Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Krimi
  • Horor

Zajímavosti k filmům (25)

Oldřich a Božena

Oldřich a Božena (1984)

Oldřichova (Jiří Bartoška) psí smečka má několik anglických bulteriérů bílé barvy srsti. Dobře jsou vidět ve 14. minutě filmu při krmení. Bulteriéři nemohli žít v Čechách v Oldřichově době, protože toto plemeno bylo vyšlechtěno až v 19. století v Anglii.

Avatar: The Way of Water

Avatar: The Way of Water (2022)

Nebešťané loví tulkuny kvůli vzácnému mozkovému enzymu, který nazývají "amrita". Slovo pochází z indického sanskrtu a znamená "nesmrtelnost".

Případy 1. oddělení - Smrt novináře

Případy 1. oddělení - Smrt novináře (2014) (epizoda)

Případ vraždy střihače TV Nova se ve skutečnosti stal 13. září. Zimní bundy a čepice většiny protagonistů proto působí trochu nepatřičně.

Rapl - Útulek doktora Knechta

Rapl - Útulek doktora Knechta (2019) (epizoda)

V 15. minutě přijíždí Kuneš (Hynek Čermák) k domu kapitána Gazdy (Ondřej Pavelka). Je to stejný dům, ve kterém byl zatčen Rudolf Fulín v díle Tekutá smrt ve filmu Metanol (2018). 2. série Raplu byla natočen o rok později, takže dům už má hrubou omítku.

Machete

Machete (2010)

Sartana (Jessica Alba) naloží Macheteho (Danny Trejo) do svého auta před zdemolovaným domem Luz. Její BMW má v každém záběru jinou SPZ – jednou Texas P34 MYW, později Texas BF4 X252.

Sicario: Nájemný vrah

Sicario: Nájemný vrah (2015)

Při útoku na dům kartelu na začátku filmu Kate (Emily Blunt) v jedné místnosti zastřelí muže, který padne mrtev k zemi. Když k němu Kate po několika vteřinách přistoupí, leží mrtvola v jiné pozici.

Poslední údolí

Poslední údolí (1971)

V čase 1:48:00 je scéna upálení čarodějnice. Na hranici je dřevěná cedule s anglickým nápisem „Witch“. Příběh se ale odehrává v německy mluvících zemích, správně by tedy mělo být die „Hexe“.

Poslední údolí

Poslední údolí (1971)

V čase 1:00:00 hovoří Kapitán (Michael Caine) s Vogelem (Omar Sharif) o zničení města Magdeburgu. Magdeburg byl vypleněn a vypálen císařskými vojsky v roce 1631. Když Vogel zmíní, že tam měl rodiče, ženu a syna, Kapitán řekne: „Tak to už jsou všichni 12 let po smrti.“ Měl by tedy být rok 1643! V závěru filmu se Kapitán se svými muži přidá k protestantskému vévodovi Bernardu Sasko Výmarskému a společně útočí přes Rýn na město Rheinfelden. Nejprve jsou císařským vojskem generála Wertha odraženi, posléze město dobudou. Bitva se odehrála v únoru až březnu, ale v roce 1638! Sám vévoda Bernard zemřel 1639.

Wind River

Wind River (2017)

Natalie (Kelsey Asbille) se k Mattovi (Jon Bernthal) na základnu nemohla dostat. Vzdálenost z jejího domu byla více než 10 km a mráz třicet pod nulou. Auto evidentně neměla, nikdo ji nepřivezl a při příchodu měla na sobě lehkou zimní bundu a žádnou čepici ani rukavice.

1917

1917 (2019)

Film začíná 6. dubna 1917, v den, kdy do války vstoupily USA. Historicky se jedná o Nivellovu ofenzívu, která začala 9. dubna. Plukovník Mackenzie (Benedict Cumberbatch) říká Schofieldovi (George MacKay) hořce: „Dnes to zastavili, ale už zítra možná přijde povel: Útok za úsvitu!“ Města Écoust a Croisilles leží poblíž Arrasu, kde Britové zpočátku ofenzivy vítězili, ale později se útok utopil v blátě a Spojenci ztratili 230 tisíc mužů.

