Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Dobrodružný
  • Krimi

Poslední recenze (24)

plakát

Kráska v nesnázích (2006) 

ČERVENÁ KNIHOVNA - sice řemeslně obstojně natočená, ale jinak zklamání skoro na dve **. Laťku drží někteří herci - hlavně Schmitzer v mezích možností daných scénařem - a slušná hudba. Nejake ty erotické scény - proč ne, když A. Geislerová na to tělo pořád ještě má a asi i v rámci české kinematografie ještě nějakou dobu mít bude...

plakát

Gosford Park (2001) 

Altman byl prostě pan režisér, tady to krásně dokazuje. Tento film jsem viděl asi 3x - poprvé v kině těsně po premiéře mi to připadalo jako lehce nadprůměrná detektivka v anglickém stylu, ale nic extra. Po druhém shlédnutí jsem ocenil hlavně zachycení dvou paralelních světů - sluhové v suterénu a panstvo v horních patrech - včetně rozdílných a přitom tak podobných rituálů v obou světech. A teď když jsem to viděl naposled, musím dát plný počet hvězdiček: film má zřetelnou osu příběhu, zachycení množtví postav vyžaduje pamatovat si každý detail, zdánlivá chaotičnost vztahů je jen vnější slupka , pod níž divák postupně odkrývá propletenec vztahů i odhalení pachatele/-lů vraždy. Forma detektivky je pouze na povrchu, v jádru příběhu objevíme kolotoč hodnot, které hýbají konkrétními lidskými osudy - emoce, jejich ovládání a ´vědění, jak to tedy je´, které si divák musí aktivně objevit a přitom ve filmu není žádné detektivní vyřešení a odhalení pachatelů, hosté se prostě rozjedou domů. Jediný, kdo zločin i s motivy vskutku odhalí (´objektivní pohled ze subjektivního hlediska´) je mladá služka v podání K. MacDonald, jejíž schopnosti empatie i náhodně zaslechnuté informace ji umožní složit celý puzzle ve své hlavě - zatčení a oficiální vyřešení pak už není nutné, protože jakž takž porozumíme motivům a další trest jako by byl zbytečný, i když nikoli vyloučený - teoreticky je pořád možný. Je to pocta žánru detektivky, která přitom nedodržuje všechna daná pravidla tohoto žánru. Kritikům s negativním ohodnocením bych vzkázal toto: v tomto filmu není vše naservírováno otevřeně a tzv. ´do huby´ pasivnímu divákovi, vyžaduje to trochu aktivity, myšlení a pochopitlně i přistoupení na režisérovu hru - zvlášť když to srovnáme s jinými Altmanovými snímky, kde také popisuje více osudů a vztahů na zdánlivě chaotickém půdorysu. Poslední pozn. - herci zde samozřejmě odvádějí vesměs super profesionální a více či méně nadprůměrné výkony.

plakát

Andělé a hmyz (1995) 

Adaptace literární předlohy současné anglické spisovatelky A. S. Byatt se odehrává ve viktoriánské Anglii 2. pol. 19. století. Vedle hlavní dějové linie tu jsou i zajímavé odkazy na darwinismus a jeho vliv na kulturu té doby, zejména ve smyslu zpochybnění křesťanství. K. S. Thomas hraje skvěle, její podání nenápadné vychovatelky je správně civilní a emotivní zároveň. Pár otevřených erotických scén, analogie mezi životem lidí a hmyzu a celková atmosféra vůbec (včetně pomalejšího tempa vyprávění) dodávají filmu neobvyklou osobitost a kouzlo. Slušná kamera a výprava, celkově nadprůměrné herecké výkony, prostě stará dobrá anglická škola v neklasičtějším slova smyslu.

Poslední hodnocení (717)

Kamenný most (1996)

14.04.2007

Lidé deště (1969)

03.03.2007

Hilary a Jackie (1998)

25.02.2007

Harry Potter a vězeň z Azkabanu (2004)

25.02.2007

Parfém: Příběh vraha (2006)

14.02.2007

Klepání na nebeskou bránu (1997)

13.02.2007

Bazén (2003)

01.02.2007

Sexuální rekonstrukce (2003)

28.01.2007

Obsluhoval jsem anglického krále (2006)

24.01.2007

Reklama