Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Dobrodružný
  • Drama
  • Akční
  • Animovaný

Recenze (14)

plakát

Projekt Modrá kniha (2019) (seriál) 

Nustálé hodnocení "Projektu Modrá kniha" jako "lepší Akta X" mě nutí oba seriály srovnávat, což je asi ke škodě Modré knihy, protože: seriálu absolutně chybí jakákoli atmosféra, výrazná postava, hudba je tuctová, záběry nezajímavé, herci buď nevýrazní, nebo umělí panáci, triky-efekty nepovedené... faktická stránka věci spíše uráží - sovětští supertajní agenti, se tu chovají jako amatéři, profesor, který se jeví spíš jako podprůměrně inteligentní... myslím, že skutečný profesor Hynek se obrací v hrobě. V celém seriálu není jediná myšlenka, jen neustále překrucované nepravdivě zobrazené případy. Nudí klišovitými příběhy hlavních postav a dialogy které neobsahují žádné informace, jen rádoby "moudré" hlášky. Absolutní ztráta času, vyhozené peníze - a neustálá potřeba ptát se, kam se poděla lidská tvůrčí dovednost a inteligence...

plakát

Trhlina (2019) 

První třetina filmu je trochu slabší, i když i tady už se najdou děsivé scény. Herci nejsou zrovna nejvýraznější a kamera poměrně tuctová, nezajímavá. Jakmile se děj začne odvíjet v lese, je to hned jiná pohádka. Atmosféra perfektní, po dlouhé době mi u nějakého filmu doopravdy vstávaly hrůzou chlupy na zádech (Blair Witch je oproti tomuhle nudná pohádka před spaním). I když jde o "horor", není v ději použito až tak moc klišovitých prvků, takže od vstupu do lesa všechno plyne jako po másle - a divák si nestíhá kousat nehty. Závěr filmu je možná trochu nedotažený - takový nepříjemně "snový", což je ale asi v případě tohohle příběhu celkem vhodná volba.

plakát

Planeta Česko (2017) 

Jediné co můžu vytknout je dodělávání zvuků v postprodukci. Myslím, že dokument by měl být stoprocentně autentický po všech stránkách. Na druhou stranu, je to dnes asi běžná praxe. Jinak super atmosférovka, žádné přehnaně vynucené zvířecí "příběhy", které se dnes snaží napasovat tvůrci téměř do každého pořadu o přírodě.

plakát

Přes kosti mrtvých (2017) 

Film, který se snaží apelovat na to, aby lidé víc porozuměli přírodě. Dobře. Přírodou žiju a je potřeba jí dát prostor i ve filmu. To, že v říjnovém lese zpívají zvonci, pěnkavy a já nevím co ještě jako ve vrcholném květnu, nad tím se dá přimhouřit oko. To, že to v pozdním říjnu na louce cvrčí jako o život, to už se dá překousnout o trochu hůře. Ale že to prozpěvuje i v třímetrových sněhových závějích, za tmy... myslí to autoři vážně? Ne, že bych chtěl pranýřovat každý film podle nerealistického používání přírodních "ruchů", ale když už se film snaží vyprávět rádoby poučným způsobem o přírodě, měl by se autor alespoň trochu snažit přiblížit realitě. Realitě se bohužel nepřibližují ani postavy a celkový dojem je podivně nepřirozený. Celkově působí, jako by jeho tvůrci pocházeli z jiné planety, kde všechno funguje jinak, nějakým divným způsobem. Nechci být zlý, ale tenhle film kladně hodnotit prostě nedokážu. Místy je klišovitý, jinými místy nudný, mezi tím nějaké záběry do hezké krajiny s depresivní hudbou. Krajina je asi to jediné, co mě na něj přimělo koukat asi do čtyřiceti minut. Dál nemělo smysl kazit si náladu. Docela by mě zajímalo, proč má takový film tak nepřiměřenou podporu ČT.

plakát

Motýlek (1973) 

Film je vlastně výborný! V porovnání s knihou je však jen pohádkou na dobrou noc. Mrzí mě, jak často dochází k úpravám děje, snad jen proto aby měli filmaři víc šancí realizovat svojí kreativitu. V případě příběhu inspirovaného skutečnou událostí je to ale přinejmenším škoda.

plakát

Harry Potter a Kámen mudrců (2001) 

