Reklama

Reklama

Wojciech Jerzy Has

Wojciech Jerzy Has

nar. 01.04.1925
Krakov, Polsko

zem. 03.10.2000 (75 let)
Lodž, Polsko

Biografie (1)

„Kdyby se Wojciech Has stal malířem, jistě by byl malířem surrealistou. Jistě by přemalovával antické objekty se všemi jejich doplňky a stavěl by je k sobě v neobvyklých kompozicích.“ Aleksander Jackiewicz Narodil se na Apríla 1925 v Krakově a zemřel v roce 2000 v Lodži. Během německé okupace studoval v Krakově školu; poté, co byla v roce 1943 zakázána, studoval kulturní průmysl na v podstatě undergroundové fakultě krakovské Akademie výtvarných umění. S filmem se… (více)

Zajímavosti (5)

Rukopis nalezený v Zaragoze (1964)

  • V Polsku byl film zpočátku přijímán s rezervou. Jerzy Płażewski mu ve své knize „Dějiny filmu“ věnoval málo prostoru a označil film za „zábavný pastiš plášťové romance, dvořící se nápaditým vizuálům a přehlídce různobarevných hereckých kreací“. Recenze Rukopisu byly vzestupné a stručné. Polští recenzenti se o Hasově díle vyjadřovali různě: objevily se názory, že režisér „lehkomyslně propásl příležitost vyšplhat se na vrchol“ (Jaszcz) a že jeho film „je bizarností tak bizarní, že je světovým unikátem“. (classic)

Rukopis nalezený v Zaragoze (1964)

  • Wojciech Jerzy Has dlouho přemýšlel o tom, jak by se Potockiho dílo dalo adaptovat pro film. V rozhovoru, který poskytl časopisu Film v roce 1963, uvedl, že chtěl, aby „Rukopis“ byl realistickým a zároveň poetickým podobenstvím o člověku. Režisérovy plány byly zároveň ovlivněny tlakem Ústředního výboru Polské sjednocené dělnické strany (PZPR), který v rezoluci sekretariátu Ústředního výboru kinematografie vyzval k hledání „námětů vyjadřujících pokrokové myšlenky a osvobozenecké snahy národa a pracujícího lidu v tisícileté historii Polska, s využitím v tomto ohledu vynikajících děl polské literatury“. Někteří filmaři, včetně Hase, přistoupili k tvorbě adaptací národní literatury a nechtěli se podílet na reaktivaci socialistického realismu. (classic)

Galerie (4)

Reklama

Režisér

Scenárista

Filmy
1988

Niezwykła podróż Baltazara Kobera

1982

Nieciekawa historia

1973

Sanatorium na věčnosti

1968

Loutka

1959

Společný pokoj

1958

Požehnání

1957

Smyčka

Dokumentární
1947

Ulica Brzozowa

Krátkometrážní
1947

Harmonia

Producent

Filmy
2000

Šťastný člověk

Herec

Filmy
1961

Złoto

Reklama

Reklama