Reklama

Reklama

Malá mořská víla

  • USA The Little Mermaid (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Malá mořská víla je oblíbený příběh Ariel, překrásné a zvídavé mladé mořské víly toužící po dobrodružství. Nejmladší a zároveň nejsvéhlavější z dcer krále oceánů Tritona touží poznat svět na souši, a tak vyplouvá na hladinu. Při jedné z takových výprav se zamiluje do šarmantního prince Erika. Přestože mají mořské víly zapovězeno stýkat se s lidmi, Ariel se rozhodne poslechnout své srdce. Uzavře dohodu se záludnou mořskou čarodějnicí Uršulou, která jí umožní poznat život na souši, ale přitom tajně usiluje o Arielin život, jakož i královskou korunu jejího otce. (Falcon)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (218)

Steven47 

všechny recenze uživatele

Je škoda, že se Disney u hraných předělávek většinou nesnaží pojmout známou látku odlišně a spokojí se prakticky s obyčejnou kopií. Proto u jeho live-action remaků vítám každou, byť pouze dílčí, změnu. Malá mořská víla jich naštěstí pár nabízí. Přidává například několik povedených písní k už tak kvalitnímu původnímu soundtracku. Ariel s Erikem spolu stráví podstatně více času, díky čemuž jejich vztah působí uvěřitelněji než v originále. I závěr je o něco emotivnější, ale zase ne o tolik, jak zřejmě tvůrci doufali. Sází totiž na příběhovou rovinu, která napříč snímkem působí dost nuceně. Najdou se i další drobnosti, ale vzhledem k tomu, že stopáž nabobtnala o nějakých 45 minut, je toho málo a rozhodně se nedá říct, že by novinka překonala animák z konce 80. let – spíše ho v několika ohledech dokáže pěkně doplnit. CGI je zdařilé, ačkoliv pasáže pod vodou bez světla nevypadají nejlépe a atmosféra celkově nepůsobí ani zdaleka tak kouzelně kvůli nevýrazné paletě barev. Herecké, potažmo hlasové, obsazení se povedlo a kromě trochu otravné Awkwafiny jsem s nikým neměl problém. Halle Bailey to bude mít u značné části publika těžké, její Ariel je nicméně výborná, a to jak po stránce zpěvu, tak herectví (především na souši jí role fakt sedla). Nová Malá mořská víla je nakonec lepší než jsem čekal, na druhou stranu však není více než pouhou alternativou ke slavnému animáku. Alternativou, která mě ale nijak neurazila a rozhodně má něco do sebe. 6/10 ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

Malá mořská víla sice dopadla podstatně lépe než nepovedený Pinocchio, ovšem kvalit předchozích hraných remaků animovaných klasik nedosahuje. Vizuál je povedený, pár hudebních čísel solidních a obsazení sympatické (včetně Ariel), ale co je to platné když jde po Čarovném lese a druhé Mary Poppins o další Marshallovsky sterilní podívanou, která trpí přepálenou stopáží a hlavně ve druhé polovině se strašlivě vleče. Nedostatek invence a absence čehokoliv překvapivého snad režijnímu rutinérovi nelze vyčítat (tím spíš u neoriginálního filmu), ale trošku víc se snažit mohl. Kniha džunglí nebo Kráska a zvíře dokázali (alespoň v mých očích) že i obecně oblíbená klasika se dá předělat se ctí…50% ()

Reklama

Janega 

všechny recenze uživatele

V rámci hraných remakov ide o najslabší odvar. Morský svet plný krikľavých farieb nepôsobí ani trochu reálne, tak ako pri Knihe džungle či Levom kráľovi, chýba tam tá prírodná špina. Podmorské kráľovstvo je úbohé, vidíme zopár stoličiek a morských ľudí by sme spočítali na prstoch oboch rúk. Rôznofarebnosť kože mi nevadí, príde mi celkom originálne dať jednotlivým dcéram inú farbu, podľa toho v ktorom mori sa nachádzajú. I keď ide asi o bigamiu, lebo logicky by každú dcéru musel mať s inou ženou. Príbehovo sa to drží verne animáku, i keď hraná verzia je umelo naťahovaná. Každopádne animák vyhráva na celej čiare. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Malá mořská víla je jedna z těch pohádek, co poměrně často běžely na mých VHSkách, jen jsem před pár lety zjistil, že si ji nepamatuji tak dobře, nebo se mi to míchá se seriálem. Hraná adaptace mě však na rozdíl od mého milované Aladdina od začátku nezajímala a to mě nechává chladným pravidelná woke kontroverze kolem, co je dnes u každého druhého očekávaného filmu.  Je však až komické jak se Disney snaží o "správnou míru etnicity" a každá hlavní postava má rodiče jiné barvy pleti. A třeba Javier Bardem je totální král, jelikož zplodil bělošku, černošku i asiatku s jednou ženou. To je ovšem ten nejmenší problém, více mi vadilo, jak je to celé laděné do podivné potemnělé barvy, minimálně prvních 45 min pod vodou než se dostaneme na prosluněnou souš. Stopáž je další z problémů této doby, kdy film má naprosto nesmyslných 130 minut a ačkoliv já osobně se neumím věcí zbavovat, půl hodina dolů by filmu jen prospěla, viz původní animák. Vlastně mě nejvíc bavila závěrečná předigitalizovaná (ovšem to je celý film, i když se prý natáčelo i v Itálii, stejně to všecko vypadá jak ze studia) půl hodina a ta nakonec notně vylepšila mé dojmy. Vím, že se nedočkáme, ale Disney by konečně zas měl najet na nějaké originální látky. ()

nirvana91 

všechny recenze uživatele

Pri hodnotení Ariel neviem byť objektívna, keďže to bola odmalička moja obľúbena disneyovka. Škoda, že v kine to šlo len s dabingom - to som radšej vynechala. S obsadením nemám problém, mňa to bavilo, vizuál bol úžasný (Under the Sea a Kiss the Girl boli za mňa najkrajšími scénami) a piesne sú proste klasika. ()

Galerie (49)

Zajímavosti (27)

  • Melissa McCarthy (Uršula) před začátkem natáčení vůbec netušila, že má hudební sluch a umí zpívat. Během natáčení svůj um pod dohledem vokálního trenéra Erica Vetroma zdokonalila a hudební sekvence ve filmu nakonec odzpívala sama. (fiLLthe3DD)
  • Halle Bailey prezradila, že počas určitých dní natáčania musela stráviť 13 hodín pod vodou. (Arsenal83)

Související novinky

Jak si zatím v létě vede Hollywood?

Jak si zatím v létě vede Hollywood?

10.07.2023

V celkových číslech relativně dobře, ačkoliv za sebou má několik neuspokojivých výsledků z kin a novým titulům z úspěšných franšíz se nedařilo tolik, jako v minulosti. Celkově Hollywoodské filmy na… (více)

Krásné Vánoce a PF 2023

Krásné Vánoce a PF 2023

24.12.2022

Tak dobrý filmový rok jako 2022 jsme tu dlouho neměli. “Dokonalé blockbustery” Top Gun: Maverick a Avatar: The Way of Water vrátily do kin davy diváků a náročnější obecenstvo zaplesalo u Elvise,… (více)

Nový Hercules bude inspirovaný TikTokem

Nový Hercules bude inspirovaný TikTokem

04.11.2022

Jako by těch bizarních filmových zpráv nebylo v poslední době dost, přišli nyní tvůrci dvou posledních Avengers filmů a taky snímku The Gray Man na Netflixu Anthony a Joe Russo s odhalením, že jejich… (více)

Reklama

Reklama