Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Animovaný
  • Dokumentární

Zajímavosti k filmům (35)

Rudá volavka

Rudá volavka (2018)

Interiérové scény z ústředí ruských tajných služeb se natáčely v barokním paláci Festeticsů ve městě Keszthely. Druhý palác Festeticsů v Dég se proměnil ve výcvikové středisko „rudých volavek“. Jako moskevské baletní divadlo posloužila Maďarská státní opera v centru Budapešti. První úkol pro ruskou vládu plnila filmová Dominika Jegorovová (Jennifer Lawrence) v prostorách budapešťského hotelu Boscolo, jedna z klíčových scén se odehrála také ve slavné kavárně New York Café, která je součástí hotelového komplexu. V několika scénách došlo i na interiéry dalšího neméně proslulého budapešťského Hotelu Gellért. Úlohu kulisy pro první setkání Dominiky a Nathaniela Nashe (Joel Edgerton) pak sehrála plavecká hala Fabó Éva ve městě Dunaújváros.

Králova dcera

Králova dcera (2022)

Film vznikl na motivy knihy americké spisovatelky Vondy N. McIntyre „The Moon and The Sun“, která v roce 1998 získala prestižní ocenění Nebula. Porota ji ve finále upřednostnila i před „Hrou o trůny“ od spisovatele George R.R. Martin, jež  později posloužila jako předloha pro seriál Hra o trůny (od r. 2011).

Piráti z Karibiku: Salazarova pomsta

Piráti z Karibiku: Salazarova pomsta (2017)

Možnost být popraven gilotinou by si Jack Sparrow (Johnny Depp) ve skutečnosti zvolit nemohl. Děj se odehrává pět let po událostech čtvrtého dílu, tzn. nejpozději v roce 1765. Britský král Jiří II. vystupující ve filmu Piráti z Karibiku: Na vlnách podivna (2011) vládl v letech 1727-1760. S klasickou gilotinou viděnou ve filmu a i s jejím francouzským názvem se ale svět seznámil až v roce 1792.

Rudá volavka

Rudá volavka (2018)

Na filmu spolupracovali věhlasní baletní tanečníci Sergej Polunin a Isabella Boylston, která v tanečních scénách zaskakovala za Jennifer Lawrence (Dominika Egorova). Choreografie byla svěřena Justinu Peckovi.

Pasažéři

Pasažéři (2016)

Když se Thomas Newman uvolil, že k filmu složí hudbu, označil to scenárista Jon Spaihts za svůj splněný sen. Nechal se slyšet, že při psaní scénáře si pro inspiraci pouštěl právě Newmanovy skladby.

Templář

Templář (2011)

Posádce hradu Rochester při obléhání v roce 1216 skutečně velel baron William d'Aubigny (Brian Cox), jeden z pětadvaceti garantů Magny Charty. Po pádu do Janova zajetí po prolomení hradní obrany ale nebyl ani mučen, ani zmrzačen, ani popraven - zemřel až v roce 1236. Stejně tak se rozhodně nejednalo o pouhého obchodníka s vlnou.

Templář

Templář (2011)

Pro hlavní postavu Thomase Marshala (James Purefoy) se tvůrci inspirovali životními osudy vlivného anglického rytíře Williama Marshala (1146/1147-1219), který skutečně vykonal pouť do Jeruzaléma, vstoupil do templářského řádu a účastnil se i tzv. baronských válek. Na rozdíl od svého filmového obrazu však jako jeden z mála šlechticů zachoval plnou loajalitu králi Janovi a po jeho smrti sehrál vůdčí úlohu při vyhánění francouzských vojsk ze země.

Excalibur

Excalibur (1981)

Ve scéně, kdy Perceval (Paul Geoffrey) vidí bezvládné tělo Sira Gawaina přivázaného ke koni, je jasně patrné, že na koňském hřbetu se místo Gawainova představitele Liama Neesona veze kaskadér.

Síla života

Síla života (2014)

Film se inspiroval stejnojmenným románem od Glendona Swarthouta z roku 1988. Práva na jeho zfilmování držel jistý čas Paul Newman, který chtěl adaptaci sám zrežírovat, kvůli častému přepisování scénáře ale nakonec od projektu upustil.

Pasažéři

Pasažéři (2016)

Scénář Jona Spaihtse figuroval v roce 2007 v žebříčku Black List jako jeden z nejlepších nerealizovaných scénářů roku.

Reklama