Reklama

Reklama

Renée Faure

Renée Faure

nar. 04.11.1918
Paříž, Île de France, Francie

zem. 02.05.2005 (86 let)
Clamart, Francie

Biografie

Francouzská herečka Renée Faure dokázala ve své kariéře spojit pozici filmové hvězdy s členstvím v prestižním divadle v Comédie Française, což se podařilo jen málokteré z jejích vrstevnic. Pocházela z dobře situované rodiny, její otec René Faure byl uznávaným lékařem a také ředitelem slavné pařížské nemocnice Lariboisière. Jako dívka z lepší rodiny navštěvovala Renée Faure elitní školy, poté ale rodinu zaskočila přáním stát se herečkou. Proti vůli rodičů začala studovat herectví pod vedením René Simona a André Brunota a již v roce 1937 hrála v Comédie Française. Krátce po zahájení herecké dráhy se poprvé provdala, jejím manželem byl herec Renaud Mary (1918-1977).

Před filmovou kamerou stála poprvé za války, kdy vytvořila postavu dcery hlavního hrdiny (Harry Baur) v detektivce VRAŽDA OTCE NOELA (L'assassinat du Père Noel, 1941). Z její další filmografie stojí za zmínku tragické drama Roberta Bressona ANDĚLÉ HŘÍCHU (Les anges du péché, 1943), mezitím hrála velké úlohy i v dalších filmech, titulní roli mladé studentky ztvárnila v melodramatickém příběhu BEATRICINA TOUHA (Béatrice dévant le désir, 1944). Múzou slavného básníka byla také v životopisném filmu FRANCOIS VILLON (1945).

Od roku 1942 byla Renée Faure stálou členkou hereckého souboru Comédie Française, kde ztvárnila řadu velkých postav klasického repertoáru francouzských i zahraničních autorů, připomeňme alespoň jednu z titulních postav v Shakespearově slavné hře Romeo a Julie (1952). V roce 1947 se jejím druhým manželem stal režisér Christian-Jaque (1904-1994), s nímž se seznámila již při natáčení svého prvního filmu. Manželství s významným režisérem jí přineslo další velké filmové role; jako Clelia Conti vytvořila ústřední pár s Gérardem Philipem ve slavné adaptaci Stendhalova románu VĚZNICE PARMSKÁ (La chartreuse de Parme, 1948). V režii Christiana-Jaque hrála další velkou roli ve filmu ROZTOMILÉ BYTOSTI (Adorables créatures, 1952).

V roce 1953 byla členkou poroty na festivalu v Cannes, v témže roce se ale také rozvedla s Christianem-Jaque, což naopak omezilo její možnosti ve filmu, bohaté uplatnění ale nadále nacházela na jevišti Comédie Française. Později hrála větší role ve filmech s Jeanem Gabinem (LUČNÍ ULICE - Rue de Prairies, 1959; PREZIDENT - Le président, 1960). Herecký soubor Comédie Française opustila v roce 1964 ve velkém stylu titulní rolí v Schillerově hře Marie Stuartovna. V Comédie Française pak získala čestné členství, následně působila na různých divadelních scénách, hrála také na divadelních festivalech mimo Paříž. Z jejích dalších velkých divadelních rolí připomeňme Hugovu hru Marie Tudorovna nebo Čechovova Racka.

Během šedesátých let našla Renée Faure uplatnění i v televizi, hrála v seriálech nebo adaptacích divadelních her, velkou roli dostala například v seriálu LIDÉ Z MOGADORU (Les gens de Mogador, 1972), za připomenutí stojí i postava staré paní Bovaryové v televizním přepisu Flaubertova románu MADAME BOVARY (1974). Filmovým divákům se připomněla úlohou paní Rousseau, v níž byla matkou Philippe Noireta ve filmu SOUDCE A VRAH (Le juge et l'assassin, 1976). Role matek jí ostatně připadly i v dalších nepočetných výstupech před filmovou kamerou v režii významných tvůrců (MALÁ ZLODĚJKA - La petite voleuse, 1988).

Divadelní kariéru zakončila pohostinským účinkováním opět v Comédie Française ve hře Dialogy karmelitek v roce 1987. Důstojně se jí podařilo završit i filmovou kariéru, jako hospodyně Fine stála po boku J. P. Belmonda v justičním dramatu NEZNÁMÝ V DOMĚ (L'inconnu dans la maison, 1992). Úplně naposledy před kamerou stála v televizním romantickém dramatu z první světové války SENSO (1992), v němž hrála i s českými herci.

Renée Faure zemřela ve věku 86 let 2. května 2005. Za svůj přínos divadlu a filmu byla oceněna nejvyšším francouzským státním vyznamenáním a byla nositelkou Řádu Čestné legie.

Pavel "argenson" Vlach

Herečka

Host

Pořady
1956

En direct de...

Reklama

Reklama