Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Horor
  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Sci-Fi

Zajímavosti k filmům (13)

Robocop

Robocop (2014)

Značná část obleku RoboCopa (Joel Kinnaman) byla vytištěna na 3D tiskárně.

Změna stavu

Změna stavu (1980)

První film v historii, kde byla použita celotělová latexová maska (během proměny). Kvůli vypálení latexu byla zkonstruována obrovská pec na zakázku, jelikož nikdo před tímto filmem tak velikou latexovou masku nevypaloval. Tvůrcem a průkopníkem byl legendární maskér Dick Smith, který dělal masky třeba také ve filmech Vymítač ďábla (1973) nebo Amadeus (1984).

Laid to Rest

Laid to Rest (2009)

Robert Hall je zároveň majitelem studia na maskérské efekty "Almost human", které vytvořilo i krvavé efekty do tohoto filmu. Veškeré masky jsou vyrobeny ze speciálního silikonu, vyvinutého přímo pro potřeby maskérů.

Fantom opery

Fantom opery (1989)

Masku fantoma vytvořil maskér Kevin Yagher. Toho si osobně vybral Robert Englund, který se s ním spřátelil, když spolu pracovali na filmech Noční můra v Elm Street 2, 3 a 4.

Věc

Věc (1982)

Pro některé scény byly dokonce použity pravé zvířecí vnitřnosti. Technici je zapomněli v lepenkové bedně ve studiu Universal, a jeho zaměstnanci ji našli až o týden později, kdy už celé studio silně zapáchalo. Podobná věc se stala i při natáčení Dne mrtvých (1985).

Věc

Věc (1982)

Při pitvě psa byl trikař Rob Bottin schovaný pod stolem. Když skončilo natáčení, byl od hlavy až k nohám pokryt vrstvou slizu.

Věc

Věc (1982)

Ve filmu bylo také použito několik experimentálních postupů. Hustá krev zkoumaná rozžhaveným drátem byla složená ze zahřáté žvýkací gumy, majonézy, jahodového sirupu, želatiny, obilné pasty a potravinového zahušťovače. Pro jiné efekty byly použity materiály jako polyuretan, kov, skelná vata, guma a KY rosol. Monstrum v závěru filmu si vyžádalo 300 liber (136 kg) molitanu.

Věc

Věc (1982)

Z verze určené pro biografy byly některé scény vystřiženy. Je to případ ze závěru filmu, když bizarní pes/věc vyleze z Blair monstra a pronásleduje MacReadyho (Kurt Russell). Na této mechanické loutce pracoval Rob Bottin a jeho zaměstnanci celé dva měsíce. Monstrum ovládalo 63 techniků, režisér John Carpenter potom musel vystříhat plno záběrů, kde se v obraze objevily jejich prsty nebo lokty ovládající loutku. Naštěstí Bottin a jeho tým nepracovali zbytečně, protože na DVD verzi je scéna do filmu zařazena.

Věc

Věc (1982)

Původní rozpočet pro speciální efekty činil 750 000 dolarů, ale tato částka posléze vzrostla na 1,5 milionu dolarů, jak se rozrůstal počet techniků, ilustrátorů a sochařů. Nakonec tým speciálních efektů čítal přes 40 členů.

Noční můra v Elm Street

Noční můra v Elm Street (1984)

Wes Craven nebyl spokojen s maskou Freddyho (Robert Englund), která mu nepřišla dost děsivá, a proto se rozhodl, že jeho obličej bude raději většinou skrytý ve stínu. Toto rozhodnutí nakonec přispělo k ponuré atmosféře prvního dílu.

Reklama