Reklama

Reklama

Jim Kelly

Jim Kelly

nar. 05.05.1946
Paris, Kentucky, USA

zem. 29.06.2013 (67 let)
San Diego, California, USA

Biografie

Dnes už pozapomenutá někdější hvězdička akčních "blaxploitation" snímků 70. let, narozen jako James M. Kelly pochází z Kentucky. Od mládí byl talentovaným sportovcem. Jako jeden z prvních lidí v USA začal praktikovat orientální bojová umění, konkrétně karate v němž získal mistrovský stupeň a v r.1971 se stal mezinárodním šampionem střední váhy.

Charizmatický zjev a neobvyklé fyzické dovednosti jej přivedly v první polovině 70.let k natáčení filmů s bojovou tématikou. Ve známost vešel díky účasti na posledním dokončeném snímku Bruce Lee DRAK PŘICHÁZÍ,kde ztělesnil jednu z hlavních postav. Publikum si zamilovalo jeho mlčenlivého hrdinu s pro něj typickým afrem a super-rychlými pěstmi a tak se zrodila nová hvězda nízkorozpočtových "akčňáků".

Hodně spolupracoval hlavně s režisérem Robertem Clousem a ztvárňoval převážně jednu a tu samou roli akčního hrdiny ve snímcích určených zejména pro afro-americké publikum. Z jeho nejznámějších titulů můžeme vyjmenovat např. ZLATÉ JEHLY, BLACK BELT JONES nebo BLACK SAMURAI. Během let osmdesátých se postupně ze stříbrného plátna úplně vytratil, ale i když se nestal novým Brucem Lee, své fanoušky si našel a jistě inspiroval řadu svých mladších kolegů.

Jim Kelly je rozvedený a má jednoho potomka. Kromě karate se profesionálně věnoval také tenisu, přičemž ve druhé polovině 70. let patřil v USA mezi deset nejlepších hráčů. Dnes žije v jižní Kalifornii a živí se jako tenisový trenér.

Lukáš "Vojcl" Vojáček

Herec

Host

Pořady
2014

86. Annual Academy Awards - a.z.

Reklama

Reklama