Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Akční
  • Drama
  • Animovaný
  • Sci-Fi

Recenze (22)

plakát

Tři přání pro Popelku (2021) 

Na pohádku jsme se se ženou dívali pod dojmem negativních předsudků, které se na nás chrlily z médii a které ji ve svých recenzích málem ukřižovaly. Českou předlohu v tom jednoznačně poznáte. To je bez debat. Ale zároveň zde uvidíte, že původní předlohu mají ve velké úctě. Stylově je zasazena do trochu jiné doby. Je zde daleko méně exteriérů s lesy, na druhou stranu krásně zasněžené pláně. Zla macecha spíš připomíná bledeho Drakulu z 90. let, ale proč ne. Pohádka je také o trošku temnější než Česká verze a třetí oříšek skrývá trochu jiné tajemství. Ale znovu zopakuji, proč ne. A pranyrovany polibek dvou mužů? Tak decentní a nenápadná věc, že když v daném okamžiku mrknete,ani nezjistite, že vlastně proběhl. Letošní Vánoce to je první pohádka, kterou jsme viděli od začátku do konce. A jedna z nejlepších zahraničních.

plakát

Jan Žižka (2022) 

Jan Žižka. Film, který se vymyká tomu, jak se v ČR natáčejí poslední desítky let filmy. Pro mě svěží závan něčeho naprosto odlišného, nového a svěžího, co tady dost chybělo a obecně v české kinematografii chybí. Dalo by se toho pochválit spousta. Skvěle kostýmy, parádní exteriéry, dobrá kamera, která sice na začátku filmu trochu hapruje,ale to se dá s lehkým srdcem přejít. Především ale vykreslení jednotlivých postav, které sledují svoje mocenské cíle a nutí tak diváka stále sledovat děj. A v neposlední řadě též casting a hlavně sebevědomí tvůrců tohoto filmu s ratingem 12+/15+. Díky tomu je film mnohem zajímavější.

plakát

Železná lady (2011) 

Pět hvězd za multižánrové pojetí filmu. A to doslova multižánrové. Přiznávám se, čekal jsem spíše čistě životopisný film, který by mapoval politickou kariéru ženy, která dokázala Británii vést v neuvěřitelně turbulentní době. A proto mne velmi mile překvapilo to, že je vykreslena i jako citlivá, křehká žena, která své zemi obětovala více než desetiletí svého života. Rovnou říkám, že pokud by se někdo chtěl podívat na film o její kariéře, tohle se mu líbit nebude. Stejně jako se nebude líbit lidem, kteří by čekali, že se ve filmu objeví všechny důležité informace z jejího osobního života. Neobyčejný život této neobyčejné ženy v neobyčejné době by si určitě zasloužil mnohem delší stopáž. Možná i to, že by film byl dvoudílný. Je ale otázkou, zda by byl ještě sledovatelný a divácky atraktivní.

plakát

Noc rozhodnutí (1993) (TV film) 

Inscenace může působit poněkud rozvláčně. Ale spíše bych ji přirovnal k výkonu Aloise Hudce na olympiádě v Berlíně roku 1936. Každý okamžik, každé gesto je zde detailně zdůrazněno. Rudolf Hrušínský zde předvádí excelentní výkon. a pokud by existovalo něco jako obhajoba Emila Háchy, tohle je přesně ono.

plakát

Sviňa (2020) 

V minulosti jsem opakovaně sledoval slovenské dokumenty, mapující 90. léta na Slovensku. Hodně syrová realita. A je hodně děsivé, že něco podobného se děje i dnes. Filmu dávám slabší 4 hvězdy (70%). A to jen z toho důvodu, že podle mě se tohle téma dalo rozvést. Klidně o půl hodiny a přitom by film měl stále co vyprávět bez toho, aby ztratil něco ze svého napětí a atmosféry.

plakát

Na hraně zítřka (2014) 

