09.2008

Že by hollywoodský hitmaker chystal předělávku Marhoulova válečného filmu? To ne, ale v adaptaci románu Stevena Pressfielda Killing Rommel se rovněž staneme svědky bojů mezi spojeneckými vojsky a… (více)

Reklama

Reklama