Reklama

Reklama

Jídlo

Animovaný / Krátkometrážní / Komedie
Československo / Velká Británie, 1992, 16 min

VOD (1)

Animovaný film Jana Švankmajera o věčné pažravosti lidstva. V animovaném snímku Jídlo Jan Švankmajer svým typickým fantaskním výtvarným vyjádřením ironicky nahlíží na věčnou pažravost lidstva a pomíjivost života. V tomto snímku z roku 1992 výtvarník a režisér kombinuje, podobně jako dalších svých filmech, animaci s živými herci. Ve filmu si zahrál Jan Kraus, Ludvík Šváb, Pavel Marek, Jaromír Kallista a Karel Hamr. (Česká televize)

(více)

Recenze (151)

LeoH 

všechny recenze uživatele

Surrealistické výrazové prostředky slouží zcela nesurrealistickým účelům. Napoprvé může Jídlo šokovat i znechutit, ale z toho jeden vyroste, pak se nějakou dobu baví vymýšlením interpretací a nakonec v něm třeba zůstane pocit, že je to sice ohromně povedená, zkušeně provedená a vůbec ne plytká, ale přece jen hlavně hříčka. ()

Suzana 

všechny recenze uživatele

Opravdu gurmánský zážitek! Úroveň stolování, jídlo jako čistá konzumace, jídelní pseudosnobismus a ochotní číšnici - věci, které jsou stále k vidění v kdejakém jídelním a restauračním zařízení zobrazuje Švankmajerm originalním, ale pravdivým způsobem. Ostatně, pro takovéto zážitky nemusíme chodit daleko. ()

Reklama

bublajsa 

všechny recenze uživatele

Už víte, proč je lepší snídat doma? Co se může stát, když číšník včas neobslouží hosty? Co do úst, když je lednice prázdná? Snídaně je pohodově vtipná a napínavá. Oběd pobavil nejen skvělou pintou. A večeře potěšila ten zvrácenej kousek mý duše ... Teď už vím, že mým oblíbeným hrdinou ve Švankmajerových dílech je Jazyk. ()

Šandík 

všechny recenze uživatele

Jídlo je nepochybně bravurní filmový počin, ovšem také pozoruhodný studijní materiál a do jisté míry i jakási "Švankmajerova summa", poslední "kraťas", do značné míry shrnující mnohé z jeho předchozích krátkých filmů. Švankmajer bývá mechanicky řazen do škatulky surrealismu, ovšem právě Jídlo jasně ukazuje, jak moc se od původních surrealistických východisek odchýlil, neboť zatímco forma vskutku surrealistická je, obsah ani omylem. Naopak, jídlo je velmi jasně vybudovaný celek s dosti jednoznačným sdělením, jakkoli podaným velmi expresivně a s obrovskou nadsázkou. Celkový dojem: 80% ()

Hwaelos 

všechny recenze uživatele

Výborná alegorie konzumní společnosti. Na počátku (snídaně) se učíme strojově konzumovat, v pozdějším stádiu (oběd) se necháme vykořisťovat - a ve v posledku "sežrat" - bohatšími, kteří uspokojují svůj apetit na náš úkor, až na konci (večeře) vyčerpáme zdroje natolik, že jako civilizace sežereme sami sebe. ()

Galerie (2)

Zajímavosti (5)

  • Ve filmu je v jednom ze záběrů zachycena dnes již těžko představitelná cena 9 Kčs za párek s hořčicí, půl krajíce chleba a pivo. (ledofredo)
  • Jako dítě byl Jan Švankmajer poněkud neduživý a dospělí jej do jídla nutili. Tato zkušenost se v něm hluboce usadila a v dospělosti se trasformovala v jakousi zvrácenou obsesi jídlem - projevuje se téměř ve všech jeho filmech a vrcholí právě ve snímku s příznačným názvem Jídlo. (Zuzanyje)
  • Keď si muž počas raňajok utrie tvár servítkou, zmiznú mu okuliare. (Cybershot)

Reklama

Reklama