Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Během druhé světové války se vedly urputné boje také v Tichomoří. Japonským nepřátelům se tehdy podařilo rozluštit všechny spojenecké kódy. Americký námořní sbor proto vyvinul nový šifrovací systém, založený na jazyce kmene Navajo. Příslušníci tohoto domorodého národa se následně v bojích velmi osvědčili jako radisté-šifranti. Aby se nedostali do rukou nepřítele a nemohli šifru vyzradit, dostal každý z nich osobního ochránce, který měl dva úkoly: postarat se o radistovo bezpečí, nebo ho v případě hrozícího zajetí zabít. Právě z tohoto důvodu je navažskému radistovi Benovi Yahzeemu (Adam Beach) přidělen seržant Joe Enders (Nicolas Cage), který se dosud potýká s následky nedávného zranění. Joe se zpočátku ke svému nezkušenému partnerovi nechce znát. Jejich pouto se však začne vytvářet poté, co se i s dalšími mariňáky zúčastní těžkých bitev o strategicky významný japonský ostrov Saipan. Dokázal by Joe v případě potřeby zabít muže, který si mezitím získal jeho respekt? Válečný snímek je dílem nejznámějšího hongkongského režiséra Johna Woo (Operace: Zlomený šíp, Tváří v tvář). Vedle příběhu o přátelství dvou povahově i kulturně rozdílných mužů je film i velkolepou válečnou podívanou, která si v přesvědčivém zobrazení bojových situací nezadá s nejlepšími díly tohoto žánru (Zachraňte vojína Ryana, Tenká červená linie). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (362)

Allien.9 

všechny recenze uživatele

No... Herci? Krásný konzert mých oblíbenců... Děj? Pěkně, celkem originálně zvolený... Realistické scény? Senzační, kruté a hojně zastoupené!... Kamera? Dost špatná... Hudba? Ani jsem si jí nevšimla... Váhám mezi třemi a čtyřmi hvězdičkami. Nebýt konce, dala bych čisté čtyři hvězdičky - teď jsou to tři s plusem.;-) ()

zputnik 

všechny recenze uživatele

V žánru "válečných filmů" jde především o mé jedno velké filmové zklamání. Základní info slibovalo zajímavou podívanou. Samotná dějová linie se mi líbila - nemám nic proti dramatu zasazenému do závěru II. světové války - právě naopak; to vše slibuje zajímavý filmový zážitek. A můj výsledný dojem? Tristní, bohužel tristní... Ale budu konkrétní: 1. V prvé řadě jsem nebyl schopen překousnout způsob, jakým toto drama bylo natočeno. Úvodní (a nejen ty) bojové scény mi vyvolaly na tváři útrpný úsměv. Bohužel útrpný úsměv. Já ho tam nechtěl, ale při pohledu na způsob, jakým byl boj zachycen jsem nebyl schopen reagovat jinak. A tak místo vyburcovaných pocitů jsem to celé vnímal jako značně nepovedenou snahu natočil válku zblízka. Světlou výjimkou naštěstí byly makro-záběry válečného konfliktu. Mikro-záběry létajících mužů (po výbuchu granátu etc.) mi přišly takové nějaké nepatřičné a laciné. 2. Značně mě také znervózňovala přítomnost zvýšeného množství patosu. Tolik jsem ho už skutečně dlouho nezažil. 3. Hudební složka se pro mě stávala bezduchou a necitlivě implantovanou součástí filmu. Nemyslím tím, že by hudba byla sama o sobě špatná. Spíše mi nevyhovoval způsob, jakým byla "natvrdo naroubovaná" do filmu. Nezvýrazňovala atmosféru, spíše rušila. Shrnuto a podtrženo: Ano, byly to záběry z války... ale na můj vkus to byly takové "pouťové atrakce" - jen na povrchu pěkně zpracované a bez ducha. Jeden z těch horších a špatných filmových snímků. Bohužel. ()

Reklama

Shakers 

všechny recenze uživatele

Je s tých slabších filmov Johna Woo, ale ako akčná strielačka šikmáčov sa na to dá pozrieť, ale nič viac od toho neočakávajte. Príbeh nemá čím upútať a tak nám okrem dobrých akcii, kde sa nepozerá až tak na reálnosť ostal len dvojhodinový film, kde Nic Cage ťahá na území šikmáčov, ďalšieho šikmáča len s iným pôvodom. Herecké obsadenie slušné, herecky zahraté dosť mizerne od Nicolasa lebo polku filmu hádže ksichty ako psychopat. Inak je to fajn film pokiaľ sa idete kuknúť len na akciu. Okrem akcii dokáže upútať aj slušná výprava, kamera, kostýmy a taktiež aj Hornerová hudba. 80% - 4* ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Aj ako prostoduchý, ale efektný akčný film (viď. Broken Arrow) by bol Windtalkers na dnešné časy príliš pomalým a ťažkopádnym kúskom. Ale on nechce byť prostoduchý akčňák a do streľby a výbuchov mieša indiánske spirity a humanizmus. A to tak, že výsledok chutí ako nahnilé jablko. Ono indiánske duchovno je totiž dosť nedôveryhodné a je v kontraste so samoúčelnosťou hrdinských akčných scén (spomalené zábery na Nicolasa Cagea po jeho úspešných one-man-show akciách). A so samoúčelnosťou akčných scén sa ostatne bije aj celá humanistická rovina filmu, ktorá dostáva na frak aj pojatím Japoncov čoby k zatrateniu hodnej rase. Skrátka, ani poriadna akcia v štýle Black Hawk Down, ani "niečo viac" v štýle Saving Private Ryan. Tu niekto buď nevedel, čo chce natočiť, alebo to len zmrvil. ()

FrodoF 

všechny recenze uživatele

Dávám **** hlavně za námět, protože osudy vojáků z kmene Navajo opravdu dokáží utáhnout celý film, myslel jsem že to budou jen nějací chudáci, kteří nebudou umět anglicky a nevybuduji si k nim žádný vztah, ale já sem si je hodně oblíbil a hodně jsem jim přál a nekonec jsem byl radši že přežil Navajo místo hlavního hrdiny Nicolase Cage. Největším mínusem jsou IMHO zdlouhavé akční scény, které mě opravdu moc nebrali. ()

Galerie (159)

Zajímavosti (15)

  • Spolu s filmem Pearl Harbor (2001) se k roku 2013 jednalo o nejnákladnější válečný snímek všech dob. (Edgerton)
  • Jedná se o druhou spolupráci Nicolase Cage a režiséra Johna Woo po veleúspěšném akčním filmu Tváří v tvář (1997). V době filmování spolu plánovali natočit ještě nepojmenovaný western, ale po nepříliš velkém úspěchu tohoto filmu z úvah sešlo. (Edgerton)

Reklama

Reklama