Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Třináctiletá Vendula Brabcová je ve škole považována za zanedbalé a zaostalé dítě. Její matka zcela propadla alkoholu a tak se Vendula nyní musí starat o tři mladší nevlastní sourozence a chodit za matku uklízet už v brzkých ranních hodinách... (oficiální text distributora)

Recenze (97)

lola3121 

všechny recenze uživatele

Na to, že film vznikl v r. 1980, zpracovává poměrně odvážné téma, odhalující fakt, že ne všechny socialistické ženy byly údernice a matky-hrdinky, ale občas taky rozvedené trosky a notoričky, dávající přednost chlastu a chlapům před vlastními dětmi. Matku zahrála poměrně věrohodně Evelyna Steimarová, ovšem celý film stojí a padá s výkonem dětské hvězdy Dity Kaplanové, v té době již známé z Kachyňova Čekání na déšť. Škoda, že další velkou filmovou příležitost už tato herečka nedostala. ()

Master19 

všechny recenze uživatele

Moc hezky natočený film. Tyhle smutné, dojemné příběhy vás nesmí totálně zdrtit, ale nakonci musí bliknout aspoň malinká naděje. Nejpůsobivější je každopádně nekonečná důvěra v matku, která nemá ani za nehet úcty ke svým dětem. Nikdy bych se nechtěl ani z nejmenší části dostat do takového vztahu rodiče - děti... ()

Reklama

Sandiego 

všechny recenze uživatele

Další z filmů, které mě silně poznamenaly v mém dětství, od té doby mám slabost pro žánr psychologického filmu s dětským hrdinou. Samotný příběh a jeho podání sice příliš nevybočuje z dobového dobrého standartu, ale úžasný výkon talentované Kaplanové, která excelovala i v Čekání na déšť a neméně skvělá Steimarová hodnocení tohoto filmu dostávají o řád výše. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Tak svojím spôsobom je každé dievča s mušľou, aj keď v dnešnej dobe desiatok rôznych pohlavných identít je všetko možné. Film je trochu nadhodnotený, ale má svoju silu a hlavne výkon Evelyny Steimarovej, ktorá alkoholičku kto vie, či hrala, alebo ju len proste točili za bežného dňa. Tak či ona, s alkoholikom to má triezva obec veľmi ťažké, najmä, ak sú to deti. Ale ak to deti nie sú a nechcete mať s alkoholikom prieky, jedinou cestou je: chlastať s ním. A bude pokoj na zemi. Až do prvého trestného činu. ()

peetriss 

všechny recenze uživatele

Neskutečně realistická sonda do ran, které musí nevinná dětská duše snést, stane-li se obětí, v alkoholu utopené, matčiny osobnosti. Jiří Svoboda natočil velmi zasahující sociálně-psychologický film, tažený vynikajícími výkony patnáctileté Dity Kaplanové a její filmové matky Evelyny Steimarové, kterou jsem v lepší kreaci snad neviděl. Petr Hapka a jeho hudba také přispěly ke kvalitnímu, leč znepokojujímu, zážitku. 90% ()

Galerie (3)

Zajímavosti (6)

  • Točilo se v Praze a Písku. (sator)
  • Objekt dětského domova je ve skutečnosti zámek Peruc. (Stejšn)

Reklama

Reklama