Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Snímkem Otevřená srdce, který v roce 2002 posbíral řadu skandinávských filmových cen, se nám představí nadějná dánská scenáristka a režisérka Susanne Bierová. Cecilie a Joachim jsou mladí a zamilovaní. Těší se na svatbu a spokojený společný život. Marie a Niels jsou manželé třicátníci, kteří vychovávají tři děti. Náhoda či osud změní životy obou párů. Jednoho dne potká Niels Cecilii. Stane se tak za zvláštních okolností, které příliš nepřejí lásce. Oba jsou jak zasaženi bleskem. Láska může někdy způsobit, že lidé ztratí kontrolu nad vším, čím doposud žili. Cecilie a Niles stojí před nejtěžším rozhodnutím svého života. Mají právo všechno zbořit a mají k tomu i dost odvahy? Film režisérky Susanne Bierové vypráví i o tom, co se stane, když do obyčejných všedních dní zasáhne tragická událost. Nic už není jako dřív, vše je podrobeno neúprosnému zkoumání smyslu a pravdivosti. Komorní příběh byl natočen ve stylu dánského manifestu Dogma, kterým mladí dánští tvůrci popírají některé postupy a manýry běžné filmové velkoprodukce a naopak zdůrazňují vnitřní pravdivost a neokázalost. Celkově jde o 28. snímek ve stylu Dogma. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (148)

SlecnaSmilly 

všechny recenze uživatele

Vždycky, když vidím u popisu filmu: žánr - romantické drama, tak fakt dostanu strach, co bude následovat. Tedy né, že bych nebyla něžná duše, která si blahem poslintá blůzku, jen co se na plátně objeví Colin Farrell či jinej děsně pěknej herec s vypracovaným břišním svalstvem. Ale opravdu se nechci podporovat v těch fantasmagoriích, co se mi pak před usnutím honí hlavou – já s Colinem na řetízkáči, já s Colinem jíme ze stejnýho talíře hranolky, nebo vrchol všeho, já spolu s Colinem hrajeme Dostihy a sázky (jasně vyhrávám, Farrellovi krachuje stáj a musí dávat fant). U dánských filmů podobnýho ražení můžu bejt nicméně naprosto v klídku, protože místní tvůrci maj bezva schopnost všechnu lásku schovat pod takovej nános utrpení, že by tam nic romantickýho nevyčenichal ani sám komisař Rex. No, po takovýmhle bijáku mívám sice pocit, že člověka nemůže v životě potkat nic pěknýho, ale to jsou věci, který za pomocí Jamesona řeším tak nějak každej večer. ()

Philippa 

všechny recenze uživatele

Komentář k tomuto filmu bude začínat stejně jako komentář k filmu Hebká kůže. Je to proto ,že filmy jsem viděla za sebou v jednom dni a vůbec jsem netušila ,že jsou na úplně stejné téma. Na téma krize středního věku. Muži ,kteří po okouzlení mladými kráskami pálí mosty. Navíc je zvláštní ,že den před shlednutím obou snímků jsem se dozvěděla o rozpadu vztahu přátel. Mají spolu tři malé děti. Důvodem je odchod manžela kvůli jiné ženě. Škoda ,že neviděli dříve tenhle film. Pak by třeba pochopili ,že únava v dlouhodobých vztazích je normální. A jak končí náhlá citová posedlost? Je dobré vyměnit dlouhodobý poklidný vztah z kterého vyšly tři děti ,za několik chvil adrenalinu? Asi chápu ,že se to může stát. Myslím si však ,že pokud jsou děti ,člověk už není zodpovědný jen sám za sebe a taky si myslím ,že dětem je potřeba se alespoň na čas v určité míře obětovat. Marci ve svém komentáři položila otázku, zda je náš osud nevyhnutelný. Já věřím ,že nevyhnutelné jsou určité situace ,ale je jen na nás jak se s nimi konfrontujeme. Vždy máme možnost volby. Tak se podívejte na Otevřená srdce a pak rovnejte hodnoty. ()

Reklama

tatanapope 

všechny recenze uživatele

Film nebyl vzhledově příliš přitažlivý, nicméně děj byl tak trochu o životě takovém, jaký je. Láska, nehoda, hádka, podpora, to jsou věci, které projdou životem snad každého z nás. Byli okamžiky, kterým se mi nechtělo věřit a děj byl taky sem tam slabší, ale konec, chvíle nerozhodnosti a samoty byl reálný víc než dost. To jsou přesně ty okamžiky, kdy se tak dlouho rozhodujeme, až nám něco podstatného v životě uteče, tímto pěkným závěrem si u mě film udržel čtvrtou hvězdu. Viděno v rámci Zahraniční výzva 2015 / Dánsko ()

rodo 

všechny recenze uživatele

Chvíli mi trvalo, než jsem si zvykl na styl vyprávění, ale pak jsem si film hodně užil. Nestandardní, až dokumentární zpracování dělá ze snímku nevšední zážitek a nepřítomnost hudby nechává naplno vyznít všechny emoce, které vyplouvají neprvoplánově na povrch. K dokonalosti mi ještě něco chybělo, ale i tak se jedná o poctivou filmařinu. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Tenhle film se mi bolestně zamlouvá už hodně dlouho, předně jsem v něm tenkrát objevila Madse Mikkelsena a byla z toho platonická láska na první pohled a ta náklonnost stále trvá.. Strhující příběh dvou párů, kterým dopravní nehoda od podlahy změní celý život, je pro mě uvěřitelný, neb přesně takovéhle věci se v tom našem reálném světě stávají, nechtěně, neplánovaně, přesto se stávají.. Herecká čtveřice - Mads, Sonja, Nikolaj a Paprika - na mě mocně zapůsobila, vryla se mi do paměti a nesmazatelně se zapsala.. K tomu mě tedy ještě zaujalo, jak má divák možnost vidět variantu A i B, to, co by postava chtěla udělat/přála si udělat a to, co dělá či naopak neudělá ve skutečnosti, no a razítkování závěrečných titulí je okouzlující, pouštěla jsem si to dokola, přiznávám.. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (3)

  • Filmovalo sa v dánskej metropole Kodaň. Adresa, kde býva hlavná predstaviteľka, a to Fiskedamsgade 16, je reálnou adresou, kde sa aj skutočne natáčalo. (MikaelSVK)
  • Film natočený podle zásad Dogma 95. (mahler)
  • Scéna, kdy Marie (Paprika Steen) dá facku Nielsovi (Mads Mikkelsen), nebyla ve scénáři. (zuza99)

Související novinky

Zach Braff v zajetí lékařů

Zach Braff v zajetí lékařů

07.03.2006

Režisér oblíbeného filmu a velice výrazného debutu Procitnutí v Garden State, Zach Braff, se pustí do natáčení filmu se silným příběhem OPEN HEARTS, remakeu dramatického dánského filmu natočeného v… (více)

Reklama

Reklama