Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Tyranský král Ludvík XIV. vydá zatykač na D´Artagnana a jeho přátele, kteří se v Gaskoňsku účastnili rebelie proti dani ze soli. Když se později se zatčenými setká, všimne si, že jeden z nich mu je k nerozeznání podobný. Tehdy ještě netuší, že se dívá do očí svého bratra-dvojčete, který byl před dvaceti lety svěřen králem Ludvíkem XIII. D´Artagnanovi do péče. Rozhodne se svého dvojníka využít, aby se on sám vyhnul chystanému atentátu...
Po němé verzi z roku 1929 s Douglasem Fairbanksem v hlavní roli je THE MAN IN THE IRON MASK již druhým zpracováním klasického Dumasova románu Vikomt z Bragelone. (liquido26)

(více)

Zajímavosti (7)

  • Anachronismus: V závěrečné honičce vystřelí jedna z postav z jedné pistole třikrát rychle za sebou. Střelné zbraně v 17. století se však musely po každé ráně znovu nabíjet. (liquido26)
  • Dvojčata Ludvík a Filip se ve filmu narodí v roce 1638. Děj se poté posune o dvacet let dopředu, do roku 1658, ale Filip při přípitku během hostiny s mušketýry tvrdí, že právě dosáhl dvaceti dvou let. (liquido26)
  • Skoro všechny postavy existovaly, ale ani jedna z nich nezemřela tak, jak je ukázáno ve filmu. (liquido26)
  • Alexandr Dumas, autor knížní předlohy, se pro svou knihu inspiroval legendou o záhadném vězni v Bastile, který měl na obličeji od svého uvěznění až do své smrti koženou masku (podle Voltaira železnou). Podle nejrůznějších teorií a spekulací se mohlo jednat o pravého otce Ludvíka XIV., nebo nemanželského syna královny Anny a kardinála Mazarina a rovněž se zvažovalo, zda záhadným vězněm nebyl nemanželský syn anglického krále Karla II., vévoda z Monmouthu. (liquido26)
  • Nigel de Brulier hrál v tomto snímku kardinála Richelieu již počtvrté. Dvakrát si ho zahrál ve Fairbanksových němých filmech - The Three Musketeers (1921) a The Iron Mask (1929) a poté si svou úlohu zopakoval i ve zvukových snímcích The Three Musketeers (1935) a naposledy opět v Muži se železnou maskou. (liquido26)
  • Kromě své role v tomto snímku měl Cushing na place ještě druhý úkol. Ve scénách, kdy se Ludvík a Filip setkají, vždy zastupoval jednoho z nich a četl jeho scénář. (liquido26)
  • Filmový debut Petera Cushinga. (liquido26)

Reklama

Reklama