Reklama

Reklama

Jídlo

Animovaný / Krátkometrážní / Komedie
Československo / Velká Británie, 1992, 16 min

VOD (1)

Animovaný film Jana Švankmajera o věčné pažravosti lidstva. V animovaném snímku Jídlo Jan Švankmajer svým typickým fantaskním výtvarným vyjádřením ironicky nahlíží na věčnou pažravost lidstva a pomíjivost života. V tomto snímku z roku 1992 výtvarník a režisér kombinuje, podobně jako dalších svých filmech, animaci s živými herci. Ve filmu si zahrál Jan Kraus, Ludvík Šváb, Pavel Marek, Jaromír Kallista a Karel Hamr. (Česká televize)

(více)

Recenze (151)

Zagros 

všechny recenze uživatele

Se Švankmajerem zatím moc zkušeností nemám, tak nemůžu si Jídlo srovnat s jinými jeho filmy. Invence je opravdu na vysoké úrovni. Nápadů je zde spousta, provedení zajímavé a pointy povedené. Přesto se mi tohle krátké dílo nelíbilo. Vcelku na mě působí spíše depresivně až hororově. Použitá animace mi k srdci také nepřirostla. Dokáži však pochopit vysoká hodnocení, ovšem také rozumím těm nižším. Za sebe bych dat tři hvězdy s tím, že se se Švankmajerem ještě někdy zkusím potkat. ()

Popluh 

všechny recenze uživatele

1. část 4* - po Tma / Světlo / Tma už jsem nad Švankmajerem málem lámal hůl, ale první část Jídla je prostě super. Konečně Švankmajer dokázal ten svůj osobitý styl přetavit do něčeho, co mě dokázalo zaujmout a místy i zakroutit hlavou nad skvělým provedením. 2. část 3* - opět nesmírně osobité a povedené, ale tentokrát už mi celkový nápad nepřišel tak dobrý a nosný jako v případě první části, ale za poslední "badass" pohled Jana Krause jsem ochotný uvažovat o přidání čtvrté * :D 3. část 2* - tak aspoň tady Švankmajer nezklamal a opět se se mnou totálně minul___podtrženo sečteno - 3* ()

Reklama

Sunwise 

všechny recenze uživatele

Hmm, klobouk dolů nad nápadem, první a třetí část (Snídaně a Večeře) byly opravdu super, vitpné a děsivé tak jak to Švankmajer umí, a taky trochu nechutné... Oběd mi přišel trochu moc dlouhý, takže se výborný nápad lehce rozplil... ale celkově spojitý celek, který vypráví o vztahu člověka k jídlu a skrze jídlo k sobě samému. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Švankmajer natočil spoustu vynikajících krátkometrážních filmů, ale jeho Jídlo mám ze všech těch báječných hříček nejradši. K jídlu mám velmi osobitý vztah, konzumovat ho je má druhá nejoblíbenější činnost. Tenhle snímek je nejen gejzír fantazie a rozkošných scén, ale je i jedovanou satirou na konzumní životní styl, není tam jediná zbytečná scéna, jediný zbytečný záběr, jde o originální námět, výtvarné provedení i animaci. Švankmajer natočil bravurní film, který patří do top žebříčku animované tvorby. Celkový dojem: 100 %. ()

laserr 

všechny recenze uživatele

Velmi vtipná snídaně, kde je pointa sice očekávatelná, ale přesto velmi vtipně udělaná, následovaná opravdu vydatným obědem, kde je pointa jasná téměř od začátku, přesto je však naprosto geniální, díky pojídání židlí a stolu a díky hereckým výkonům, a zakončena výbornou, ale velmi velmi nechutnou, večeří-prostě klasická plná penze ala Švankmajer. PS: Zkuste u toho jíst, zážitek je náhle o to větší. ()

Galerie (2)

Zajímavosti (5)

  • Ve filmu je v jednom ze záběrů zachycena dnes již těžko představitelná cena 9 Kčs za párek s hořčicí, půl krajíce chleba a pivo. (ledofredo)
  • Jako dítě byl Jan Švankmajer poněkud neduživý a dospělí jej do jídla nutili. Tato zkušenost se v něm hluboce usadila a v dospělosti se trasformovala v jakousi zvrácenou obsesi jídlem - projevuje se téměř ve všech jeho filmech a vrcholí právě ve snímku s příznačným názvem Jídlo. (Zuzanyje)
  • Keď si muž počas raňajok utrie tvár servítkou, zmiznú mu okuliare. (Cybershot)

Reklama

Reklama