Reklama

Reklama

Zločin pátera Amara

  • Mexiko El crimen del padre Amaro (více)
Trailer

Obsahy(1)

Snímek, nominovaný na Oscara za nejlepší cizojazyčný film, se točí kolem čtyřiadvacetiletého Otce Amara (Gael Garcia Bernal), který je vyslán do malé farnosti v mexickém městě Los Reyes, aby zde vypomáhal stárnoucímu Otci Benitovi. Po svém příjezdu do Los Reyes se ctižádostivý Otec Amaro setkává s Amelií, krásnou šestnáctiletou dívkou, jejíž zbožnost se brzy začne nezadržitelně proplétat se vzrůstající náklonností k novému knězi. Zatímco odhalení korupce v církvi vyvolá ve městě skandál, Amelia a Otec Amaro propadnou vzájemné lásce a naváží vášnivý sexuální vztah. Amelia jej žádá, aby opustil církev a uzavřel s ní manželský svazek, ale pobyt v Los Reyes Amarovi otevřel oči a ukázal mu, jaké příležitosti skýtá moc církve pro mladého ambiciózního kněze. Uvnitř jeho mysli zuří boj mezi vírou v boha a tělesnou rozkoší. Dřív nebo později musí najít sílu k rozhodnutí, kterou životní cestu si zvolí. (HBO GO)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (60)

amirgal 

všechny recenze uživatele

Schematická adaptace. Jak nacpat knihu do filmu, abychom neurazili ty, kteří už příběh znají a budou jej chtít mít na plátně "správně", a zároveň stvořit hodnotné dílko, které lze podávat středoškolské mládeži na místo neoblíbených papírových špalků známých též jako knihy? Ta kniha se tam samozřejmě nevešla a děj je tak napůl ryba a napůl rak okořeněný abstraktem z psychologie postav. ()

Dale 

všechny recenze uživatele

Klasickí zástupcovia RKC - šukajú jedna radosť (našťastie tentoraz si to neodnesú detičky), sú jedna ruka s mafiou, ktorej pomáhajú prepierať peniaze, potraty im nevadia, keď ide o ich dôkaz hriechu... Síce tento film nejde až tak na dreň, ako poľský Kler, no aj to stačí, aby sa vám hnusila táto prehnitá organizácia ešte viac. Hlavne, že kážu ľuďom o morálke a o tom, čo môžu a čo nie. Jdu blejt, velebnosti... ()

Reklama

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Pred 20 rokmi veľmi kontroverzné filmové dielo, ktoré v Mexiku vyvolalo vášne, ale aj najvyššiu návštevnosť v kinách v histórii krajiny. A aké kontroverzné dielo to muselo byť v čase vydania predlohy, teda viac než 100 rokov predtým. Cirkev v spojitosti s drogami, smilnením, praním špinavých peňazí, no a vták mladého padreho Amara v tŕní. Film nezatracuje cirkev ako celok, ale jednotlivcov v nich. Pretože do kňazskej sutany sa môže dostať naozaj každý, nikto neskúma jeho priority, skutočné hodnoty ani pohnútky. Padre Amaro je ukážkou prospechára, ktorý vo svojej pozícii nemá problém s kriminalitou, porušovaním všetkých prikázaní, ktoré naoko obhajuje, dokonca nemá problém ani s interrupciou, ak mu to pomôže. Špeciálna ukážka toho, kedy sa voda káže a víno pije. A že takých je v cirkvi žiaľ požehnane. ()

Aidan

všechny recenze uživatele

Ubohá protcírkevní agitka, která je natolik jedovatá, že mám pro jednou pochopení i pro razanci s jakou se proti ní katolická hierarchie v Mexiku postavila. Iluze o situaci církve ve Střední Americe si nedělám a biskupské zákazy považuji povětšinou za kontraproduktivní, ale v tomto případě by mě - být hierarchou - pokušení Velkého Inkvizitora jistě svádělo. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Snímku zásadně škodí přesunutí děje z 19. století do dnešní doby. "Aktuálnost" problému církve a morálních hodnot tak totiž moc nefunguje. Přestože by Amarovi sem tam nějaké zkrácení jen prospělo, přestože některé dějové linky vyzní trochu do ztracena, tak celkově jde to kvalitní film s velmi zajímavým námětem. Pravda, sám o sobě by to byl spíše průměr, ale zachraňují ho více než slušné herecké výkony, obvzláště jako vždy výtečného Bernala. Právě ty pozvedávají kvalitu snímku do nadprůměrných hodnot. ()

Galerie (18)

Zajímavosti (4)

  • Pred premiérou filmu v Mexiku vypukla kontroverzia, pretože niektoré katolícke skupiny sa pokúsili film zakázať. (Arsenal83)
  • Na rozdiel od románovej predlohy sú vo filme úplne odlišné miesta a časy, ako aj udalosti, ktoré sa tam odohrávajú, ako je pranie špinavých peňazí a prepojenie medzi obchodom s drogami a Cirkvou. (Arsenal83)
  • Vďaka kontroverzii sa film stal v tom čase najlepšie zarábajúcim filmom v Mexiku, keď pretrhol všetky pokladničné rekordy, ktoré dovtedy držal film Sexo, pudor y lágrimas (1999), (Arsenal83)

Reklama

Reklama