Reklama

Reklama

Tma, světlo, tma

  • Československo Tma/Světlo/Tma (více)
Animovaný / Krátkometrážní
Československo, 1989, 6 min

Ejhle – vznikl člověk podle Švankmajera. Krátký animovaný film s typickými znaky mistrova díla. (Česká televize)

Recenze (73)

glaedrr 

všechny recenze uživatele

Na počátku byla tma, pak se začalo něco dít a ve světle stísněného pokoje se začal postupně tvořit z hlíny (připomínala mi tu, z které vyšly chobotničky z druhého patra) člověk. Ruce, nohy, oči, mozek, jazyk... všechno to spořádaně pochoduje do pokoje, samozřejmě vyjma penisu, který je nutno nejprve pořádně zchladit. Nakonec z toho překvapivě vznikne člověk. U většiny kratasů se dočkáte výrazné poenty. Tady se stane přesně to, naco vás snímek 7minut připravuje a přesto vás Švankmajer dostane. Z bezvýznamné hmoty se kterou jsem neměl nejmenší soucit se stane lidská bytost, dýchající člověk. Ten obraz mi vyrazil dech, připomínal mi mou vlastní smrtelnost, začal jsem k té hroudě něco cítit. Už mi nebylo jedno, kde se kousek hlíny připlácne, nebo ubere.Chtěl jsem, aby to v té chvíli skončilo a najednou světlo opět zhaslo...Vtipná, morbidní genialita na třetí!! ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

"Budiž světlo a člověk" řekl si Švankmajer a jak řekl, tak i bizarně naanimoval. Rozhodně to lepší co z krátkometrážní dílny tohoto tvůrce vzešlo. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Švankmajer je někdy dost špatný surrealista. Některé jeho kraťasy, jako třeba tento, jsou jen samoúčelné blbnutí s modelínou. Ale dokud je to zábavné, tak se na něj nehodlám zlobit. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Výraz, jakej ten pacholek nasadí, když ho jeho vlastní tělesnost namáčkne na strop - ach. Takový věci by se měly tesat do mramoru a rozlepovat následně na každý nároží, aby se na ně mohl každý podívat. Vážně. Já si myslím, že pokud se to umí, tak taková hrouda plastelíny toho může o člověku vypovědět tisíckrát víc než učený traktáty vousatých pánů rozjímajících nad nesmrtelností chrousta. ()

ORIN 

všechny recenze uživatele

"Budiž světlo!" - 'cvak, cvak, cvak' - "Šéfe, někdo ukrad žárovku." Má to koule, v tomto případě doslova :-). Tma/Světlo/Tma patří k mým nejoblíbenějším dílkům českého režisérského velikána. Ze Švankmajerovy mozkovny opět srší nepřeberné množství nápadů dokonale převedených na filmové plátno. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Úžasná Švankmajerova šílenost. Vždycky když někdo (něco) zaklepal(o) na dveře, s napětím jsem čekal, kdo (co) to je. Oči na prstech a pinďour rulezz. ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

DailyMotion/// Obsazení 8/10 Děj 8/10 Hudba 5/10 Efekty 10/10/// +technická stránka, zvuky, jednotlivé části těla -bez hudby, chybý více vnitřností/// Rohodně zajímavé a technicky poutavé. Sice né tak zábavné, ale to stejně není ten hlavní účel. Takže hodnotím kladně./// Celkem 78%/// ()

Ruut 

všechny recenze uživatele

Tma / Světlo / Tma jsem si z celé Švankmajerovi tvorby nechal až skora na úplný závěr. Jednoznačně jde o jeden z jeho nejpovedenějších kousků. Takový úsměvný postřeh: opět se mi potvrdilo že když pan režiser pracuje s pořádným flákem masa tak je z toho vždy veledílo. Tedy aspoň v jeho krátkometrážních věcech. ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Máš byt velikosti svého těla, nebude Ti jednou malý? Hmatej, koukej, slyš, pociťuj, mysli...ŽIJ! Jestli to jde. ()

swamp 

všechny recenze uživatele

Švankmajer a jeho způsob, jak podat - no, v tomto případě opravdu 'božský' vznik člověka -- i s pinďourem. :) ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Švankmajer v plné parádě. Jednoduchý námět, typická animace i rekvizity a na konci pointa hodná zamyšlení. Snad jen ten název se mi pořád zdá trochu divný. ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Po Alence se mi dostal "do rukou" tento Švankmajerův krátkometrážní film, ve kterém dochází ke stvoření člověka velice netradičním a do jisté míry agresivním způsobem. Opět mě jako diváka zaujala použitá animace a práce s materiálem, který byl použitý k vytvoření onoho člověka. Zkrátka velice povedená filmařská jednohubka, která zaujme jak zpracováním tak tématem. ()

ad-k 

všechny recenze uživatele

Spíš než samotné zpracování se mi zamlouvá ta myšlenka. Vůbec dát do souvislosti počáteční tmu bez očí, světlo a konečnou tmu s očima. Nasnadě je pak asi nejvěrohodnější interpretace, která přeci jen o něčem vypovídá... 70% ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Příchod plastelínového péra na scénu neměl chybu. Stejně tak se mi líbila i „tvorba“ ksichtu s klapákama, jazykem a mozkem. Já mám Švankmajerovu tvorbu prostě hodně rád a i tento krátkometrážní kousek je prostě skvost. Co víc k tomu dodat… ()

Reklama

Reklama