Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Akční
  • Drama
  • Krimi
  • Dobrodružný

Zajímavosti k filmům (46)

Kellyho hrdinové

Kellyho hrdinové (1970)

Během natáčení onemocněl Donald Sutherland (Pošuk) meningitidou. Byl hospitalizován v jugoslávské nemocnici, přičemž upadl do kómatu a následně na několik sekund prodělal klinickou smrt. Během toho podle svých vzpomínek sledoval z vnějšku své vlastní tělo vstupovat do modrého tunelu a poté byl pohlcen jasným bílým světlem. Po probrání se z kómatu byl studiem MGM vyjednán jeho převoz na léčení do Velké Británie, jelikož v Jugoslávii nebyly k dispozici antibiotika. Tyto zdravotní komplikace protáhly natáčení o více jak 6 týdnů. Při pobytu v nemocnici se pak Donald naučil malovat akvarely.

Gueule d'amour

Gueule d'amour (1937)

Ve druhé polovině 30. let usiloval Jean Gabin o zbavení nálepky jednotvárných drsňáků filmového plátna, přičemž jedním z prvních snímků k tomu určených byla i adaptace románu Andrého Beuclera „Gueule d'amour“. K filmovému zpracování přizval v té době rok nezaměstnaného režiséra Jeana Grémillona, aby mu pomohl rozbít svůj vlastní, vpravdě poněkud domnělý mýtus – Gabin. Díky tomu lze sledovat přerod ženského ideálu muže v živoucí trosku, jenž je na konci dohnána k slzám na rameno nejlepšího přítele.

Červený trpaslík - Žádná legrace

Červený trpaslík - Žádná legrace (1997) (epizoda)

Pyrotechnikem připravený výbuch altánu byl výrazně větší, než jaký štáb očekával. Sousedé kvůli tomu dokonce zavolali polici. Robert Llewellyn (Kryton) žertoval, že trosky altánu bylo možné nalézt po okolí ještě 10 let po natáčení.

Zlaté oko

Zlaté oko (1995)

Podařilo se zničit kameru za 200 000 liber, když kameraman nestihl včas ucuknout se zařízením, upevněném na výsuvném rameni před jedoucím tankem.

Zlaté oko

Zlaté oko (1995)

Pro film byly upraveny tři funkční tanky T-55 a postavena jedna jezdící replika, ze sklolaminátu na kolovém podvozku. Tankům byly vyměněny původní pásy za jiné, s gumovými patkami z britského tanku Chieftain - aby se zabránilo poškození silnic při natáčení v Petrohradu. Navíc musel být pro Pierce Brosnana (James Bond) v každém vozidle vyříznut otvor na pravé straně trupu, neboť skutečný řidič sedí v tomto typu tanku vlevo.

I jako Ikaros

I jako Ikaros (1979)

Když si prokurátor Volney (Yves Montand) prohlíží dvojstranu v knize pamětí Daslowovi ženy, na levé straně je v horní části fotografie domu, odkud 21. listopadu 1963 odjel Lee Harvey Oswald ke spáchání atentátu na JFK. Na dolní straně je pak Oswaldova puška Carcano M38, kterou použil.

I jako Ikaros

I jako Ikaros (1979)

Scény atentátu se natáčely v městě Cergy severozápadně od Paříže. Dům, ze kterého se střílí na prezidenta, je budova EDF-GDF. Modernistická architektura tohoto místa zajistila, že děj filmu nebude moci být spojován s žádným konkrétním místem na světě.

I jako Ikaros

I jako Ikaros (1979)

Nastrčený atentátník se jmenuje Daslow. Jedná se přesmyčku příjmení Oswald. Lee Harvey Oswald byl podle oficiální verze ten, který zastřelil prezidenta Kennedyho.

Muž z Acapulca

Muž z Acapulca (1973)

V českém dabingu se liší jazyky tlumočníků ve scéně s výslechem. Ve francouzském originále překladatel umírajícího tlumočí do rumunštiny, z ní se překládá do srbštiny, dále do ruštiny a nakonec do češtiny, která jde do francouzštiny. V českém dabingu je posloupnost řečtina, srbština, maďarština, polština, francouzština.

Lawrence z Arábie

Lawrence z Arábie (1962)

Herec Roger Moore po zhlédnutí filmu prohlásil, že na něj snímek tak zapůsobil, až na chvíli uvažoval o zanechání herectví.

Lawrence z Arábie

Lawrence z Arábie (1962)

Ve filmu se poslední rozloučení s T. E. Lawrencem (Peter O'Toole) koná v katedrále sv. Pavla v Londýně. Ve skutečnosti proběhlo v mnohem skromnějším duchu v kostele ve vesnici Moreton v Dorsetu, poblíž které v té době žil. Přesto se jeho pohřbu zúčastnilo mnoho významných osobností, včetně Winstona Churchilla.

Stopaři

Stopaři (1956)

John Wayne vyjádřil ve filmu svou osobní poctu tehdy již zesnulé legendě westernu Harry Careymu. V úplně posledním záběru si předtím, než se otočí a odejde, dá levou ruku na pravý loket. Jedná se pózu, kterou Carey používal ve svých filmech.

Benzin a olej

Benzin a olej (1955)

Jean Gabin ve filmu řídí v té době zbrusu nový náklaďák Willème LD 610. Gangsteři jezdí v automobilu Ford Vedette z roku 1949. Dalšími vozidly v rukou přátel hlavního hrdiny jsou Berliet GDM a GLR 8, Ford 3T5 (1946), Renault ADR (1936) a AGR 2 (1937). Vozy policie představuje Renault 1000Kg (1950) a Citroën 15 Six D (1951).

Případ doktora Laurenta

Případ doktora Laurenta (1957)

Na konci filmu je věnování „průkopníkům psychoprofylaktické metody bezbolestného porodu, poprvé aplikované v Paříži roku 1952“.

Případ doktora Laurenta

Případ doktora Laurenta (1957)

Jedná se o první komerční film v dějinách, který ukázal nijak necenzurovaný detail porodu dítěte.

Irčan

Irčan (2019)

Filmový (i skutečný) Frank Sheeran (Robert De Niro) je ve válečných vzpomínkách příslušníkem americké 45. pěší divize. Ta se za války dopustila masakru válečných zajatců v koncentračním táboře Dachau, který je zobrazen v jiném Scorseseho filmu Prokletý ostrov (2010). Sheeran byl tomuto masakru také přítomen.

Kellyho hrdinové

Kellyho hrdinové (1970)

Během natáčení v Jugoslávii přišel Clint Eastwood sdělit Donaldu Sutherlandovi, že jeho manželka Shirley Douglas byla v USA zatčena při pokusu koupit ruční granáty pro hnutí Černých panterů. Ve chvíli, kdy mu líčil fakt, že za výbušniny chtěla zaplatit podepsaným šekem, se Clintovi smíchy doslova podlamovala kolena, pročež ho Sutherland musel zvednout a podpírat, aby se vůbec udržel na nohou.

Příliš pozdní hrdina

Příliš pozdní hrdina (1970)

Natáčení probíhalo převážně na Filipínach a to na americké námořní základně Subic Bay. Menší část scén v džungli pak ve studiích v Hollywoodu.

Reklama