Reklama

Reklama

Zločin pátera Amara

  • Mexiko El crimen del padre Amaro (více)
Trailer

Obsahy(1)

Snímek, nominovaný na Oscara za nejlepší cizojazyčný film, se točí kolem čtyřiadvacetiletého Otce Amara (Gael Garcia Bernal), který je vyslán do malé farnosti v mexickém městě Los Reyes, aby zde vypomáhal stárnoucímu Otci Benitovi. Po svém příjezdu do Los Reyes se ctižádostivý Otec Amaro setkává s Amelií, krásnou šestnáctiletou dívkou, jejíž zbožnost se brzy začne nezadržitelně proplétat se vzrůstající náklonností k novému knězi. Zatímco odhalení korupce v církvi vyvolá ve městě skandál, Amelia a Otec Amaro propadnou vzájemné lásce a naváží vášnivý sexuální vztah. Amelia jej žádá, aby opustil církev a uzavřel s ní manželský svazek, ale pobyt v Los Reyes Amarovi otevřel oči a ukázal mu, jaké příležitosti skýtá moc církve pro mladého ambiciózního kněze. Uvnitř jeho mysli zuří boj mezi vírou v boha a tělesnou rozkoší. Dřív nebo později musí najít sílu k rozhodnutí, kterou životní cestu si zvolí. (HBO GO)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (60)

Jossie 

všechny recenze uživatele

Bernalův mladičký páter Amar je člověk, který věří ve své poslání a navíc právě v církvi chce udělat kariéru. Přesto porušuje přikázání, jak se mu to hodí a naváže milostný vztah s mladou a naivní Amelií a skrývá ho přede všemi. Carrerův film neukazuje církev zrovna v příznivém světle. Veškeré skandály a špatnosti se ututlají, vina se hodí na někoho jiného a nepohodlný a neposlušný kněz je z církve vyhozen. Přesto se nedá ani o jedné postavě říct, že by byla vyloženě špatná. Není to špatný film, jen není příliš přesvědčivý. Lepší 3* ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Těžko uvěřit, že k napsání takhle podprůměrného šablonovitého příběhu někdo potřebuje modernizovat víc než století a čtvrt starý román. Nejspíš jde o klasické strkání hlavy do písku - nač upozorňovat na aktuální problémy církve, když můžeme odvést pozornost ke starým. Ani zajímaví herci to moc nezachránili a ke konci jsem se stále víc a víc nudil. ()

Reklama

EastWicka 

všechny recenze uživatele

Škoda, příběh působí neživotně. Možná proto, že postrádá záchranný bod, jímž bývaly mohly být původní reálie 19. století z knižní předlohy a atmosféra. Jako kdyby byl třeba děj Sedmého hříchu beze změn ve scénáři přenesen třeba na letošní Manhatan. Padre Bernal, třebaže má kukadla jak zrcadla, byl zhruba stejně nepříjemný a studený jako kdysi jiný flanďácký "pták v trní", plasťák R. Chamberlain. ()

curunir 

všechny recenze uživatele

,,ČO TO ZNAMENÁ NEZOSMILNÍŠ?" ,,ŽE NA VEĽKÝ PIATOK NEBUDEŠ JESŤ MÄSO." __ ,,Zločin pátera Amara" už z plagátu prezrádza svoj príbeh a ku trocha prostej zápletke o zakázanej láske pridáva pre jej väčšie rozvetvenie niekoľko vedľajších - viac či menej dôležitých - motívov. Úvodná časť je skvelá; veľmi sa mi páčila konfrontácia mladého Otca Amara s postihnutou Getsemaní túžiacej, aby ju hladil a samostatne scéna kedy sa Amaro márne snaží držať dlaň nad plameňom. Gro príbehu sa rozvíja postupne a vo svojej plnej vážnosti prepuká až v druhej polovici. Myšlienky o teológii a morálke s ktorými film operuje sú skvelé (,,Jediným peklom je samota.") a preto milostné vzplanutie, ku ktorému dovedie mladý Amaro krásnu a počestnú (a svojsky nadržanú) Ameliu sa javí ako absolútne prirodzené, hoci napokon s omnoho fatálnejšími následkami, než by sa dalo čakať. Tým by sa dalo predísť kedy sa ctižiadostivý Amaro vzdal svojho knažstva. Amara vo výbornom Bernalovom podaní však nemožno cez jeho vypočítavý pragmatizmus vyslovene označiť negatívnymi konotáciami, hoci jeho zločin je vo svojej podstate viacnásobný a posledný, najhorší z nich zostal napokon zamlčaný, ,,de facto" však prosiaci v závere o odpustenie. S istými nedostatkami sa film potýka skôr po formálnej, než obsahovej stránke. Niektorým pripomína drahšie nakrútenú telenovelu, mňa skôr prekvapilo jeho miestami televízne pôsobiace vizuálne spracovanie a priskoré ustrihnutie niektorých vypätejších momentov, čím - ako som spomínal - pôsobia niektoré motívy akosi nedokončene a javia sa tým z časti zbytočné. Záverečná scéna je však spracovaná vynikajúco a napriek nižšiemu hodnoteniu si film oscarovú nomináciu zaslúžil. Knižná predloha môže byť vynikajúca. (598. hodnotenie, 52. komentár k filmu) ()

Lynn 

všechny recenze uživatele

Začátek poměrně dobrý, ale druhou půlku jsem sledovala snad už jen kvůli G. G. Bernalovi (od Mexické jízdy můj nejoblíbenější Mexičan :-). Slušně započatou zápletku holt scénárista (opět) nedokázal nikterak využít a výsledek je dost chabý. Celkem předpokladatelný děj a vývoj postav (pokud se o nějakém dá vůbec hovořit) neposkytují tu správnou katarzi, o jakou, předpokládám, tvůrcům šlo. Ale na druhou stranu se povedla alespoň výprava a ty obrázky jsou docela hezké. 1* patří za Bernala. ()

Galerie (18)

Zajímavosti (4)

  • Vďaka kontroverzii sa film stal v tom čase najlepšie zarábajúcim filmom v Mexiku, keď pretrhol všetky pokladničné rekordy, ktoré dovtedy držal film Sexo, pudor y lágrimas (1999), (Arsenal83)
  • Pred premiérou filmu v Mexiku vypukla kontroverzia, pretože niektoré katolícke skupiny sa pokúsili film zakázať. (Arsenal83)
  • Na rozdiel od románovej predlohy sú vo filme úplne odlišné miesta a časy, ako aj udalosti, ktoré sa tam odohrávajú, ako je pranie špinavých peňazí a prepojenie medzi obchodom s drogami a Cirkvou. (Arsenal83)

Reklama

Reklama