Reklama

Reklama

Monique Pianéa

Monique Pianéa

nar. 22.05.1943
La Tour-du-Pin, Francie

zem. 29.10.2003 (60 let)
Francie

Diskuze

sator

sator (hodnocení, recenze)

Monique Pianéa, francouzská zpěvačka začala na konci 60. let zpěvem v různých kabaretech v Paříži, včetně kabaretů: " L'Échelle de Jacob", "l'Ecluse a Villa d'Este". Setkává se s Marii-France Gaîté (1941-1968), známou jako Gribouille, zpěvačkou, hudebnicí a skladatelkou.  Gribouille  jí nabídne spolupráci. A tak  dosud povoláním operátorka ústředny v mediální společnosti RTL, nahrává pro hudební vydavatelství AZ- patřící Universal Music France, své první písně. "Les couillons", "Est-ce que c'est ça l'amour", "Il y a beau temps", "La faute à qui".

Později podepisuje smlouvu s RCA Records, americkou gramofonovou společností , kterou založila společnost Radio Corporation of America. Ta jí umožnila vydat tři malé desky (SP) včetně písně "L'enfant du soleil", kterou napsala textařka Catherine Desage s hudbou Francise Laie  a také album s názvem "La Vie à 25 ans". V roce 1973 Monique podnikla dlouhé turné pojmenované: "Le tour de France de la chanson" s Guy Luxem, Albertem Raisnerem a tuctem umělců včetně Clauda Barzottiho, Caroline Verdi, Joëla Prévosta. Série koncertů byla zakončena v září ve slavné Pařížské Olympii. Ve stejném roce natočila píseň "L'Île bleue", hudební téma seriálu Tajuplný ostrov.

V roce 1974 vydala Monique novou verzi "The rain not wet the summer" a nahrála píseň pro film La Main à coupe na hudbu Paula Misrakiho. V roce 1975 vydává poslední desku ve spolupráci s Michel Tournier, "Seul & Meli-melo". Poté spolupracuje na deskách: "L'Ordonnance, puis Je suis comme elle qui participe"  a "Concours Eurovision de la chanson".

Na počátku 80. let Monique Pianea asistovala Paulu van der Casteelemu, který provozoval Aqua Club na pláži v Ramatuelle na Azurovém pobřeží. 

Herečka

Filmy
1973

Tajuplný ostrov - vypravěč

Seriály
1973

Tajuplný ostrov - vypravěč

Reklama

Reklama