Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Během druhé světové války se vedly urputné boje také v Tichomoří. Japonským nepřátelům se tehdy podařilo rozluštit všechny spojenecké kódy. Americký námořní sbor proto vyvinul nový šifrovací systém, založený na jazyce kmene Navajo. Příslušníci tohoto domorodého národa se následně v bojích velmi osvědčili jako radisté-šifranti. Aby se nedostali do rukou nepřítele a nemohli šifru vyzradit, dostal každý z nich osobního ochránce, který měl dva úkoly: postarat se o radistovo bezpečí, nebo ho v případě hrozícího zajetí zabít. Právě z tohoto důvodu je navažskému radistovi Benovi Yahzeemu (Adam Beach) přidělen seržant Joe Enders (Nicolas Cage), který se dosud potýká s následky nedávného zranění. Joe se zpočátku ke svému nezkušenému partnerovi nechce znát. Jejich pouto se však začne vytvářet poté, co se i s dalšími mariňáky zúčastní těžkých bitev o strategicky významný japonský ostrov Saipan. Dokázal by Joe v případě potřeby zabít muže, který si mezitím získal jeho respekt? Válečný snímek je dílem nejznámějšího hongkongského režiséra Johna Woo (Operace: Zlomený šíp, Tváří v tvář). Vedle příběhu o přátelství dvou povahově i kulturně rozdílných mužů je film i velkolepou válečnou podívanou, která si v přesvědčivém zobrazení bojových situací nezadá s nejlepšími díly tohoto žánru (Zachraňte vojína Ryana, Tenká červená linie). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (362)

m.krudenc 

všechny recenze uživatele

Myslím, že na porovnání tohohle filmu a Vojína Ryana se dá názorně předvést, jaký je rozdíl mezi geniálním režisérem a režisérem úzce zaměřeným na akční snímky. V Navaju je vše podřízeno vše efektu, takže zatímco po slavné úvodní scéně v Ryanovi jsem nemohl popadnout dech, při zdejších "válečných scénách" jsem se musel i pousmát jak moc to má vypadat opravdově. V Ryanovi to BYLO opravdové ! Jinak film Kód Navajo je hezká podívaná určitě by jste ho měli vidět. ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Po technické a vlastně i herecké stránce takřka perfektní válečný film. Už dlouho jsem neviděl válečný snímek tolik založený na akci a Windtalkers mě opravdu chytli. Reálné to však moc není, Cage je po celou dobu filmu nesmrtelnej hrdina, kterej tancuje mezi kulkami jak profesionální baletka a na konci ho sundá jeden pitomej šrapnel? Pff. Plus dávám za krásnou indiánskou hudbu. ()

Reklama

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Kontrolní otázka: teď by mě zajímalo, jestlipak víte, soudruzi, proč tam nelítaly bílé holubice ve zpomalených záběrech? Nevíte, co? Cha! Podívejte, já vám to řeknu naprosto přesně, soudruzi. Takové peří nevydrží útok plamenometem! Tak teď to víte, ale jako kdybyste to nevěděli. Jinak politická diverze a vojenský soud! V hlavní roli zádumčivá indiánská chůva (mimochodem, jeden z hereckých failů Cage) a její chráněnec, co na Saipanu postupně vykopává válečnou sekeru, aby rozštípal dýmku míru na malinkaté kousíčky. Ač neprošel výcvikem, nejzdatnějším šifrantem je tady nakonec Woo, protože já doteď nepochopil, o čem to mělo být. O předávání informací na pacifickém bojišti navažsko-americkým hantecem to nebylo. Jde snad o lehce patetické drama o přátelství a porozumění uprostřed válečného běsnění? Nebo je to o vnitřních démonech bílého muže a následném vykoupení? Či snad producenty tlačený režisér vytvořil ryze akční film ve stylu Johna Waynea? U té přepálené akce už jen scházel Jean-Claude, co by přijel na motorce s legračním devadesátkovým účesem, rozdal pár kopů na obě bojující strany a v domnění, že je to chřestýš, překousl Cageovi řemen od samopalu M1928A1 Thompson.. ()

Indiana 

všechny recenze uživatele

Z válečných filmů týkajících se 2. světové války to řadím k tomu nejlepšímu. Bojové scény jsou perfektní, Cage sice nepředvádí nic nového, ale jako akční hrdina neurazí a Adam Beach je sympaťák. Dávka amerického patosu tam sice je a to v docela velkém množství, ale mně to nikdy nějak nevadilo. John Woo sice natočil lepší kousky, ale z jeho hollywoodské tvorby je to po Face/Off jeho 2. nejlepší kousek, o tom není pochyb. ()

Nettrass 

všechny recenze uživatele

Za většinu mých špatných známek, může právě kód Navajo. Psal jsem v něm většinu písemných prací a jednoznačně jsem nad kantory vyhrával. Ani oni nedokázali můj kód Navajo prolomit. A pak se mstili darebové. 80% P.S Právě mi byla Jezinkou.Jezinkou opravena gramatika a byl jsem nařčen, že zase píšu v kódu. Není to pravda, popis filmu přeložen do kódu zní: Fíí bum, Fíí bum, prásk - jau, au, kur.. Urááá ()

Galerie (159)

Zajímavosti (15)

  • Roli „Private First Class Nellie" měl původně ztvárnit Steve Termath. Nakonec si ji však zahrál Martin Henderson. (Terva)
  • Aby tvůrci přidali na autentičnosti, rozhodli se od sběratele Hevenera z Ohia odkoupit originální rádia WWII-vintage. (KucC)
  • Na začiatku scény v Camp Pendleton je možné vidieť americkú vlajku s 50 hviezdami, v roku 1943 ich však bolo na vlajke len 48. Posledné dve boli pridané až v roku 1959. (beso74)

Reklama

Reklama