Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nacističtí vojáci páchali zvěrstva i ve střízlivém stavu - a pokud se opili, počínali si ještě hůře. O tom se přesvědčí obyvatelé jedné slovenské vesničky v době národního povstání, když musí přijmout arogantní hitlerovskou gardu. Když se totiž ztratí dva vojáci, velitel jednotky vyhrožuje, že nechá pro výstrahu popravit za každého z nich pět rukojmí. A odmítá na svém rozkazu cokoli změnit, i když se ukáže, že za politováníhodný incident může opilost. Jenže vesničané se spravedlivě naštvou a chopí se zbraní. Snímek vznikl v 50. letech a plně odpovídá tehdejším požadavkům na třídně uvědomělé umění. Dnes je na něm zajímavý hlavně netradičně obsazený Ladislav Chudík - představuje bezcitného nacistického velitele. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (20)

ČeskýTulák 

všechny recenze uživatele

Velmi dobrý film, takový jaké v této době vznikaly. Ladislav Chudík v roli, ve kterých mnohokrát vidět nebyl. Emil Horváth st. vynikl hlavně na svatební hostině, když přichází nejprve partizán a poté dva němečtí vojáci. Jeho taneční a pěvecké výkony pomohly obyvatelům tuto chvíli překonat. Trochu slaběji působili radní obce, jejich rychlé převleky i změny názoru , hned pro němce , hned pro svobodu bylo dost násilné. Také závěrečná scéna příchodu partizánů , pouze ukazovala , že se v okolí bojovalo. Škoda, že chyběly titulky pro německé dialogy, kterých ve filmu bylo hodně. Snad příště se objeví. ()

Biopler 

všechny recenze uživatele

Kvalitná dráma s výbornými hercami na oboch stranách, zvlášť by som upriamil pozornosť na Bindasa, ktorý náramne vystihol nemeckého vojaka, na jednej strane ochrancu, na druhej strane zbabelca. Film má dva mínusy - chýbajúce titulky pri nemecky hovoriacich postavách a chýbajúce záverečné vysporiadanie sa so starostom a manželským párikom stvárneným Blahom a Augustovičovou. Tvorcovia to strihli v najlepšom a dosadili partizánov, ktorí sa vysporiadali s nemčúrmi. ()

Reklama

Ridick 

všechny recenze uživatele

no tak toto bola drama aku asi v slovenske tvorbe uz ani neuvidime. bolo tam citit kusok ideologie, ale to len vazne kusok. inac som ocakaval, ze ruski partizani nakoniec vsetkych oslobodia, ale to sa nestalo, a myslim si, ze prave preto je ojedinely kusok, kt. nema obdobu a patri mu pravom chvala odo mna ako za herecke vykony, hudbu a reziu... ()

GIK 

všechny recenze uživatele

Těžce nevěrohodný příběh. Mezi popravenými má být i malý kluk. V noci jdou stavět most. Musí být přes noc opravený. 9:25 – tři šestky. 43:30 – rouhání se proti Bohu. Ke konci dvojitá pomsta: zfanatizovaná vesnice proti jedné ženě, partyzáni proti Němcům. Střílení do lidí z kulometů. Soudruzi přihřívají nenávist mezi národy. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Film má niekoľko tromfov, ktoré ho v mojich očiach dvíhajú medzi tie najkvalitnejšie vojnové drámy, ktoré u nás vznikli. Najkvalitnejšia zložka je dobrý príbeh a atmosféra. K nemu stačilo vybrať správnych hercov a chytiť réžiu pevne do rúk. To všetko vyšlo na výbornú, film pôsobí maximálne autenticky, navyše často používaná nemčina tento pocit ešte umocňuje. Nemčiny je tu naozaj požehnane a chýbajúce titulky trochu zamrzia. Našťastie mnoho sa dá domyslieť. Chudík veľmi netradične v úlohe SS-áka a sám nemčinu sype jedna radosť. Ozdobou filmu sú postavy starostu( "Ja som súhlasil s popravou, ale...") a gardistu. Zaujímavé mi prišli rozhovory medzi odsúdenými, ktorí mali medzi sebou vybrať 5 ľudí, ktorí dostanú milosť. Pohľady, oči a črty tváre ženícha mi trochu pripomínali Gojka Mitiča. Osobne by som pár minút navyše iba privítal a najviac asi pri postave E. Bindasa v úlohe "strateného" nemeckého dôstojníka, ktorý bol výborný. Strach má veľké oči...PS. Príbeh sa ma osobne dotkol i preto, že má mnoho spoločného s udalosťou z obce Brezovica na východnom slovensku, v ktorom zohral dôležitú úlohu môj pradedo. 90%. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (7)

  • Snímka korešponduje s atmosférou slovenskej literatúry konca 40. rokov 20. storočia, keďže sa jedná o previerku ľudskej morálky, konfrontovanej s hraničným rozhodnutím vo chvíli ohrozenia života a taktiež reflexiou ťaživých, existenciálnych rozmerov vojny. (Biopler)
  • V apríli 1959 sa predsedníctvo ÚV KSS zaoberalo správou o úpravách na filme. Situácia bola vážna, nakoľko škoda bola vyčíslená na cca 200 tisíc Kčs. Režiséri uviedli, že mnoho nedostatkov má korene v samotnej literárnej predlohe, ale väčšina sa dá odstrániť. Pre názornejšie zobrazenie alibistického konania gardistov dopísali scénu návštevy hitlerovských generálov u ministra vnútra a ministra národnej obrany, vylepšili scénu pred popravou a replikami znejúcimi mimo obraz dodatočne linkovali jednoznačný výklad bezcharakternosti prisluhovačov. (Biopler)
  • Natáčanie prebiehalo v Jure pri Bratislave. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama