Reklama

Reklama

Šógun

(seriál)
Trailer 2
USA, 2024, 9 h 56 min (Minutáž: 54–71 min)

Předloha:

James Clavell (kniha)
(další profese)

Epizody(10)

Seriál Šógun produkční společnosti FX je originální adaptací románu Jamese Clavella a odehrává se v Japonsku v roce 1600 na prahu občanské války, která rozhoduje o osudu celého století. Lord Joši Toranaga bojuje o život, protože se proti němu spojili jeho nepřátelé v Radě regentů. Když je v nedaleké rybářské vesnici nalezena záhadná opuštěná evropská loď, připlouvá její anglický lodivod John Blackthorne s tajemstvím, které by mohlo Toranagovi pomoct vychýlit misky mocenských vah a zničit obrovský vliv Blackthornových vlastních nepřátel – jezuitských kněží a portugalských obchodníků. Toranagovy a Blackthornovy osudy jsou neoddělitelně spjaty s jejich překladatelkou Todou Mariko, tajemnou křesťankou a poslední šlechtičnou ze zneuctěného rodu. Zatímco Mariko slouží svému pánovi v této napjaté politické situaci, musí skloubit své nové přátelství s Blackthornem, oddanost víře, která ji zachránila, a povinnost vůči zesnulému otci. (Disney+)

(více)

Recenze uživatele AndrewNewman k tomuto seriálu (2)

Šógun (2024) 

Za mňa Šógun nevyužil svoj potenciál a tak trošku ma tvorcovia oklamali a nielen mňa. Od prvého dielu nás totiž lákali na epickú vojnu, ku ktorej absolútne nedošlo. Napokon to celé bolo len a len o intrigách a prostredí historického Japonska. Dialógovo to ale bolo viac ako slušné, pri sledovaní som sa nenudil aj keď bojové scénky boli trochu odbyte. Hlavným zdrojom úspechu seriálu je však to, čo som ani nečakal a to vzťah medzi „barbarom“ a jeho krásnou a herecky presvedčivou tlmočníčkou. Chémia medzi nimi neustále ťahala seriál vpred a to navzdory mnohokrát ťažkopádnymi intrigami čo sa týka moci. Takže celkovo spokojnosť, ale po finálovej epizóde vo mne zostáva pachuť nevyužitej šance. A mimochodom....porovnávanie s Game of Thrones? To naozaj?! ()

Podvolen cizí pěsti (2024) (E05) 

Prvá epizóda bola pre mňa trochu zmätená, v tej druhej to už ale krásne odsýpalo. Skutočne sa je na čo pozerať, od skvelých hereckých výkonov, až po úchvatný vizuál. Tú paralelu s GoT o ovládnutie trónu vidím tiež, ale nedá sa to porovnávať, aspoň kým nebude mať Šógun za sebou aspoň 3 rovnako vydarené série, ako nedostižný hit z produkcie HBO. Zatiaľ ale veľká spokojnosť, s pribúdajúcimi zvratmi to riadne naberá na obrátkach. ()

Související novinky

Minisérie Shōgun našla obsazení

Minisérie Shōgun našla obsazení

09.06.2021

Očekávaná minisérie Shōgun od stanice FX (Takoví normální Američané, Atlanta) konečně našla hlavní představitele. Minisérie, která bude podobně jako předchozí televizní adaptace vycházet ze… (více)

Reklama

Reklama