Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Animovaný
  • Dokumentární

Zajímavosti k filmům (13)

Dívka a moře

Dívka a moře (2023)

Vlády Queenslandu a Commonwealthu odkoupili plachetnici Ella's Pink Lady a umístili ji do Queensladského námořního muzea jakožto součást historie plachtění. V muzeu byla také zpřístupněna replika kajuty, aby bylo návštěvníkům zprostředkováno, v jakém prostoru musela Jessica Watson (Teagan Croft) 210 dní přebývat.

Třináct životů

Třináct životů (2022)

Duangpetch Promthep, kapitán fotbalového týmu a jeden ze zachráněných chlapců, získal v srpnu roku 2022 stipendium na střední škole Brooke House College u středoanglického Leicesterudne, kam odjel studovat. 12. února 2023 byl nalezen v bezvědomí ve svém pokoji na studentské ubytovně. Odtud byl převezen do nemocnice, kde i přes následnou péči lékařů dne 15. února 2023 zemřel za neobjasněných příčin. Bylo mu 17 let.

Boys 1970

Boys 1970 (2020)

Dokumentárním snímkem provází významný český horolezer Marek Holeček, jenž dosáhl 2x na nejvyšší světové ocenění Piolet d'Or neboli Zlatý cepín. V horolezecké komunitě se jedná o ocenění, které by se svým významem mohlo rovnat Oscarům ve světě filmu.

Bez jištění na El Capitan

Bez jištění na El Capitan (2018)

Ueli Steck, o kterém je ve filmu zmínka, byl výborný horolezec pocházející ze Švýcarska. Na svém kontě má nemalé množství rychlostních rekordů ve výstupech na mimoředně náročné vrcholy. Mezi ně např. patří severní stěna hory Eiger, o které pojednává např. snímek s Clintem Eastwoodem Vražda na Eigeru (1975), či snímek Nordwand (2008). Ueli Steck ji zdolal za neuvěřitelné 2 hodiny a 22 minut, přičemž prvovýstup v roce 1938 trval celé 4 dny. Ueli také během 61 dní vystoupal na všechny Alpské vrcholy převyšující nadmořskou výšku 4 tisíce metrů, celkem 82 vrcholů. Zemřel při aklimatizačním výstupu na horu Nupce (7 861 m. n. m.), kdy se zřítil z výšky jednoho kilometru. Tento výstup byl pouhou přípravou na zdolání nejvyšší hory světa Mt. Everestu (8 848 m. n. m.), kterou chtěl pokořit tzv. Hornbeinovým kuloárem. Jedná se o těžké skalní lezení ve vysokých nadmořských výškách.

Bez jištění na El Capitan

Bez jištění na El Capitan (2018)

Na masivu hory El Capitan, kolem které se točí celé dějství snímku, si udělal zářez i český horolozec Adam Ondra, který zdolal cestu Down Wall s obtížností až 8b za celých osm dní. Adam narozdíl od Alexe lezl volným způsobem, nikoli stylem Freesolo (bez kompletního jištění), jakým Alex Halmond zdolal cestu Freerider o obtížnosti až 7c+, nicméně už jen fakt, že Adam Ondra byl teprve druhým člověkem na světě, který byl schopen tuto cestu přelézt a ke všemu překonal dosavadní rekord o 11 dní, hovoří za vše.

Meru

Meru (2015)

Horolezec Renan Ozturk je mimo jiné také úspěšným kameramanem, fotografem a malířem.

Meru

Meru (2015)

Výstup na Meru Peak cestou Shark's Fin je zapsán v Guinnessově knize rekordů.

Meru

Meru (2015)

Conrad Anker v roce 2016 prodělal ve svých 54 letech při pokusu o prvovýstup na horu Lunag Ri (6 907 m. n. m.) srdeční infarkt. Jednalo se o dosud nepokořený vrchol ležící v Himalájích. Po této události přehodnotil své životní priority a výškové lezení pověsil na hřebík. Náročný výstup se v dalších letech pokoušel dokončit jeho horolezecký partner z rakouska David Lama, kterému se to nakonec v říjnu roku 2018 podařilo. V dubnu roku 2019 bohužel tragicky zahynul společně s dalšími horolezci pod mohutnou lavinou v pohoří Rocky Mountains. Bylo mu pouhých 28 let.

Generation Iron

Generation Iron (2013)

Na konci závěrečných titulků k filmu Generation Iron se objeví postarší muž, Mike Katz, jež rovněž účinkoval ve filmu Železný Schwarzenegger (1977), kde mu coby mladému kulturistovi ukradnou červené tričko, které v této scéně stále hledá.

Everest

Everest (2015)

Ve snímku zazní odkaz na legendární větu jednoho z prvních horolezců, kteří se na Everestu dostali do výšky nad osm tisíc metrů, George Malloryho. Když při diskusi v základním táboře padne otázka, proč lézt na Everest, všichni sborově odpoví: "Protože tam je." Mnozí se stále domnívají, že právě Mallory a Andrew Irvine stanuli roku 1924 jako první lidé na vrcholu.

Equilibrium

Equilibrium (2002)

Klerik John Preston (Christian Bale) přinese k výslechu Mary (Emily Watson) fotografii, která je viditelně pomačkaná. Když odchází z místnosti, fotografii nechá ležet na stole. V další scéně ve své kanceláři tentokrát neporušenou fotografii s naprosto hladkým povrchem opět drží v ruce.

Zůstaň hladový

Zůstaň hladový (1976)

V závěrečné scéně, kdy kulturisté vybíhají na ulici, kde o chvíli později pózují, lze krom Arnolda Schwarzeneggera a Kena Wallera vidět i další známé tváře kulturistiky tehdejší éry, jakými jsou například Mike Katz, Robbie Robinson a Franco Culombu. Všechna tato jména rovněž figurovala v dokumentárním snímku Pumping Iron (1977), kde dostaly postavy mnohem více prostoru.

Reklama