Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Vypravěčem událostí z roku 922 je arabský cestovatel Ahmed Ibn Fadlán, setkávající se ve střední Asii s bájnými Vikingy. Proti své vůli se stane jedním ze třinácti bojovníků, kteří se musí na dalekém severu utkat s tajemnými nepřáteli, sužujícími zemi krále Hrothgara. Děsiví netvoři Wendolové jsou ve skutečnosti kanibalové v medvědích kůžích, kteří útočí pod příkrovem mlhy a kteří nikoho nešetří. Vzdělaný Ahmed jen zvolna nachází vztah k drsným, neurvalým a věčně popíjejícím Vikingům. Záhy však objevuje jejich kladné vlastnosti a postupně se s nimi sbližuje. Díky nim vyspívá i on v neohroženého bojovníka. V krutém boji, kdy mají Vikingové první ztráty, se od jednoho místního starce dozvědí, že mohou zvítězit, jen když zabijí dobře ukrytou "matku" a jejich vojevůdce. (TV Nova)

(více)

Recenze (558)

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Přirovnal bych to k plastickému chirurgovi, který udělá obstojný nový nos (předloha Eaters of the Dead), aby ho pak pacientovi v okamžiku, kdy vyjde z kliniky na ulici, úderem pěstí zlomil (dotočné Crichtona). Pominu-li detaily dráždící mě u historických filmů v podobě kontur rtů a pěstěných nehtů severských žen, či Banderasovu tvář neustále vypadající jako by před minutou dotočil reklamu pro Gillette, nelze si nevšimnout, že Vikingové absolutně nedrží pohromadě jako celek a krom "Stavitelské pře" nenabídnou jediný zapamatování hodný moment, což přičítám právě vměšování se do práce McTiernana, chabé výpravě a částečně i nechtěné komičnosti Antonia. Ohledně rychlokursu vikingštiny se musím zastat autorů. Čekali jste snad, že se polovina filmu bude věnovat probírání gramatiky, normanských nepravidelných sloves či poslechu mluveného slova z kazetového přehrávače? Ibn byl vzdělaný muž a barbarský jazyk očividně neměl velkou slovní zásobu (zabít, kůň, prasožrout, Valhalla). Vždyť ti kucí ani neuměli psát.. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Dobrá téma, zlé spracovanie. Takto zjednodušene by sa dal popísať inak komplikovaný vznik filmu, ktorý je vlastne McTiernanov iba napoly, ak vôbec. Pre Vikingov mám slabosť rovnako ako pre historické filmy celkovo, ale od McTiernana sme všetci čakali viac. Film zbehne, nenudí, ale výsledok naozaj vyzerá ako zlepec a jediné nezabudnuteľné na ňom je nádherne monumentálna Goldsmithova hudba. 60%. ()

Reklama

Amarcord_1 

všechny recenze uživatele

41% - Prazvláštní paskvil, který u mě doplatil na příliš velká očekávání. Kdysi dávno jsem byl na Vikinzích s přáteli v kině, a kromě pocitu nevyužitého potenciálu filmu si pamatuji už jen znechucení dámské časti naší výpravy z bojových scén (které nešetřily nesmyslnou drastičností), a pobavení pánské části z výkonu Banderase. Možná trochu neobjektivní kritika, ale víc mi toho z filmu v hlavě fakt nezůstalo. Aspoň, že TA HLAVA mi zůstala... ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Film je točen podle knihy Michaela Crichtona - Pojídači mrtvých a rozhodně jsem se u něj tak nebavil jako u knihy. Přiznávám, že Banderas arabského vzdělance, který si ze zažitých příhod píše pro sebe a pro svého kalifa denník zahrál na jedničku. To že arabaští cestovatelé a vyslanci se dostali do skutečně vzdálených a podivných končin od Arábie není žádný blábol. Jsou toho důkazem právě různé denníky, cestopisy i popisy oněch podivných zemí v knihách a kronikách arabských učenců... První boje po boku Normanů celkem ušly. Vše táhne napětí a strach z tmy, ve které jsou - oni. Pak už mně to ale bavilo čím dál méně. Konec mi přišel (stejně jako kniha) rychle ukončený. Inu - jako dobrodružný filmík na nějaké odpoledne či podvečer proč ne. Víc od toho ale nečekejte. Standard, který rychle odezní. * * * ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Fakt nechapu to nizky hodnoceni, i kdyz to nema kdovijak promakanej scenar, tak je to zabavna, svizna a napinava podivana. Vsech 12 vikingu mi prislo docela nabusenejch, ale trochu drsnejsi jeste bejt mohli a Banderasovi role skvele sedla. Bitvy jsou hodne dobry a ve spojeni s vybornou hudbou hodne svizny a drsny. Mozna bych dal i 5*, ale precejen mam k filmu trochu kritiky. 3 sceny jsou hodne naivni - nauceni vikingskeho jazyka, nabrouseni mece, dokazani vikingum jak ma Banderas skvelyho kone. A co se tyce triku, ty byli dobry, ale nezdala se mi ta vikingska lod, to bylo hodne pocitacovy. Taky to je misty zbytecne roztahany. Ale krome tohohle nemam filmu co vytknout. Mozna kdyby se do rezirovani necpal Crichton mohlo to bejt jeste lepsi. ()

Galerie (26)

Zajímavosti (29)

  • I když režisér John McTiernan odstoupil z natáčení (film do značné míry dokončoval autor knižní předlohy Michael Crichton), bylo jeho jméno uvedené v titulcích a neúspěch filmu šel v mnoha očích na jeho hlavu. (Duoscop)
  • Film byl natočen dva roky před oficiální premiérou, jejíž datum bylo několikrát posunuto. (Bauer)

Související novinky

Šerif Kurt Russell versus kanibalové

Šerif Kurt Russell versus kanibalové

04.11.2012

Z Nespoutaného Djanga, kde měl hrát DiCapriova sadistického poskoka, se na poslední chvíli vyvlekl, ale na Divoký západ přece jen vyrazí. Zahraje si totiž šerifa v údajně extrémně brutálním… (více)

Zemřel autor Jurského parku

Zemřel autor Jurského parku

05.11.2008

Je tomu tak – rok 2008 je mimořádně „bohatý“ na pády hvězd z filmového nebe. Ledger, Heston, Newman, Minghella... a teď Michael Crichton. Ten se proslavil hlavně jako bestsellerový spisovatel, ale… (více)

Ryan Phillippe jako vikinský válečník?

Ryan Phillippe jako vikinský válečník?

11.09.2007

Dávnověcí skandinávští bojovníci se vrací na plátna kin. V posledních letech se jim tam kdovíjak nedařilo. Adaptace Crichtonových Pojídačů mrtvých pod tuzemským názvem Vikingové dopadla tuze neslavně… (více)

Návrat akčního machra

Návrat akčního machra

27.05.2007

Kdysi byl považován za jednoho z nejlepších akčních režisérů. Filmy jako Predátor či Smrtonosná past ho vynesly do pozice žánrové špičky. Pak přišly propadáky jako Vikingové, Rollerball a Zelené… (více)

Reklama

Reklama