Reklama

Reklama

Film Wonka je založen na výjimečné postavě, která je ústřední postavou knihy „Karlík a továrna na čokoládu“, nejkultovnější dětské knihy Roalda Dahla a jedné z nejprodávanějších dětských knih všech dob, a vypráví podivuhodný příběh o talentovaném Willy Wonkovi, který se s očima dokořán ocitne v centru světa čokolády, nemá nic než pár mincí v kapse a plný klobouk snů – jedním z nich je otevřít si vlastní čokoládovnu, která by se vyrovnala největším čokoládovnám světa. Ale v tomto velkolepém, i když nelítostném městě se Willyho skromné peníze rychle utratí a zavedou ho na cestu strádání a otroctví v nedaleké prádelně. Ačkoli se zdá, že Willyho vyhlídky jsou zmařeny, jeho naděje nikoli, přestože podnikání ve výrobě čokolády je mnohem těžší, než se zdá, a Willyho genialita není vítána cukrářským kartelem, který se nezastaví před ničím, aby si udržel svou klientelu pro sebe. Nicméně díky své osobité značce geniálního vynálezu, troše neotřelého myšlení a pomoci několika nejlepších přátel- zejména bystré mladé dívky jménem Noodle - se Willy stane odhodlanějším než kdy jindy a využije svého talentu a houževnatosti k tomu, aby si splnil svůj sen. Během následujícího kouzelně lahodného, někdy nebezpečného a život potvrzujícího dobrodružství Willy zjistí, že ačkoli většina lidí, které potká, dá přednost chamtivosti před dobrem, každý mrak má stříbrný okraj... stačí jen nepřestávat snít. (Vertical Entertainment)

(více)

Videa (9)

Trailer 1

Recenze (402)

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Burtonova Karlíka mám celkem hodně rád; Stuartův Pan Wonka mi zatím leží v šuplíku nezhlédnutých filmů a Dahlovu předlohu jsem doposud neměl v ruce: K nejnovějšímu filmu o Willy Wonkovi jsem přistupoval vcelku opatrně kvůli do jisté míry nevděčné a nezřídka obtížné funkci prequelů - ať už se zakládají na předloze nebo jsou čirou imaginací scenáristů. O to více jsem byl překvapen po projekci Wonky v kině: Jedná se totiž o mile a úsměvně natočenou oddychovku s veskrze sympatickým hereckým obsazením (nešmakovala mi snad jen trojice "čokoládových baronů"), z něhož bych vedle ústředního Chalameta vypíchnul především umpalumpovského Granta, "zbožně úplatného" Atkinsona a padoušské duo Colman-Davis. Wonka disponuje líbivým vizuálem, který není jen o CGI, ale i o pěkných kulisách, nabízí povedená hudební čísla - zde jsem trochu litoval toho, že jsem šel na dabovanou verzi - a díky rodinně laděnému příběhu zahřeje v závěru u srdíčka. Určitě bych se nebránil tomu, pokud by za 3-4 roky přišlo do kin nějaké (pokud možno kvalitativně podobné) pokračování. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Priznám sa, že na muzikáloch mi vadí jedna maličkosť - že sa tam spieva. Tu to našťastie až tak rušivé nebolo a herci mali aspoň štvrtinu oktávy, takže sluch ostal nepoškodený. V tomto Wonkovi chválim, že režisér chcel ísť svojou cestou a nie iba kopírovať alebo nadväzovať na staré verzie. A to je tak jediné, čo ma zaujalo, lebo toto nie je môj štýl a ani čokoláde až tak nefandím, ani tej horúcej. Každopádne je to iný Wonka, ale aj iný Oompa Loompa, ktorý dostal málo priestoru, čo je na herca formátu Hugh Grant až nepochopiteľné, hoci mne jeho pomarančovo-mangový ksicht nechýbal. Avšak pre neho len lepšie, aspoň mal viac času a mohol ísť zase umpa-lumpovať kdesi do auta s prostitútkou ako onehdy, keď Liz Hurley vymenil za niečo, čo fakt hovorilo jazykom umpa-lumpa. ()

Reklama

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Nemám rád Burtonova/Deppova Wonku ale bavil mě Paddington. A díky bohu mě bavil Wonka od tvůrce Paddingtona. Výborný, pohádkový muzikál, který funguje skrze fantaskní svět, kde nikoho nepřekvapí, že čokoláda způsobuje létání a kde jsou všechny zaporáci, přiznané karikatury. Timotheé je excelentní, písně rytmické a příjemně vlezlé i v českém dabingu a obsazení i postavy si člověk zamiluje. Jedinou výtkou je nedostatečně vygradovaný a trochu odfláknutý konec, který nepřináší dostatečné uspokojení a "akci". Naštěstí se nejedná o takovou chybu, která by výrazně zničila celkový dojem. Wonka tak je příjemným překvapením na konec roku. ()

Colby Sawyer 

všechny recenze uživatele

Zřejmě trošku nadhodnotím, protože mám slabost pro dobré muzikály, ale přesně takhle má vypadat parádní vánoční film. Jednoduše krásně vypadající pohádka, která hezky odsýpá, někdy nedává moc smysl, ale člověk se u ní zasměje a Willyho příběh ho zahřeje u srdíčka. Paul King natočil novou vánoční klasiku a zřejmě se zařadil mezi režisérské jistoty. Sice to Burtonova Karlíka nepřekonalo, ale své místo si to rozhodně najde. PS: Timmy zpívá lépe než bych čekal. ()

PavelVanekArt 

všechny recenze uživatele

Hodnocení a hype kolem toho chápu, vidím i jisté kvality. Ale vůbec se mi to netrefilo do vkusu. Nejsem fanda ani sequelu s Deppem a celkově je mi celá čokoládová továrna i s Wonkou u prdele, ale Timothy je šikovnej, tak jsem to zkusil. Hudebně mě to nechytlo, Wonkův origin je sladký a originální jak Polská čokoláda, vizuálně to ale stálo za to. Neberte mé hodnocení nijak vážně, jestli Vás baví barevný muzikály tak prosím, směle do toho. 2* a.k.a 35% ()

Galerie (72)

Zajímavosti (17)

  • Paul King o výbere Chalameta do hlavnej roly: "Boli sme celkom otvorení hľadaniu tej správnej osoby. Ale pre mňa to bol naozaj o zozname s jednou osobou."  (Arsenal83)
  • Chalamet vyrastal ako fanúšik oboch predchádzajúcich filmov o Wonkovi (1971 a 2005) a chcel túto postavu stvárniť iným spôsobom, ako mali Gene Wilder a Johnny Depp: "Je to úplný opak toho Willyho Wonku s bláznivým pohľadom v očiach, ktorého všetci poznáme. Je to o tom, ako by tá postava začínala, aby sa dostala na miesto, kde je ešte stále ako dieťa, ale zároveň nejakým spôsobom zlomená?" (Arsenal83)

Související novinky

Druhá Duna bude kralovat IMAXu

Druhá Duna bude kralovat IMAXu

30.07.2023

Sedmá Mission: Impossible měla IMAX kina jen něco málo přes týden, než ji odtamtud vystrnadil Christopher Nolan a jeho Oppenheimer. Atomový opus populárního režiséra si nyní tento formát udrží… (více)

Reklama

Reklama