Hotel Mumbai

Hotel Mumbai (2018)

V čase 20:00, při útoku na Lilopal Café, stojí obsluhující čísník čelem k oknu a je zasažen střelou do pravého spánku a padá mrtvý na stůl, směrem k oknu. V dalším záběru je vidět, že vedle něj žádný střelec není. Teroristé přicházejí zvenku a střílejí dovnitř, museli by tedy číšníka zasáhnout do obličeje a on by padl na záda směrem do místnosti.

Schindlerův seznam

Schindlerův seznam (1993)

Oskar Schindler ve filmové scéně kupuje za diamanty zpět svoje židovky od velitele tábora Osvětim Birkenau. Postava velitele je v závěrečných titulcích označena jako Rudolf Höss (Hans-Michael Rehberg). Důstojník má na uniformě límcové označení SS-Obersturmbannführer, což odpovídá hodnosti Rudolfa Hösse. Höss však byl velitelem Osvětimi pouze do konce listopadu 1943, posléze se stal vedoucím odboru v nadřízené Inspekci koncentračních táborů. Na podzim 1944, kdy se filmová scéna odehrává, byl velitelem tábora Osvětim SS-Sturmbannführer Richard Baer, a velitelem Osvětim II Birkenau SS-Hauptsturmführer Joseph Kramer. Höss a Kramer byli po válce popraveni, Baer zemřel ve vězení na infarkt.

Rapl - Bludný kořen

Rapl - Bludný kořen (2016) (epizoda)

Na začátku příběhu kapitán Gregor (Jan Dolanský) značí červenou fixou na nástěnnou mapu polohu nalezeného těla a auta. Po střihu už fixu v ruce nemá a na mapu dává barevné magnety.

Dařbuján a Pandrhola

Dařbuján a Pandrhola (1959)

V 10. minutě, když Dařbuján (Jiří Sovák) přichází prosit o mláto dětem na kaši a Pandrhola (Rudolf Hrušínský) na něj poštve psy, vyskakuje jeden ze psů z kovové konstrukce, která vypadá jako kabina auta – prosklená okna, dvířka s viditelnými panty. Děj pohádky sice není určen konkrétním obdobím, ale jinak se zde všichni přepravují v kočárech taženými koňmi, případně voly.

Sedm statečných

Sedm statečných (2016)

Gatlingův kulomet sestrojil vynálezce Richard Jordan Gatling v roce 1861, a v roce 1862 na něj získal patent. Ačkoliv byl rodem Jižan, jeho vynález používala v Americké občanské válce hlavně armáda Severu. Po válce byla zbraň s úspěchem používána v indiánských válkách. Pouze generál Custer si do bitvy u Little Bighornu kulomety nevzal, a bitvu prohrál! Původní model kulometu měl šest hlavní a dokázal střílet rychlostí až 200 ran za minutu. Verze s deseti hlavněmi, zvaná Bulldog, která se objevuje ve filmu, vznikla v roce 1877.

Čarodějnice

Čarodějnice (2015)

Mezi lety 1620-1640 odešlo z Anglie do Nové Anglie okolo 20000 puritánů, ke kterým patřila i Willova rodina. Puritáni se snažili o očištění anglikánské církve od katolických vlivů, a byli proto ve své vlasti pronásledováni za vlády Jakuba I.Stuarta a Karla I.Stuarta.

Čarodějnice

Čarodějnice (2015)

Rodina na jaře vyrazí z osady do nového domova. Na vůz, kterým cestují, se vejde sotva základní vybavení domácnosti, včetně zvířectva. Na novém místě začínají od nuly, matka se musí starat o novorozeného Sama, na všechny ostatní práce zbývá otec se starší dcerou a synem. Kdo jim tedy postavil novou farmu, se střechou pokrytou slaměnými došky (odpad z první úrody kukuřice stále leží na poli), se stěnami pokrytými dřevěnými šindeli (otec má k dispozici jen sekyru), s patrovou úpravou a nábytkem uvnitř, dokonce se stájí pro koně a chlívkem pro kozy?! Peníze na řemeslníky určitě neměli, otec musel prodat rodinný poklad, aby si mohl pořídit pušku, navíc dcera o něm říká, že nic neumí, jenom štípat dřevo.

Osm hrozných

Osm hrozných (2015)

Když dostavník přijíždí k Minniině (Dana Gourrier) galanterii, je blizard, hustě sněží, ale v jednom okamžiku je patrné, že cesta k usedlosti je prohrnutá pluhem.

Reklama