Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Když americké manželky opustí v létě s dětmi rozpálený Manhattan, jejich obětaví pracující manželé se věnují "kladení pastí, lovu a honu", jinak řečeno, zajišťují rodinu a "trpí" ve městě. Své utrpení a samotu si zlehčují občasným zakázaným doutníčkem, nezdravým jídlem, příležitostnou sklenkou whisky a ti nejodvážnější dokonce proměňují chtivé pohledy na ženské křivky mladých krasavic ve skutek. Také Richard Sherman je typickým manhattanským manželem, který pravidelně v červenci vyprovodí ženu Helenu a synka Rickyho na nádraží, aby si užívali venkovských radovánek. Poté se chce ve vší počestnosti soustředěně věnovat své práci v nakladatelství, protože v bytě je konečně klid, nemusí nikoho zdravit a odpovídat na stále stejné otázky. Může se věnovat například korektuře nové knihy "Člověk a podvědomí", která se sice zdá nezáživná, ale její třetí kapitola "Potlačovaná vášeň u muže středního věku, její kořeny a důsledky" je svým způsobem inspirativní. I ten nejvěrnější otec od rodiny však může podlehnout pokušení, když se o patro výš nečekaně nastěhuje blonďaté sexy stvoření, roztomile naivní a nedotčené, zato s křivkami hollywoodské hvězdy. Na scénu opět přichází Marilyn Monroe ve své nezapomenutelné roli naivní a prosté dívenky, jejíž vlající sukně nad pouličním větrákem v jedné ze slavných scén tohoto filmu probouzela fantazii mužského publika mnoha generací. Předlohou k nestárnoucí konverzační komedii Billyho Wildera se stala divadelní hra herce, scenáristy a producenta Georga Axelroda (1922-2003) s původním názvem "Sedmiroční kopřivka". Po boku M. Monroe uvidíme Toma Ewella. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Ukázka z filmu 1

Recenze (156)

EdaS 

všechny recenze uživatele

"When it gets hot like this, you know what I do? I keep my undies in the icebox!" Naprosto ROZKOŠNÁ letní komedie s roztomile vyšilujícím Tomem Ewellem a neskutečně sexy Marilyn Monroe, která je prostě... k sežrání. Díky Billymu Wilderovi si vlastně ani neuvědomíte, že je to adaptace divadelní konverzačky pro dva herce (skoro). ()

Rominator 

všechny recenze uživatele

Mladá dívka, kterou hraje Marilyn Monroe, nemá jméno, ale její vlastní ve filmu zazní. V kultovní scéně, kde jsou v záběru kamery pouze nohy, se Marilyn zvednou dvakrát šaty nad větrákem od metra krátce po opuštění kina, které hraje film Creature from the Black Lagoon (1954) / Netvor z Černé laguny. Snímek mě jako celek neoslovil, nebavil a v případné repríze bych si s největší pravděpodobností pustil pouze scény s Marilyn Monroe. ()

Reklama

Babous 

všechny recenze uživatele

Tenhle film stojí vidět už jenom kvůli legendární scéně, jak Marilyn Monroe v bílých šatech stojí nad šachtou z podzemky. Neuvěřitelně sexy Marilyn hraje stejně neuvěřitelně naivní blondýnku od vedle a nevědomky svede pracujícího ženáče, jehož manželka odjela s dítětem na prázdniny. Filmu vévodí situační humor postavený na dialozích - je to vážně ukecaný film. Pobavily i narážky na jiné dobové filmy (From Here to Eternity). ()

Zagros 

všechny recenze uživatele

Když jsem si pouštěl Slaměného vdovce, ani jsem netušil, že v něm hraje Marilyn, a že obsahuje jednu z nejznámějších filmových scén vůbec. To nakonec nehrálo v hodnocení moc roli, neboť nepatřím k obdivovatelům Marilyn. Slaměný vdovec na mě fungoval jako komedie jen z části. Bohužel si dokáže dělat srandu jen z jednoho stereotypu a už z názvu je lehce poznat jakého. Nemám tenhle humor založený jenom na stereotypech rád a pokud ve filmu není mnoho navíc, zaujme mě jen stěží. Také mě vcelku štvaly neustálé představy hlavního hrdiny a naivní ukecanost Marilyn. Musím ale přiznat, že jako celek film funguje a má dobrou atmosféru. Proto dávám i přes výhrady tři hvězdy. Nicméně od Billy Wildera raději doporučuji mnohem lepší a úžasnou komedii Raz, dva, tři. ()

Krissty 

všechny recenze uživatele

Marilyn byla nádherná, co se o tom dá jiného napsat? Nevadila mi dokonce ani teď, když hrála přihlouplou naivní modelku, ačkoliv být to moje známá, tak mi leze svým chováním hrozně na nervy... Překvapilo mě, že před ní Tom Ewell neustoupil do pozadí, právě naopak, čímž se zasloužil o vtipnost většiny scén (víc mě dokázal pobavit jen pan šéf, když Richard žádal o dovolenou). Byl vynikající a měl v sobě zvláštní kouzlo. Potěšila mě legendární scéna v bílých šatech a také zmínění jména Marilyn Monroe v závěru filmu. Jen jediné mi vadilo - proč jen ona musí mít tak špičatá prsa? S kulatými by byla dokonalá, ty pahorky mi překáží :D ()

Galerie (51)

Zajímavosti (33)

  • Počátkem 80. let plánovalo studio 20th Century Fox natočit remake snímku s Al Pacinem v roli Richarda Shermana a Melanie Griffithovou v roli jeho partnerky. K realizaci však nakonec nedošlo. (Karlos80)
  • Billy Wilder byl velmi šetrný při nákupu drobností a tak postel, kterou jednou již zakoupil pro film Slaměný vdovec (1955), musela hrát v dalších filmech. Nejdříve ve snímku Byt (1960), potom v Sladká Irma (1963) a také v Líbej mne, hlupáčku (1964). Zlí jazykové tvrdili, že v jeho filmech budou hrát stále lehčí herečky, aby postel posloužila co nejdéle. (Snorlax)

Reklama

Reklama