Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Krimi
  • Animovaný

Oblíbené filmy (9)

Vetřelci

Vetřelci (1986)

Již svým druhým úspěšným filmem James Cameron dokázal kam patří. Mezi režisérskou elitu, samozřejmě. Nejdříve oživil Terminátora a poté se rozhodl znovu vzkřísit Vetřelce Ridleyho Scotta, a povedlo se mu to výtečně, dokonce tak dobře že já a i mnoho dalších považuje druhý díl za zdařilejší než ten první. Film má spád a již od trochu memorativního začátku se akce začíná pomalu ale jistě rozjíždět, aby pak mohla propuknout naplno. Filmová skvadra herců je perfektní. Disciplinovanou posádku lodi NOSTROMO z aliena vystřídali namyšlení mariňáci z vojenské lodi SULACO. Nechybí zde vtipálkové (Hudson, Frosty), drsňáci (Drake Vasquez), jeden sympaťák, získajíc si srdce hlavní hrdinky, ale také „hnusnej hajzl“, kterého by každý nejradši „sejmul“. Také zde funguje vzájemná chemie výtečně, což je v dobrém filmu potřeba. Film sice navazuje na původní jedničku, ale odehrává se dále v budouctnosti, takže se tu, podobně jako hrdinka, setkáváme z řadou nových věcí. Film opravdu jede ve slušném tempu a nikdo se při něm nudit nebude, u vetřelce to byl strach, tady je to akce, která filmem proudí. Pro mě je to kultovní záležitost a výjimka, která potvrzuje pravidlo, že né každé pokračování musí být nutné horší než jeho předloha. Film je po všech stránkách výborný a můj nejoblíbenější díl série, na který navazuje trochu podivná 3ka, a ještě podivnější 4ka.

Old Boy

Old Boy (2003)

Moje první setkání s korejskou kinematografií a film hned putoval na seznam mých nejoblíbenějších. Nedá se říct, co jsem od filmu čekal. Šel jsem na něj vlastně jen díky doporučení a volnému lístku, samotného by mě nikdy nenapadlo na podobný film zajít. Recenze, které sem si četl, byly ale značně pozitivní stejně jako ohlas mezi diváky, kteří ho viděli, no tak sem si řekl, že nemám co ztratit a na korejské překvapení roku se podívám. No po odchodu z kina sem byl tak nabitý dojmy, že sem ten večer nemohl ani usnout. Pořád se mi hlavou promítal ten neuvěřitelný příběh. Příběh o pomstě. Ten nejneuvěřitelnější a nejsugestivnější příběh o pomstě jaký sem kdy viděl. Byl to velice silný film a hlavní hrdina předvedl výkon, za který by pravděpodobně některý z jeho Hollywoodských kolegů dostal Oscara. No ale kvalita filmu se neměří jen oscary, díky bohu, a tenhle film je dobrý i bez něj. Moje no. 1. Brečel jsem u toho filmu a jsem na to hrdý :)

Gui si

Gui si (2006)

Právě jsem viděl nejlepší asijskou duchařinu ze všech. Ani Ring, ani Shutter, ani Ju-on ci Kairo mě nedostaly takovým způsobem jako Guisi. Tenhle film je výjimečný, není to čistokrevný horror, ale spíše silně mysteriózní film s horrorovým podtextem. Neotřelé, originální, napínavé, nápadité a poučné ..silné. Přeci jen, natáčet stále další a další variace na ring, kde se v podstatě jen mění jména hrdinů asi není úplně košér záležitost a tvůrci guisi si to díky bohu vzali k srdci. Od začátku až do konce jsem nespustil oči z obrazovky, po celou dobu jsem byl napnutý jako struna a přitom celý film obsahoval tak 2,3 opravdové lekačky. Atmosféra tu stojí a padá s touhou odhalit tajemství posmrtného života - nebo lépe řečeno - života duchů. Proč se z někoho stane po smrti duch a z jiného ne? Co je za tím vším? Co je jejich tajemstvím? Je to nenávist, utrpení, touha a nebo něco úplně jiného? Na to se snaží přijít velice sympatický tým vědců sestavený z předních asijských odborníků v čele s Japoncem Hashimotem a Taiwancem Tungem. Vědci mají jedno eso v rukávu a tím je Mengerova houba, se kterou se dají dělat skutečně úžasné věci. Nevím proč, ale film na mě působil také jako lehké sci-fi a stále sem čekal kdy se na scéně objeví nějací ti emzáci :) Bravurní skloubení temných žánrů filmu.

Vlákna

Vlákna (1984)

Threads - postapokalyptický nářez v té nejsurovější podobě, který ve vás zanechá pocity zhnusení, strachu, lítosti ale hlavně vás donutí se hluboce zamyslet. Přitom to celé začíná tak nevinně. Obdivuji tvůrce, jak dokázali (vlastně během chvíle) celkem idylický příběh jedné britské rodiny přeměnit na hrůzný pohled do (NE)daleké budoucnosti. Nejsou potřeba žádné drahé efekty nebo slavná jména. Pocit reálnější hrozby navyšuje fakt, že film je z části zpracován jako dokument. I při evidentně velice nízkém rozpočtu se podařilo vytvořit nezapomenutelný film, který má co říct a věřím, že neoslovil jen mne a že si najde další příznivce kteří se do něj i přes jeho "hrůznost" zamilují. Nezbývá než doufat, že se nic podobného nestane a kdyby ano tak se modlit, aby vykoupení přišlo co nejdříve a v co možná nejmenších bolestech.