Reklama

Reklama

Jentl

Trailer

Obsahy(1)

V nádherně vykresleném příběhu o mladé a nezávislé ženě, která je donucena se vydávat za chlapce, aby ukojila svoji žízeň po vědění, ztvárnila hlavní roli Barbra Streisand. Režisérský debut Barbry Streisand Jentl představuje hudební adaptaci příběhu židovského spisovatele Isaaca Bashevise Singera. Jentl (Barbra Streisand) je mladá žena, která touží jen po tom moci studovat Písmo. Protože je však žena, je jí tato možnost odepřena. Rozhodne se tedy vydávat za mladíka jménem Anshel a začíná vysněná studia. Brzy se sblíží se svým spolužákem Avigdorem (Mandy Patinkin) a nakonec se do něj zamiluje. Svou pravou identitu však ukázat nemůže, neboť to by znamenalo konec studií. Avigdor miluje Hadass (Amy Irving), ale náboženská pravidla mu zakazují si ji vzít. Pokouší se tedy dát ji dohromady s Anshelem, následkem čehož se Hadass do Anshela zamiluje. Snímek získal čtyři nominace na Oscara, včetně dvou za nejlepší píseň, a podle mnohých se pro Barbru Streisand jedná o životní roli. Český příspěvek se ve filmu projevuje především známými exteriéry, které podporují tento půvabný a citlivý příběh polské židovské dívky, která, přestože jí to tvrdá pravidla víry zakazují, touží po vzdělání. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (81)

Mahalik 

všechny recenze uživatele

Maso!! Když jedete s Yentl na jedné vlně, když víte, co cití a chápete její myšlenkový pochody, který jsou někdy naprosto mimo, máte vyhráno. Ta její situace se do mě trefila jako bomba vyslaná z děla. To, že "nothing´s impossible", že mám jít za tím, čím chci jít a s kým chci, je strašná perda do hlavy. Barbra zpívala div si nevyřvala hlasivky, snad si vyzpívala duši. A i když nedosáhla až do nebe, strašně mě tou svou kurevskou pílí a vytrvalostí dohnala div ne ke skoku z okna. Má to chyby, ale babrat se v nich je hloupý, zvlášť když se jedná o Streisandky životní téma i výkon. Nehci sahat až do nebe, mě stačí můj prostor, tam je to stejně nejhustější. Kde se ve mě ta uvědomělost bere, to fakt nevim...ba jo, viděl jsem Yentl a chci žít!!!! ()

laik_60 

všechny recenze uživatele

troška o tom, ako to v takej ješive chodí, troška o talmude, ale celé je to o úžasnej Barbare a jej krásnych piesňach. Ano a troška to bolo aj o výbornom Patinkinovi, ktoré som poznal len z o desať rokov neskôr natočeného Chicago Hope. Myslím, že milovníci muzikálov si pri tomto filme prídu na svoje - 4b. ()

Reklama

filmharmony 

všechny recenze uživatele

...I must be absolutly crazy... ano, ženy musely být totálně bláznivé, aby dosáhly svobody být těmi, kterými jsou... nádherný , muzikantsky perfektní film s Barbrou, která si zasloužila Oskarové panáky za téměř vše... ale nenechme se plést... nadále žijeme ve světě "rovných možností" a tak Yentl musí bojovat dál... všemi mírumilovnými prostředky za nás všechny... židovská Ghándí... režie, scénář, kamera, herecké výkony, hudba, zpěv, vše za pět ***** ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Příšerně přeslazená limonáda, navíc s feministickou a pro mě uhozenou zápletkou (nikdo si nesplete 40letou babu s mladým klukem). Navíc se tu furt zpívá a rovněž šíleně sladce... to už není ani pop, to je jeden šílený cajdák vedle druhýho. Streisandová nezná míru bohužel ani v herectví, ani v režii, šíleně tlačí na pilu. Objektivně to kvalitní film je, ale mě to prostě nijak až na pár detailů nechytilo a chvílemi jsem umíral nudou. ()

VanTom 

všechny recenze uživatele

Moc mě tento dobový "židovský", odlehčeně romantický, přesto výrazně emancipační muzikál nebral, i když jej fraškovitě netradiční citový trojúhelník dost oživil. Holt cílil více na pokrokové ženy a diskutující učence. :-) Žádný zázrak nepředstavovaly ani Streisandové písničky - a nikdo další tu nepěl. ()

Galerie (46)

Zajímavosti (24)

  • Žatecká synagoga, kde se film mj. natáčel, byla znovuotevřena po důkladné rekonstrukci soukromého majitele dne 19. března 2024 za účasti mnoha významných hostů (ministr kultury Martin Baxa, izraelská velvyslankyně J.E. Anna Azari, vrchní zemský rabín Karol Ephraim Sidon...). (Frontie)
  • Barbra Streisand si nechala vozit jídlo na natáčení do Prahy z Mnichova a z Vídně, během natáčení bydlela v hotelu Intercontinentál v Praze. (M.B)

Reklama

Reklama