Reklama

Reklama

Jack MacGowran

Jack MacGowran

nar. 13.10.1918
Dublin, Irsko

zem. 30.01.1973 (54 let)
New York City, New York, USA

Biografie

John Joseph "Jack" MacGowran byl irský herec charakterních rolí, proslulý především prací se Samuelem Beckettem.

MacGowran se narodil v Dublinu. Své renomé si vybudoval na základě členství v divadle Abbey Players v Dublinu a jako skvělý vykladatel díla Samuela Becketta. V roli Luckyho se objevil ve hře "Waiting For the Godot" na prknech divadla Royal Court Theatre a s divadelní společností Royal Shakespeare Company ve hře "Endgame" v divadle Aldwych Theatre. Vydal LP desku MacGowran Speaking Beckett při události 60. narozenin Samuela Becketta a v roce 1970 získal cenu Obie Award pro nejlepší herecký výkon v off-Broadway hře "MacGowran in the works of Beckett".

Také se specializoval na dílo Seana O'Caseyho, zejména ve zpracování jeho hry "Juno and the Paycock" v broadwayský muzikál JUNO /1959/. Následně hrál O'Caseyho bratra Archieho v posledním filmu Johna Forda YOUNG CASSIDY /1965/. V roce 1954 se stěhuje do Londýna a stává se členem The Royal Shakespeare Company. Tam se velmi sblíží s Peterem O'Toolem, se kterým se objevuje v dobrodružném filmu Richarda Brookse LORD JIM /1965/.

MacGowranova filmová kariéra začala v Irsku filmem NO RESTING PLACE /1951/ a většina jeho raných filmů byla natočena právě v Irsku. Zejména romantická komedie THE QUIET MAN /1952/, černo-bílé drama THE GENTLE GUNMAN /1952/, komedie ROONEY /1958/ nebo celovečerní film Walta Disneye DARBY O'GILL AND THE LITTLE PEOPLE /1959/.

V roce 1966 jej režisér Roman Polanski obsazuje do role gangstera Albieho v jeho psycho-thrilleru CUL-DE-SAC a následně do role professora Abronsiuse v hororové komedii THE FEARLESS VAMPIRE KILLERS /1967/. Dalším zajímavým snímkem je komedie THE TITFIELD THUNDERBOLT /1953/, dobrodružná komedie Tonyho Richardsona TOM JONES /1963/, epické romantické drama Davida Leana DOCTOR ZHIVAGO /1965/, černá komedie Richarda Lestera HOW I WON THE WAR /1967/, film Petera Brooka KING LEAR a hlavní role professora Collinse ve filmu WONDERWALL /1968/.

Hrál v epizodě "The Happening" ze seriálu THE CHAMPIONS /1968-1969/. Jeho posledním filmem byl horror THE EXORCIST /1973/, kde ztvárnil postavu alkoholického režiséra Burkeho Denningse.

V roce 1963 se MacGowran oženil s Aileen Glorií Nugent, dcerou irského poslance pro South Westmeath, senátora Irish Free State, sira Waltera Nugenta, Bt. Krátce po dokončení natáčení filmu The Exorcist, hrál v New Yorku ve hře "Seán" roli Fluthera, podle románu O'Caseyho "The Plough and the Stars". Během vystupování zemřel na komplikace spojené s chřipkovou epidemií, která v té době zasáhla Londýn. Bylo mu 54 let. Jeho dcera je herečka Tara MacGowran.

Lukáš "gatuso" Častulík

Reklama

Reklama