Dávám poctivé tři hvězdy za slušného akčního Frankensteina. Seberete několik filmů, uříznete to nejlepší z nich,sešijete dohromady, dáte pořádný šok a voilá, ono to žije! (tedy funguje). Nemůžu si pomoct, tohle všechno tady prostě už bylo. Dost jasně v tom vidím Matrix trilogii. Ještě přidat bullet time a bude to jasný plagiát. Další filmy, které jsem tam viděl (a neopisoval od jiných recenzentů):Na Hromnice o den více, Vetřelec, G.I.Joe, Válka světů, Minority report, Den nezávislosti. Ale abych nebyl pouze kritický - i tak tento film doporučuji. Je to ukázková protiváha filmů jednoho českého režiséra, který také bere různé pohádky, sešívá je dohromady, ale výsledek je...ehm, žalostný.

plakát

47 róninů (2013) 

Říká se, že sedmička přináší štěstí. V tomto případě ale ne. Sedm let od uvedení do kin jsem sbíral odvahu, abych se na snímek podíval. A mé obavy se naplnily mírou vrchovatou. Nezvládnutí a nepochopení tématu. Velmi, ale opravdu velmi, velmi volné zpracování tématu do té míry, že nebýt uvedeno slovo rónin a číslovka 47, Japonci by kořeny toho filmu ve své historii hledali jen velmi těžko. Film, snažící se tvářit, jak je japonsky japonský, přitom staví jedno z nejznámějších japonských děl úplně na hlavu a působí smutně groteskně. A hudební doprovod? Jako kdyby byl původně zamýšlený k jinému americkému filmu, ale bylo jim líto to vyhodit, ta ho použili zde. Draci, čarodějnice, kouzla a magie, strašidla, golem v samurajské zbroji, nadpřirozeno. Pohádka s Johnem Wickem, nosícím katanu. Samurajové, používající technik shinobi. 25% a jedna hvězda za Zombie Boye, čest jeho památce.

plakát

Ti, kdo mění svět (2018) 

Doporučuji dokument shlédnout jako film, který je dostatečně dobrým argumentem k tomu, aby se člověk zamyslel, co vlastně jí a jaký efekt to bude mít pro jeho tělo. Rozhodně je třeba přehodnotit množství živočišné stravy, kterou člověk konzumuje.Jenže... Film tak, jak je natočený, nejvíce zmiňuje masný průmysl v USA. Stejně tak řada sportovců je z USA. Mluví se o junk food - rychlém občerstvení, které je také charakteristické pro USA, resp. zde má velmi dlouhou tradici. A jak mám svědectví lidí, kteří nějakou dobu byli v Americe - moc štíhlých lidí tam nepotkali. Z toho důvodu mi zde chybí jakási objektivnost. Navíc se snaží místy hrát na city - přestaňte jíst maso, nebude potřeba tolik obilí pro dobytek. Kdyby lidé přestali pít kafe a kouřit cigarety, také by bylo více volné půdy. Plus zde je řada sporných údajů týkajících se stravy. Stále jsou zmiňovány hamburgery a ta nejnezdravější jídla, údaje jsou místy zavádějící, nepřesné a snaží se poukazovat pouze na určité aspekty bez širších souvislostí. Osočují masný marketing z nečisté hry a zavádějících údajů, přitom by se mnoho dalo vytknout i tomuto samotnému dokumentu. 2 hvězdičky, k tomu ale jen 48%. Film není špatný, ale zas tak dobrý také ne.

plakát

Krvavá nevěsta (2019) 

Vyvražďovačka, kde si tvůrci nakonec uvědomili, že to má být komedie a snažili se napravit s reputaci. Jedna hvězda za klasickou hudbu. A to jenom proto, že se daná skladba objevila ve filmu V jako Vendeta. Jinak jedno velké zklamání nad ztrátou času.

plakát

Úsměvy smutných mužů (2018) 

Tento film bych rozhodně nenazval komedií. Jakožto člověk ,,od fochu" v tomto filmu spíše vidím mrazivé drama na pomezí thrilleru s hororovými a životopisnými prvky. Protože tohle není žádné smyšlené téma. Film si na nic nehraje, nesnaží se vytvářet srdceryvné příběhy, tohle je náhled do každodenní reality stovek tisíc Čechů. Potkal jsem spoustu lidí s podobnými osudy, o řadu z nich pečoval, viděl nesčetně delirií. Tohle se skutečně děje. Možná jen 4 hvězdičky, ale jinak 85%.