Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Čtyři muži, čtyři rozdílné povahy, čtyři zcela odlišné pohnutky. Cíl je ale jeden jediný, nalézt tajemnou zemi, nesoucí jméno cestovatele Sannikovova, kterou mnozí považují za plovoucí ostrov. Čtveřice se probíjí zmrzlou pustinou, když náhle objevuje v kraji věčného ledu údolí, jakousi oázu, kde panuje letní počasí. Idyla z objevení však netrvá dlouho, vztahy mezi příchozími z vnějšího světa a původním kmenem se brzy začnou nepříjemně vyostřovat.
Film byl natočen podle románu Vladimira Afanasjeviče Obručeva, který se řadil mezi nejvýznamnější sovětské geology a geografy. Tvůrci však také některé pasáže použili z nejslavnějšího románu Leonida Dmitrijeviče Platova, který má podobnou dějovou linku. (Robbi)

(více)

Zajímavosti (1)

  • V roce 1811 oznámil ruský lovec kožešin Jakov Sannikov, že viděl severně od Novosibiřských ostrovů vysoký horský hřeben. Tzv. Sannikovovu zemi se snažili, mezi dalšími, najít Eduard Vasiljevič Toll a Fridtjof Nansen, ovšem bezvýsledně. Ruský spisovatel Vladimir Afanasjevič Obručev napsal vědeckofantastický román „Země Sannikovova“ o arktickém ostrově, kde díky horkým pramenům panuje příjemné klima a zachovali se tam pravěcí lidé i dávno vyhynulá zvířata. (Zdroj: Wikipedia.cz)

Reklama

Reklama