Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Princ Afron s mladším bratrem Otmarem vezou na hrad krále Jorgena darem překrásného ptáka Ohniváka, který umí přivolávat lásku a zaplašit smrt. Po cestě se Afron zamiluje do neznámé krásky. Ukáže se, že je to princezna Elena, kterou si jako svou vyvolenou vybral i zlý černokněžník Skeleton. Princ Afron se vydává na nebezpečnou cestu, aby svou lásku vysvobodil z jeho temných kouzel… Výpravnou filmovou pohádku na motivy bratří Grimmů natočil v roce 1997 osvědčený „pohádkový“ režisér Václav Vorlíček. Jeho stálý spolupracovník Miloš Macourek příběh obohatil o vtipné dialogy. Princeznu stejně jako v Kouzelném měšci hraje německá herečka Tina Rulandová, jejího otce, krále Jorgena, Horst Buchholz. V záporné roli černého vládce Skeletona exceluje Karel Roden a v roli babky Jadwigy Jiřina Bohdalová. (Česká televize)

(více)

Recenze (168)

Ceberus 

všechny recenze uživatele

Klasická pohádka se zjevně rozumným rozpočtem převyšující ty studiové, takže se na to dá koukat (předpokládám, že finančně pomáhá koprodukce s Německem). Jde o učebnicový případ zástupu tzv. Čechovových zbraní, takže jen čekáte, kdy uvedené věci dostanou prostor být použity. To ale holt patří k pohádkám pro děti. O Rodenovi vím, že umí hrát, ale tady měl prostor jen na dvourozměrného padoucha. ()

ivishka 

všechny recenze uživatele

Jedinými herci co stáli za to abych se obtěžovala shlédnout tuhle """"pohádku"""" byli Karel Roden a Jiří Langmajer. Celkově je to jakási ukázka toho jak zmršit pohádku - postavte na větev vycpaného páva a nastříkejte ho na červeno (to má bejt ohnivák), pak vemte asi dvacet naprosto příšerných neherců(nemyslím Rodena a Langmajera)a většinu z nich z Německa..potom si sežeňte zmutovanou mořskou hvězdu s drápy do "mrtvého jezera" a stačí člověk co nikdy v životě nedržel kameru v ruce, protože to není podstatné..a pak máte tuhle děsnou věc s nesedícím dabingem na německy mluvící herce a vůbec celá ta pohádka je divná a nudná - typický "happy end" s prvky science fiction, jelikož několikrát oživit jakousi vodou někoho kdo už je dávno mrtvý mi příjde i na pohádku trochu moc. ()

Reklama

tron 

všechny recenze uživatele

„Nič dobré nám neprinášate a nič dobré vás tu nečaká.“ V polovici 90. rokov ponúkol slovenský producent Rudolf Biermann (ktorého jediným široko ďaleko „čiernym“ projektom je nedokončený Jánošík) českým rozprávkovým a iným legendám, režisérovi Vorlíčkovi („Arabela“) a scenáristovi Macourkovi („Mach a Šebestová“) peniaze na novú českú rozprávku VTÁK OHNIVÁK a do hlavných rolí im okrem iných zohnal Karla Rodena, Jiřinu Bohdalovú a Mariána Labudu. Bohužiaľ, výprava je nevýrazná, akcia podľa česko-slovenských očakávaní nestojí za nič, počítačové triky sú smiešne a mladé herecké výkony mdlé. Napriek tomu snímke nemožno uprieť rozprávkovú atmosféru a hypnotický vtákov spev. DODATOK 22. 12. 2009: Takže Jánošík dokončený. ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Je to dost horor, myslím provedení. Vlastně je to i dost horor, co do děje. Člověk je skoro překvapen, že to nedopadne úplně špatně, ale osobně jsou mi bližší pohádky, kde když už musí někdo umřít, není to řečeno explicitně a nevyvolá to ve mně pochybnosti o tom, že ty postavy mají aspoň nějakou naději. Mám tím na mysli, že u pohádky nesmí vzniknout v divákovi dojem, že by bylo přirozené, kdyby kouzelný pták zemřel po úvodních titulcích na ptačí chřipku. ()

Opsha 

všechny recenze uživatele

Nechápu tak nízké hodnocení, ale to je asi tím, že tohle opravdu není typická "hezká česká" pohádka. Tohle má často blíž k lehčímu fantasy. Atmosféra je poměrně temná jak to mám rád, kamera malebná a triky vcelku snesitelné (rouzmbradové mi jistě poradí jak udělat čaroděje, kouzlícího blesky, aby to vypadalo realisticky). Na celém filmu je ovšem nejlepší Soukupova atmosferická hudba.(která asi drží prvenství v použití synťáků jakožto hlavního hudebního téma pro pohádkového padoucha) Celkově sympatická pohádka pro starší děti a jejich rodiče. P.S. Ano, Manou Lubowski se na prince nehodí, ale to je jen malá vada na kráse. ()

Galerie (11)

Zajímavosti (4)

  • Pohádka se natáčela na moravském hradě Pernštejn. (Monika22)
  • Postava Skeletona (Karel Roden) je narážkou na Kostěje, postavu slovanského folklóru, který měl stejně jako filmový Skeleton životní sílu skrytou v předmětu mimo své tělo. (Nick321)

Reklama

Reklama