Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Komedie
  • Sci-Fi
  • Drama
  • Horor

Zajímavosti k filmům (6)

RoboCop

RoboCop (1987)

Když RoboCop (Peter Weller) na konci filmu odstřelí robota ED-209 pomocí pušky Cobra, můžeme vidět, jak se mu nábojnice zasekne v závěru zbraně. Navíc je patrné, že šlo o slepý náboj, neboť má vlnitý okraj značící, že v náboji nebyla žádná střela, ale byl jen mechanicky uzavřen. Puška Cobra je upravená odstřelovací puška M82 Barrett ráže .50 (12,7mm). I v reálu je tato zbraň schopná likvidovat lehce pancéřované cíle až na vzdálenost 1,5 km. Používá je i Armáda České republiky.

Vikingové

Vikingové (1999)

Drtivá většina Vikingů nemá adekvátní dobovou zbroj a výzbroj. Ve snímku je možné vidět Vikinga ve zbroji španělských conquistadorů až ze 16. století, nebo pro změnu jiného s gladiátorskou přilbicí ze 2. století př. n. l. Další má plátové brnění, také ze 16. století, přičemž film se odehrává roku 922.

Vikingové

Vikingové (1999)

Vikingové se posmívají Arabovi, že má malého koně. Ve skutečnosti by tomu mělo být naopak. Arabové měli (a dodnes mají) krásné a velké koně, kdežto Vikingové té doby jezdili na drobných zvířatech, přípomínajících větší poníky.

Vikingové

Vikingové (1999)

Většina Vikingů nosí meče na zádech. Tímto způsobem se však nikdy a nikde nenosily. Dlouhý meč je nemožné z této pozice tasit. Ve filmech to bývá řešeno střihem nebo upraveným pouzdrem.

Vikingové

Vikingové (1999)

Podle zápisků skutečného ibn Fadlāna (ve filmu Antonio Banderas) byli oni severští bojovníci Rusové, nejspíše tedy Varjagové - to jest švédští Vikingové, kteří se postupně při svých kupeckých výpravách mísili s obyvateli navštívených zemí, Slovany a Anglosasy.

Vikingové

Vikingové (1999)

Ačkoliv to skutečný ibn Fadlān (ve filmu Antonio Banderas) ve svých zápiscích zdůrazňuje, ve filmu ani jeden ze seveřanů nemá žádné výrazné tetování. Stejně tak jsme ochuzeni i o poněkud pikantnější průběh pohřbu velmože na začátku. Obětovaná dívka totiž musela strávit noc se všemi muži z jeho družiny než byla zabita a spálena na lodi plné darů.

Reklama