Reklama

Reklama

Augustín Kubán

Augustín Kubán

nar. 04.07.1921
Ostrov, Československo

zem. 30.12.1986 (65 let)
Košice, Československo

Biografie

„První etapa evakuace provedena!“

Hlasem Mirko Musila takto oznamuje svému pánu, hraběti Gorcovi (Miloš Kopecký), proradný sluha a vrah Zutro zvaný Tóma Hluchoněmec, představovaný slovenským hercem Augustínem Kubáňem, v Lipského parodii na romány Julese Verna TAJEMSTVÍ HRADU V KARPATECH (1981). Onou evakuací však myslel vyhozený hornický vlak se spolupracovníky profesora Orfanika (Rudolf Hrušínský), který je rovněž baronův sluha. Zejména u českých diváků je tato Kubáňova postava nejznámější.

Narodil se 4. července 1921 v Ostrově u Piešťan do početné rodiny mlynáře. Než se začal věnovat hereckému řemeslu vystřídal řadu různých zaměstnání a profesí. Nakonec se však přeci jenom stal profesionálním hercem. Dostal se do Slovenského lidového uměleckého kolektivu v Piešťanech (1950 až 1951) a nakonec do operního souboru Státního divadla v Košicích (1951 – 1985).

Kubáň byl opravdu nevšední herecký typ. Jeho vysoká hubená postava, holohlavá hlava, ostrá brada, pronikavý výraz i pohled a neuvěřitelně démonická, zvláštní a velmi výrazná tvář se hned napoprvé a navždy vryla divákům do paměti. Tato fyziognomie vynikla zejména na filmovém plátně, kde byl českými a slovenskými režiséry vyhledávaným představitelem většinou menších němých záporných rolí.

Na stříbrné plátno ho poprvé přivedl režisér Juraj Jakubisko (který ho později obsadil ještě do několika filmů) v postavách bílého husara a Smrti v dramatu ZBĚHOVÉ A POUTNÍCI (1968).

Dále sehrával menší, ale velmi výrazné, role ve slovenských filmech: námořník v Jakubiskově filmu VTÁČKOVIA, SIROTY A BLÁZNI (1969), člen kolegia v tragikomedii GÉNIUS (1969) Štefana Uhra, strážník v Režuchově pohádce ZLOČIN SLEČNY BACILPÝŠKY (1970), kat v historickém ROZSUDKU (1970) Ferencze Kósy, pošťák v DOVIDENIA V PEKLE, PRIATELIA (1970) Juraje Jakubiska, Truchan v Havettově romantickém filmu ĽALIE POĽNÉ (1972), čert ve Schmidtově SIROTECH (1974) či blázen Gagoš v dalším Jakubiskově filmu TISÍCROČNÁ VČELA (1983).

Zanedlouho si ho také všimli čeští filmaři, a přes první postavu zlatokopa Joa v krátkometrážním westernu POSLEDNÍ VÝSTŘEL DAVIDA SANDELA (1971) Zdeňka Sirového, se dostal k rolím člena popravčí čety ve Vávrově druhém díle SOKOLOVO (1974) a Mendeho v závěrečné části OSVOBOZENÍ PRAHY (1976) jedné z jeho trilogií, zrádného banderovce „Lysého“ ve Vláčilově dramatu STÍNY HORKÉHO LÉTA (1977), pračlověka Koktu v dobrodružném Schmidtově snímku NA VELIKÉ ŘECE (1977), převozníka do záhrobí v hororové pohádce DEVÁTÉ SRDCE (1979) režiséra Juraje Herze, maďarského četníka v Krejčíkově životopisném filmu BOŽSKÁ EMA (1979) a nabíječe Bindeho v Matějkově snímku SVÍTALO CELOU NOC (1980), již zmíněného sluhu Zutra v Lipského parodii TAJEMSTVÍ HRADU V KARPATECH (1981) a kata v historickém dramatu POSLEDNÍ PROPADNE PEKLU (1982) Ludvíka Ráži.

S českými diváky se Kubáň rozloučil malou roličkou herce v „Labyrintu světa“ ve Vávrově životopisném snímku o „Učiteli národů“ PUTOVÁNÍ JANA AMOSE (1983). Byl rovněž využíván cizími produkcemi (např. bulharsko – maďarsko – polský film SNĚHOVÉ MRAKY / HÓSZAKADÁS).

Výjimečně se exponoval také v rozhlase a ve slovenské i české televizi (inscenace RAJSKÝ PLYN a DIES IRAE a také seriály ZAPRÁŠENÉ HISTÓRIE EMA BOHÚŇA Jozefa Zachara a Vorlíčkova ARABELA).

Augustín Kubáň, jeden z nejzvláštnějších slovenských herců, zemřel 30. prosince 1986 v Košicích ve věku šedesáti pěti let. Jeho nejčastější režisér Juraj Jakubisko o něm kdysi prohlásil:

„…Augusta Kubáň bol napriek svojmu vzhľadu mierny a milý člověk. Bol ale nesmierne pracovitý a obetavý. Neviem si predstaviť herce dnešnej doby, ktorý by vydržal všetko, čo som mu počas nakrúcania so mnou pripravil – od ponárania se do ľadovej vody, keď bol vonku mráz, až po skutočne horúce strely zo skutočných braní, ktoré vybuchovali okolo neho, pretože pyrotechnika v tom čase bola v plienkach a používala se skutočná munícia…"

Jaroslav "krib" Lopour

Reklama

Reklama