Líbí se mi zdejší, v tomto případě vlastně celkem přiléhavý, hon na čarodejnice, ze kterého usuzuji, že určitá část diváků má problém především s myšlenkou paralelně existující "reality", která je hlavním nosníkem filmu. Poněkud vtipně zní pobouřené recenze o popírání fyzikálních zákonů od kritiků, kteří hodnotí kladně slátaniny od Marvelu. To už je ale jiný příběh... Zpracování je poněkud "americké". To se projevuje kýčovitou hudbou, často až agresivně přehlušující zbytek filmu, na druhou stranu - dostatečně chytlavou natolik, aby si ji snad skoro každý divák na světě bez váhání spojil právě s Harry Potterem. Je škoda, že tajuplné scény v zapovězeném lese působí na první pohled studiově. Tím ale z mé strany kritika končí. Harryho Pottera podle mého názoru není možné řadit do kolonky fantasy. Ta se vyznačuje s trochou nadsázky tím, že bere všechny možné i nemožné bytosti a stvoření moc vážně - hmotně. Tím Harry Potter netrpí - naopak, celý film (a navazující díly) jsou velmi detailně propracovaným jinotajem o mnoha úrovních, plným metafor, které však jsou zřetelné jen sečtělejším divákům. To pravděpodobně vede k časté kritice za "plitkost/infaltilnost" až přímočarost příběhu. Jsem rád, že svět tolik okouzlil příběh který ukazuje, že hranice zdánlivě nemožného lze snadno překročit (když víte, na jakou cihlu zaklepat hůlkou), že Kámen mudrců lze získat jen z touhy po poznání (nikoli po moci) a že je potřeba bojovat se zlem, jakkoli šíleně a beznadějně to může vypadat.

plakát

Úsvit planety opic (2014) odpad!

Na tenhle film se nedá koukat. Vlastně je dost otazné, proč by se vůbec měl jmenovat "Úsvit planety OPIC", když se lidoopi v něm zobrazení tváří, pohybují i chovají naprosto jako lidi. I kdyby divák film bral jako metaforu na zkažené lidstvo, ve stupidních předigitalizovaných přestřelkách bez hlavy a paty téměř žádné hlubší myšlenky nenajde.

plakát

Stranger Things - Season 3 (2019) (série) 

Je mi hrozně líto, jak hluboko tenhle seriál klesnul. Snad úspěch předchozích dvou řad může za tenhle autodestrukční směr, kterým se autoři vydali. Drahé počítačové triky, které jsou vlastně ale úplně o ničem (oproti loutce z první série, která jakoby vystoupila z nočních můr), zápletka úplně mimo mísu, plná trapných amerických klišé a přes všechnu akci nezbývá moc času na myšlenky. Dokonce už ani skvělá hudba nemá moc šanci vyniknout. Na druhou stranu, komerčně bude série asi úspěšná... Každopádně, pokud se vám předchozí řady líbily, asi by byla škoda tuhle vynechat; najdou se v ní totiž i světlejší momenty (i když jich není moc) jako třeba Suzie z Utahu - ale nebudeme předbíhat!

plakát

Stranger Things - Season 2 (2017) (série) 

Druhá řada, podle mého názoru, jednoho z nejlepších seriálů naplnila očekávání - a se spoustou myšlenek a informací skrytých pod čarou není jen bezduchým pokračováním. Bohužel trochu trpí úspěšností řady první - vyšší rozpočet na triky končí tím, že jsou triky vidět až moc a oproti první sérii, ve které jsem byl téměř přesvědčený, že koukám na skutečné monstrum, teď koukám už jen na obyčejné filmové triky. Trochu méně akce by větší autenticitě také přispělo. Každopádně je skvělé, že dostali tvůrci tohohle skvělého příběhu možnost pokračovat - a těším se na další řady!

plakát

Páni kluci (1975) 

Ačkoli se celý film točí okolo prosté dětské zápletky inspirované dobrodružstvími Toma Sawyera, upoutá jistě nejen dětské ale i starší diváky. Snímek, který neobsahuje jedinou akční scénu je plný klukovského dobrodružství a humoru. Vše je ztvárněno naprosto přirozeně. Navíc z celého filmu sálá letní atmosféra, která zahřeje u srdce. Nejsilnější stránkou je bezpochyby nádherně snová hudba Petra Hapky, která obstojí i bez obrazového doprovodu